Câteodată termenul de valabilitate nu trebuie ignorat - Doza de Sănătate
 

Câteodată termenul de valabilitate nu trebuie ignorat

Știai că anumite alimente devin foarte periculoase după ce și-au depășit termenul de valabilitate? Citește în continuare și ia aminte!
Câteodată termenul de valabilitate nu trebuie ignorat
Eliana Delgado Villanueva

Verificat și aprobat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Pentru a evita risipa de alimente, mulți specialiști vorbesc despre faptul că anumite produse, chiar dacă și-au depășit termenul de valabilitate, pot fi în continuare consumate. Însă nu toate alimentele intră în această categorie.

Este vorba despre acele alimente care se descompun cu ușurință. Din acest motiv, ele sunt predispuse contaminării cu diverse bacterii și toxine care pot afecta sănătatea.

Este esențial să studiem atent ambalajele produselor pe care le cumpărăm. Totodată, trebuie să reținem că multe alimente nu pot fi consumate după ce își depășesc termenul de valabilitate.

În articolul de azi vrem să îți prezentăm 7 tipuri de alimente pe care trebuie să le eviți după ce au expirat. Reține-le și ai grijă cum le consumi în viitor!

7 alimente pe care nu trebuie să le consumi după ce își depășesc termenul de valabilitate

1. Brânzeturile moi

Termenul de valabilitate pentru brânzeturi

Brânzeturile tari pot fi conservate pentru mult timp chiar și după ce au „expirat”. Din cauza compoziției lor, cele moi devin periculoase dacă și-au depășit termenul de valabilitate.

Brânzeturile moi sunt vulnerabile infestării cu bacterii nocive ca Listeria monocytogenes, care poate cauza probleme digestive și reacții nedorite la nivelul sistemului imunitar.

2. Carnea tocată

Când vine vorba de a consuma carne, este esențial să ții cont de anumite standarde stricte de igienă și siguranță, în special dacă aceasta este tocată. Carnea tocată este foarte susceptibilă contaminării cu bacterii nocive ca E. coli.

Dezavantajul cărnii tocate este faptul că oferă un mediu propice proliferării microorganismelor nocive, facilitându-le dezvoltarea. De îndată ce aceasta a depășit termenul de valabilitate, este foarte posibil ca ea să fie infectată cu:

  • E. coli
  • Salmonella
  • Listeria monocytogenes
  • Staphylococcus aureus

Aceste bacterii eliberează toxine nocive în tractul intestinal și, în timp, alterează procesele digestive.

3. Fructele de pădure proaspete

Termenul de valabilitate pentru fructe

Unul dintre motivele pentru care ni se recomandă să congelăm fructele de pădure înainte să se coacă este fatpul că, de îndată ce încep să se descompună, o bacterie numită Cyclospora începe să se dezvolte pe suprafața lor. Infecțiile declanșate de aceasta cauzează simptome ca balonarea, greața și crampele.

4. Mezelurile

Mezelurile conțin substanțe chimice care le mențin aspectul exterior indiferent de cât de vechi sunt în realitate. Însă, de îndată ce expiră, structura acestor produse începe să se descompună. Astfel, ele pot fi contaminate foate ușor cu bacterii ca Listeria și E. coli.

Te sfătuim să consumi orice mezel în termen de o săptămână de la deschiderea ambalajului.

5. Ouăle crude

Termenul de valabilitate pentru ouă

Milioane de cazuri de toxiinfecții alimentare au avut la bază utilizarea incorectă a ouălor crude sau expirate.

Ouăle sunt delicioase și nu ar trebui să lipsească din nicio dietă. Însă este important să le gătim în mod corect, să avem grijă cum le depozităm și să nu le consumăm după ce își depășesc termenul de valabilitate.

Ai grijă când ai de-a face cu preparate care conțin ouă, precum:

  • Maioneză
  • Flanuri
  • Deserturi
  • Sosuri

Una dintre consecințele posibile ale consumului de ouă expirate este reprezentată de infecțiile cu Salmonella.

6. Creveții

Compoziția creveților se modifică după ce aceștia depășesc termenul de valabilitate. În plus, acest aliment devine foarte rapid un mediu propice bacteriilor și microbilor nocivi.

Mănâncă creveții (care sunt foarte bogați în nutrienți) la scurt timp după ce i-ai achiziționat. Gătește-i pe suprafețe curate și ține-i la distanță de alimentele care i-ar putea contamina.

7. Puiul

Termenul de valabilitate pentru carnea de pui

Puiul reprezintă unul dintre cele mai slabe tipuri de carne, recomandat datorită conținutului său de aminoacizi și carbohidrați complecși. Cu toate acestea, puiul crud nu trebuie să ia contact cu suprafețele neigienice, infestate cu bacterii.

Decongelarea incorectă a cărnii de pui și consumul acesteia după de a depășit termenul de valabilitate poate cauza infecții cu E. coli sau Salmonella.

Acum că ai aflat ce alimente trebuie evitate dacă au depășit termenul de valabilitate, nu le cumpăra în exces, astfel încât să le poți consuma înainte să se expire. De asemenea, depozitează-le în spații optime pentru a preveni contaminarea cu patogeni nocivi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AECOSAN). ¿Sabes la diferencia entre la fecha de consumo preferente y la fecha de caducidad? Febrero 2022.
  • Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AECOSAN). Las fechas de consumo preferente y de caducidad en los envases de alimentos.
  • Centers for Disease Control and Prevention. Foods than can cause food poisoning. Febrero 2022.
  • European Food Safety Authority (EFSA). Scientific opinion on the public health risks of table eggs due to deterioration and development of pathogens. Julio 2014.
  • Food Standard Agency. Best before and use-by dates. Marzo 2021. United Kingdom Government.
  • García-Hernández, Ana Ma, et al. “Bacteriemias por Escherichia coli productor de betalactamasas de espectro extendido (BLEE): significación clínica y perspectivas actuales.” Revista española de quimioterapia 24.2 (2011).
  • Gravely M. Before you toss food, wait. Check it out! U. S. Department of Agriculture. Octubre 2022.
  • Mayo Clinic. Infección por listeria. Febrero 2022.
  • Parra, Miguel, Johny Durango, and Salim Máttar. “Microbiología, patogénesis, epidemiología, clínica y diagnóstico de las infecciones producidas por Salmonella.” Revista MVZ Córdoba7.2 (2002): 187-200.
  • Rivero, Mariana A., et al. “Escherichia coli enterohemorrágica y síndrome urémico hemolítico en Argentina.” Medicina (Buenos Aires) 64.4 (2004): 352-356.
  • U. S. Department of Agriculture. Before you toss food, wait. Check it out!

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.