Franța interzice risipa de alimente nevândute
În ultimele decenii, risipa de alimente a devenit un subiect controversat în toată lumea. Se estimează că mai bine de 1,3 milioane de tone de alimente sunt aruncate la gunoi anual. Asta în timp ce mii de oameni mor de malnutriție sau foame în fiecare zi.
Timp de mulți ani s-au făcut diverse încercări pentru a reduce aceste cifre. Din păcate, cele mai recente studii arată că risipa de alimente este încă o problemă majoră.
Principala critică adusă marilor distribuitori de produse alimentare este că aruncă cantități semnificative de alimente nevândute, aflate aproape de data de expirare, când ar putea dona aceste produse celor nevoiași.
Pentru a contracara această problemă, anul trecut, Arash Derambarsh, un consilier local parizian în vârstă de 35 de ani, a avut o inițiativă inedită. Este vorba despre crearea unei legi care să interzică risipa de alimente în supermarketuri.
Domnul Derambarsh a propus ca marile lanțuri de supermarketuri să doneze alimentele nevândute organizațiilor caritabile sau băncilor de alimente. În acest fel, produsele respective pot ajunge la cei nevoiași.
În urma unei campanii masive susținute de consumatorii și activiștii care luptă împotriva sărăciei, Senatul Franței a aprobat cu unanimitate legea propusă de consilierul Derambarsh. Astfel, mii de oameni fără adăpost au avut de câștigat.
Franța, prima țară din lume care interzice risipa de alimente
Decizia Senatului Franței a făcut ca această țară să devină prima din lume care interzice prin lege risipa de alimente din supermarketuri.
Orice magazin alimentar cu suprafața mai mare de 400 m² va trebui să semneze un contract de donație cu o organizație caritabilă. În caz contrar, aceste magazine riscă amenzi de până la 75.000 €. În plus, patronii lor ar putea fi pedepsiți cu până la doi ani de închisoare.
Adoptarea acestei legi a mulțumit ONG-urile care au susținut-o. Acestea vor avea acum la dispoziție alimente pentru a le distribui celor nevoiași.
Jacques Bailet, liderul rețelei băncilor de alimente franceze, și-a exprimat speranța că această inițiativă va duce la o creștere a cantității de legume, fructe și carne donate. Acestea sunt alimentele de care ONG-urile menționate duc cea mai mare lipsă.
Organizațiile caritabile și băncile de alimente înregistrate vor avea responsabilitatea de a colecta și depozita alimentele donate. Pentru a putea face față afluxului de noi alimente, aceste organizații trebuie să-și crească numărul de angajați.
Citește și:
Noua lege va pedepsi toate supermarketurile care aleg să facă risipă de alimente, distrugând produse comestibile în mod intenționat. Această practică a devenit foarte populară, scopul fiind de a-i împiedica pe cei nevoiași să ia alimentele aruncate în pubele.
Din păcate, numărul familiilor, studenților și șomerilor nevoiți să scormonească prin pubele pentru a se hrăni a crescut semnificativ în ultimii ani.
Pentru a stopa această practică și – susțin reprezentanții lanțurilor de magazine alimentare – pentru a preveni posibilele cazuri de toxiinfecție alimentară, angajații supermarketurilor au adoptat practica de a pulveriza înălbitor pe alimente înainte de a le arunca la gunoi.
Alți distribuitori de alimente își lasă produsele aflate aproape de data de expirare să se strice în depozite private. Ulterior, acestea sunt colectate de camioane de gunoi.
Următoarea provocare pentru organizațiile caritabile care vor să oprească risipa de alimente
După cum am menționat deja, legea pentru a preveni risipa alimentară a intrat în vigoare. Astfel, organizațiile de caritate din Franța trebuie să se pregătească pentru noile provocări impuse.
Primul pas va fi creșterea numărului de voluntari. Este nevoie de mai mulți oameni care să poată procesa și distribui alimentele donate în mod corespunzător.
De asemenea, aceste organizații vor avea nevoie de camioane, spații pentru depozitare și frigidere în care să ține produsele alimentare primite.
Principalul obiectiv al acestor organizații este să convingă Uniunea Europeană să impună și celorlalte state membre să adopte legi asemănătoare.
Citește și:
Magazinele alimentare sunt responsabile doar pentru 11% din risipa de alimente din Franța. În cazul restaurantelor, procentul este de 15%. Consumatorii de rând sunt principalii făptași, fiind răspunzători pentru 67% din risipa alimentară din țara lor.
Cei care au promovat inițiativa pentru a diminua risipa alimentară și a-i ajuta pe cei sărmani sunt conștienți că lupta lor nu s-a terminat încă.
Însă simpla adoptare a legii prezentate în acest articol este o victorie majoră. Aceasta reprezintă un pas important pentru crearea unei societăți generoase și sustenabile.
Bailet susține că o simplă creștere de 15% a donațiilor venite din partea supermarketurilor înseamnă 10 milioane de mese în plus pentru cei sărmani.
Pe termen lung, scopul este ca mai multe țări să adopte inițiative asemănătoare, atât pentru a combate risipa de alimente, cât mai ales pentru a-i ajuta pe cei nevoiași.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Jenny Gustavsson et al. Global food losses and food waste, Congreso Internacional Save Food, Roma, 2011. https://www.save-food.org/cgi-bin/md_interpack/lib/all/lob/return_download.cgi/Global_Food_Losses.pdf?ticket=g_u_e_s_t&bid=4530&no_mime_type=0
- LOI n° 2016-138 du 11 février 2016 relative à la lutte contre le gaspillage alimentaire (1), JORF n°0036 du 12 février 2016, texte n° 2. https://www.legifrance.gouv.fr/eli/loi/2016/2/11/AGRX1531165L/jo/texte
- Guillaume Poingt, “Loi anti-gaspillage alimentaire : quel bilan après 18 mois ?”, Le Figaro, octubre 2018. http://www.lefigaro.fr/economie/le-scan-eco/2018/10/16/29001-20181016ARTFIG00007-loi-anti-gaspillage-alimentaire-quel-bilan-apres-18-mois.php