Ameliorarea simptomelor de fasciită plantară
Piciorul nostru are un strat gros de piele și mușchi care îl protejează de la degete până la călcâi; aceasta este talpa piciorului. Ea reprezintă principala protecție a piciorului la impactul cu solul în timp ce mergeți, alergați sau faceți alte activități fizice. Fiind atât de solicitat, nu este de mirare că apar inflamații sau deformări. În cele ce urmează, vom discuta pe larg despre ameliorarea simptomelor de fasciită plantară.
Simptome de fasciită plantară
Iată cum se manifestă această boală:
- Disconfort în zona călcâiului sau a tălpii, care se poate transforma într-o durere ascuțită. Poate dura toată ziua, dar se ameliorează în timp ce vă odihniți.
- Uneori, această durere se extinde până la degetele de la picioare.
- Pot apărea inflamații ale călcâiului.
O astfel de durere vă poate afecta activitățile zilnice, împiedicându-vă să le desfășurați normal.
Sfaturi pentru ameliorarea simptomelor de fasciită plantară
Gheața
Unul dintre cele mai folosite remedii pentru ameliorarea simptomelor de fasciită plantară este gheața. Aceasta se aplică pe zona inflamată și se lasă aproximativ 15 minute. Astfel, veți ameliora durerea și inflamația. Puteți repeta procedeul de 5 – 6 ori pe zi dacă starea este gravă.
Vă recomandăm și:
Masajul
De obicei, durerea provocată de fasciită este prezentă în primele ore ale zilei. Vă recomandăm să faceți un masaj tălpii piciorului, mai ales la degetul mare. Veți relaxa astfel mușchii piciorului și veți scăpa de durere. Puteți folosi un obiect rotund, de exemplu o minge, ca să masați talpa. Vă veți simți mai bine pentru că durerea se va ameliora.
Încălțămintea
Vă recomandăm să purtați pantofi cu talpă groasă care să susțină bine piciorul, pentru a fi siguri că aceștia vor ajuta la ameliorarea simptomelor de fasciităplantară. Puteți achiziționa branțuri speciale pentru susținerea tălpii piciorului și protejarea călcâiului. Cereți sfatul specialistului în privința unor astfel de talonete.
Prevenirea fasciitei plantare
Dacă nu ați simțit niciodată efectele acestei boli sau dacă simptomele de fasciită de-abia au început să apară, iată ce puteți face pentru a preveni înrăutățirea stării:
- Încercați să slăbiți. Astfel, nu se va crea presiune asupra picioarelor și veți scăpa de fasciită.
- Evitați – pe cât posibil – perioadele lungi de stat în picioare sau de mers desculț sau purtarea de pantofi cu talpa subțire sau care să nu ofere sprijin.
- Faceți exerciții fizice în care să alternați folosirea picioarelor cu odihna.
- Când alergați, săriți sau faceți jogging, evitați suprafețele dure. Dacă este posibil, faceți aceste activități în zone cu iarbă.
V-ar putea interesa și:
Nu uitați
Există mai multe cauze pentru care apar simptomele de fasciită plantară și pentru care se pot recomanda tratamente și metode de prevenție. Picioarele sunt foarte importante pentru starea noastră de sănătate și joacă un rol extrem de important. Datorită lor putem desfășura nenumărate activități.
În final, vă recomandăm să aveți grijă de sănătatea picioarelor pentru a putea fi activi și pentru ca acestea să răspundă comenzilor creierului fără durere. Trebuie să avem grijă de fiecare parte a corpului, mai ales dacă sunt supuse unui risc de îmbolnăvire sau lezare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Goff, J. D., & Crawford, R. (2011). Diagnosis and treatment of plantar fasciitis. American family physician, 84(6), 676-682. Available at: https://www.aafp.org/afp/2011/0915/p676.html. Accessed 06/03/2020.
- Hills, A. P., Hennig, E. M., McDonald, M., & Bar-Or, O. (2001). Plantar pressure differences between obese and non-obese adults: a biomechanical analysis. International journal of obesity, 25(11), 1674-1679. Available at: https://www.nature.com/articles/0801785. Accessed 06/03/2020.
- Mayo Clinic (2020). Fascitis plantar: síntomas y causas. Available at: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/plantar-fasciitis/symptoms-causes/syc-20354846. Accessed 06/03/2020.
- Tessutti, V., Trombini-Souza, F., Ribeiro, A. P., Nunes, A. L., & Sacco, I. D. C. N. (2010). In-shoe plantar pressure distribution during running on natural grass and asphalt in recreational runners. Journal of Science and Medicine in Sport, 13(1), 151-155. Available at: https://doi.org/10.1016/j.jsams.2008.07.008. Accessed 06/03/2020.