Efecte ale stresului asupra coloanei vertebrale - Doza de Sănătate
 

Efecte ale stresului asupra coloanei vertebrale

Stresul este unul dintre factorii care afectează sănătatea coloanei vertebrale. Această emoție negativă provoacă tensiune.
Efecte ale stresului asupra coloanei vertebrale
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Într-un fel sau altul, stresul ne influențează condiția fizică și starea de sănătate. Un exemplu concret este reprezentat de diferitele efecte ale stresului asupra coloanei vertebrale.

În articolul de azi îți prezentăm toate schimbările și anomaliile care pot surveni la nivelul coloanei vertebrale din cauza stresului. S-a demonstrat că stresul în exces crește riscul de boli psihosomatice. Totodată, acest factor afectează și coloana vertebrală. Citește în continuare pentru a afla cum!

10 efecte ale stresului asupra coloanei vertebrale

1. Durerile cervicale

Radiografie revelând efecte ale stresului asupra coloanei vertebrale

Durerile de la nivelul cefei sunt adesea consecința unei traume psihice. Această problemă poate avea la bază un exces de responsabilități sau probleme.

Atunci când suntem stresați, corpul nostru reacționează prin durere.

2. Creșterea riscului de scolioză, pe lista de efecte ale stresului asupra coloanei vertebrale

Stresul crește riscul de a dezvoltă scolioză. Această boală se declanșează atunci când pacientul adoptă o postură corporală incomodă în diverse circumstanțe.

Scolioza poate surveni atunci când suntem supuși stresului excesiv acasă sau la locul de muncă.

3. Durerile lombare

Dureri și alte efecte ale stresului asupra coloanei vertebrale

Dureri la nivelul taliei

Stresul poate provoca o durere intensă în regiunea lombară, la nivelul taliei. Dacă suferi de acest tip de problemă fără niciun motiv aparent și nici nu te-ai îngrășat, cel mai probabil la baza ei stau factori psihologici.

  • Stresul și grijile survin frecvent din cauza problemelor la locul de muncă sau a celor personale. Încearcă să identifici sursa acestor emoții negative și rezolvă problema.

Dureri la nivelul coccisului

O altă porțiune a regiunii lombare căreia trebuie să-i acordăm atenție este reprezentată de coccis. Acesta constituie una dintre părțile corpului cel mai des afectate de stres.

Coccisul te va durea mai ales dacă te-ai rănit la nivelul acestuia în trecut. Pentru a ameliora disconfortul experimentat, cea mai bună măsură pe care o poți adopta este să-ți fortifici mușchii abdominali și pe cei ai regiunii lombare. Astfel, vei proteja sănătatea coloanei vertebrale.

Reține faptul că abdomenul îți susține corpul și te ajută să reduci greutatea pe care spatele trebuie s-o suporte. Așadar, mușchii abdominali puternici reprezintă cel mai bun mod de a-ți susține coloana vertebrală în mod natural.

Alți factori care pot afecta negativ coloana vertebrală

Femeie care experimentează efecte ale stresului asupra coloanei vertebrale
  • Postura incorectă: Problemele asociate posturii corporale sunt mult mai răspândite decât bănuim. Fiind nevoiți să menținem anumite poziții pentru perioade lungi de timp la locul de muncă, riscăm să suferim neplăceri ca torticolisul.
  • Problemele degenerative: Sunt cauzate, în general, de uzura articulațiilor—de pildă, din cauza artrozei.
  • Problemele asociate discurilor intervertebrale: Aceste discuri protejează vertebrele și joacă rolul de amortizor. Dacă discurile intervertebrale prezintă o neregulă, coloana ar putea fi lezată.
  • Leziunile cauzate de accidente, dislocări, luxații, hernii și rupturi musculare.
  • Infecțiile sistemului scheletic sau nervos: Tuberculoza, meningita, tumorile și tulburările inflamatorii ca artrita reumatoidă intră în această categorie. Însă majoritatea cazurilor de disconfort vertebral nu au la bază asemenea probleme.

Sfaturi pentru a combate aceste efecte ale stresului asupra coloanei vertebrale

Indiferent de cauza disconfortului resimțit, trebuie să iei măsuri pentru a-l ameliora. Pentru problemele asociate coloanei vertebrale, ai la dispoziție tratamente specifice pentru fiecare caz în parte:

  • Poți lua antibiotice și medicamente antiinflamatoare sau te poți supune unei intervenții chirurgicale.
  • Tratamentele medicamentoase și intervențiile chirurgicale sunt, în general, completate cu exerciții de recuperare pentru a reda funcționalitatea articulațiilor și a mușchilor afectați.

Desigur, nu are rost să urmezi un tratament pentru durerea fizică dacă nu reușești să identifici sursa stresului care a provocat disconfortul.

Dacă ești genul de persoană care se regăsește permanent în situații stresante, nu le lăsa să afecteze activitatea sistemului nervos. Adoptă o serie de obiceiuri care îți permit să ai grijă de coloana vertebrală. Practică-le în mod regulat pentru a evita leziunile și problemele mult mai grave.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.