Smoothie antiinflamator pentru dureri articulare - Doza de Sănătate
 

Smoothie antiinflamator pentru dureri articulare

Acest smoothie este un remediu antiinflamator care poate fi folosit atât pentru prevenirea, cât și pentru ameliorarea durerilor articulare.
Smoothie antiinflamator pentru dureri articulare
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Un smoothie antiinflamator poate fi excelent atât pentru oamenii în vârstă, cât și pentru cei tineri, ce pot suferi de dureri articulare din diverse cauze: leziuni, carențe nutriționale sau uzura cartilajelor.

Deși sunt mai frecvente în rândul vârstnicilor, întrucât deteriorarea cartilajelor este asociată cu îmbătrânirea, din ce în ce mai mulți tineri se confruntă la rândul lor cu aceste dureri care diminuează calitatea vieții.

Se estimează că în jur de 30% dintre adulții cu vârste înaintate au probleme precum guta, entorsele, artrita și alte afecțiuni similare. Mai îngrijorător este faptul că aceste cifre sunt în creștere ca urmare a alimentației necorespunzătoare și a sedentarismului.

În majoritatea cazurilor, pentru tratarea simptomelor este suficientă administrarea de medicamente analgezice și antiinflamatoare. Însă durerea poate fi recurentă, iar în cazuri grave, ea poate limita mișcările pacientului.

Din fericire, există metode 100% naturale pentru a ameliora durerile articulare și pentru a reduce riscul de apariție a problemelor mai grave asociate cu acestea.

Printre ele se numără și un smoothie antiinflamator delicios creat printr-o combinație de ingrediente excelente pentru sănătatea articulațiilor.

Vrei să afli despre ce este vorba?

Smoothie antiinflamator pentru dureri articulare

Acest smoothie antiinflamator este pentru persoane de orice vârstă ce pot suferi de dureri articulare

Acest smoothie antiinflamator este o băutură energizantă cu puține calorii și cu proprietăți digestive, care vine în completarea tratamentului pentru probleme musculare și articulare. Ea conține ananas, ghimbir, curcuma, piper și alte ingrediente cu proprietăți antioxidante care reduc inflamațiile din corp.

Principalul ingredient al acestui smoothie este ananasul. Acesta conține o enzimă numită bromelaină care ameliorează țesuturile inflamate. În plus, îmbunătățește digestia și ajută la combaterea retenției de apă.

Acest smoothie antiinflamator se prepară cu ananas

Ananasul conține cantități ridicate de vitamina C și vitamine din complexul B recomandate pentru întărirea oaselor și a țesuturilor conjunctive.

Mai mult, acest fruct este o sursă excelentă de potasiu și magneziu, două minerale esențiale pentru protejarea sănătății oaselor și a mușchilor.

Mai multe studii au arătat că bromelaina poate ameliora simptomele unor boli complexe, cum ar fi artrita reumatoidă, osteoartrita și alte afecțiuni cauzate de uzura cartilajelor.

Această enzimă accelerează procesul de vindecare a mai multor tipuri de leziuni și este o soluție rapidă pentru reducerea disconfortului cauzat de luxații și fracturi.

Cum se prepară acest smoothie antiinflamator pentru dureri articulare?

Acest smoothie antiinflamator pentru dureri articulare este ușor de preparat

Pe lângă faptul că protejează încheieturile, această băutură ajută la digerarea proteinelor asociate cu durerile intense.

Combinația de nutrienți și substanțe active contribuie la reducerea rigidității prin îmbunătățirea sintezei de colagen și creșterea nivelului de energie în vederea facilitării mobilității.

Spre deosebire de alte tipuri de tratament, acesta nu conține chimicale agresive și nu provoacă efecte secundare. Poate fi consumat în fiecare zi, o data pe zi sau de două-trei ori pe săptămână, după caz.

Ingredientele pot fi procurate cu ușurință din orice supermarket, iar procesul de preparare nu durează decât câteva minute.

Ingrediente

 • 1 ananas copt
 • 1 lingură de rădăcină de ghimbir proaspăt rasă (10 g)
 • 2 tije de țelină
 • Zeama unei lămâi
 • ½ linguriță de ulei de cocos (3 g)
 • 2 pere
 • ½ linguriță de curcuma pudră (2 g)
 • Zeama unei portocale
 • ½ linguriță de piper negru măcinat (2 g)

Instrucțiuni

 • Curăță ananasul, înlătură cotorul și taie fructul în mai multe bucăți.
 • Taie perele, dă ghimbirul prin răzătoare și extrage zeama de lămâie și portocală.
 • Adaugă toate ingredientele în blender, inclusiv condimentele, apoi procesează-le timp de două-trei minute.
 • Adaugă puțină apă, dacă este nevoie, pentru a obține un lichid fin, omogen.
 • Bea amestecul imediat după preparare sau păstrează-l în frigider pentru două ore, până se răcește.
 • Bea smoothie-ul cu o jumătate de oră înainte de micul dejun sau între acesta și masa de prânz.

Ține minte!

Acest smoothie antiinflamator ameliorează durerile articulare, dar nu este un tratament minune sau ceva asemănător.

Trebuie să-ți îngrijești articulațiile cu ajutorul unei alimentații sănătoase, întrucât consumul excesiv zahăr rafinat și grăsimi poate intensifica durerea. 

În plus, este important să practici exerciții fizice cu un impact redus, de preferat sub supravegherea unui antrenor și să eviți suprasolicitarea articulațiilor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Brien S, Lewith G, Walker A, Hicks SM, Middleton D. Bromelain as a treatment for osteoarthritis: a review of clinical studies. Evid Based Complement Alternat Med 2004; 1: 251-7.
 • Bruce BK, Harrison TE. Mayo clinic guide to pain relief. Rochester: Rosetta Books; 2014.
 • Neogi T. The epidemiology and impact of pain in osteoarthritis. Osteoarthritis Cartilage 2013; 21: 1145-53.
 • Rodríguez-Hernández JL. Osteomuscular and rheumatic pain. Rev Soc Esp Dolor 2004; 11: 94-102.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.