7 fraze de evitat în timpul crizelor copiilor
 

7 fraze de evitat în timpul crizelor copiilor

Gestionarea crizelor copilului este complicată. Unele fraze îl pot răni și pot cauza probleme mai târziu. Află ce cuvinte să eviți în timp ce încerci să-ți calmezi copilul!
7 fraze de evitat în timpul crizelor copiilor
Elena Sanz

Scris și verificat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Crizele de furie sunt frecvente la copiii mici, în special între 2 și 4 ani. Majoritatea copiilor de această vârstă au astfel de reacții emoționale exagerate la vederea adulților. Părinții sunt uimiți de furia, plânsul și rezistența copiilor atunci când primesc un refuz sau când sunt forțați să facă ceva ce nu vor. Deși aceste situații sunt greu de gestionat, există anumite fraze de evitat în timpul crizelor copiilor.

Este de înțeles să te simți copleșit, să nu știi cum să răspunzi sau să nu știi cum să-ți direcționezi copilul. Totuși, trebuie să ții cont de faptul că o criză de furie nu urmărește să te enerveze sau să te incomodeze, ci mai degrabă este o reacție firească a unui copil care își revendică autonomia.

Ca părinți, sarcina noastră este să înțelegem aceste ieșiri emoționale și să le ghidăm, să-i învățăm pe cei mici să canalizeze ceea ce simt în moduri mai sănătoase. În acest sens, există anumite fraze de evitat în timpul crizelor copiilor.

Aceste fraze nu te vor ajuta să-l faci pe copil să se calmeze. Pot provoca daune emoționale și pot deteriora legătura dintre voi.

Frazele de evitat în timpul crizelor copiilor

Pe scurt, să ne amintim că, de la vârsta de 2 ani, copiii încep să se perceapă ca ființe individuale. Ei înțeleg că au propriile opinii, dorințe și nevoi și caută să le afirme. De aceea spun „nu” oricărei propuneri a adulților. Rezistă și își exprimă ferm dorințele.

Deși acest lucru este firesc și parte din această etapă evolutivă de dezvoltare, părinții trebuie să impună limite. A ghida o criză de furie nu înseamnă a ceda capriciilor copilului, ci înseamnă a valida ceea ce simte și a-i oferi spațiu pentru a se exprima.

Deci, ce fraze ar trebui să scoatem din vocabular?

1. Taci! Oprește-te din plâns!

Este fraza care ne vine cel mai des în minte atunci când plânsul copilului ne stresează, când nu îl înțelegem sau când țipă prea mult. Vrem doar să tacă din gură pentru că este enervant. Suntem stresați pentru că nu știm cum să-l facem să se simtă mai bine și poate pentru că alți oameni se uită la noi.

Această frază nu dă rezultate. Cum te-ai simți dacă partenerul sau prietenul tău ți-ar spune să taci și să nu mai plângi într-un moment dificil pentru tine? Sigur te-ai simți invalidat și rănit. Asta simt și copiii.

În timpul unei crize de furie, copiii trebuie să se exprime, să plângă sau să țipe și să știe că adultul este acolo pentru a-i înțelege și ajuta. Nu sunt acolo pentru a-i suprima dorințele.

Copil care are o criză de plâns
Copilul nu se oprește din plâns doar pentru că îi spunem să facă asta. Este o concepție greșită și aproape un răspuns automat fără rezultate.

2. Mă faci de rușine

Ne simțim stânjeniți când copilul face crize în public. Privirile indiscrete și acuzatoare nu lipsesc niciodată. Cu toate acestea, este important să lași deoparte părerea oamenilor și să te concentrezi pe ceea ce are nevoie copilul.

Spunându-i că se prostește sau că ne face de rușine, îl putem face să se simtă foarte prost. Reacția lui emoțională nu este deliberată (pur și simplu nu știe să se regleze mai bine).

Auzind asta, s-ar putea să se simtă umilit. Poate înțelege că a-și arăta emoțiile este rușinos și le va reprima în viitor.

3. Nu este mare lucru

De câte ori nu te-ai gândit la asta când ai văzut copilul plângând disperat pentru că trebuie să plece din parc sau pentru că nu poate lua o jucărie la școală? Din perspectiva adultului, situațiile cu care se confruntă copilul par nesemnificative, dar trebuie să înțelegi că sunt importante pentru el deoarece îi trezesc emoții.

Spunându-i copilului tău ca „nu este mare lucru” ceea ce i se întâmplă, îi invalidezi din nou sentimentele. Ceea ce el cere este să se simtă înțeles. Trebuie să-l ajuți să înțeleagă de ce se simte așa. Dacă îi minimizezi trăirea, pierzi o oportunitate valoroasă de a-i stimula inteligența emoțională.

4. Dacă mai plângi, te pedepsesc

Amenințările și pedepsele apar foarte frecvent ca urmare a disperării taților și mamelor. Adoptarea acestei atitudini poate avea efect pe termen scurt (copilul, de frica consecințelor, se oprește din plâns). Cu toate acestea, copilul nu învață să-și regleze emoțiile, ci doar le ascunde. Acest lucru îi va aduce probleme în viitor și, în plus, va deteriora legătura dintre voi.

5. Nu te iubesc când te porți așa

Copiii au nevoie de atenția, aprobarea și dragostea modelelor lor. Din acest motiv, ei sunt capabili să-și modifice comportamentul dacă acea afecțiune este amenințată.

Totuși, spunând această frază, îl faci să înțeleagă că iubirea ta este condiționată, că nu-l iubești pentru cine este, ci pentru ceea ce face. Acest lucru creează ideea că este necesar să-i mulțumească pe ceilalți pentru ca ei să-l aprecieze. Este un tipar care poate provoca multă suferință în viața de adult.

6. Nu mai ești bebeluș ca să te comporți așa

Aceasta este una dintre principalele fraze de evitat în timpul crizelor copiilor, în principal pentru că nu are sens. Când copiii cresc, facem greșeala de a crede că sunt adulți în miniatură. Astfel, le atribuim capacități pe care nu le au încă și așteptăm de la ei reacții pe care nu ni le pot oferi.

Într-adevăr, la 4 ani nu mai este un bebeluș. Știe deja să vorbească și plânsul nu este singurul său mijloc de comunicare. Cu toate acestea, nu are încă maturitatea cognitivă sau instrumentele emoționale necesare pentru a gestiona anumite situații.

Nu-l face să se simtă vinovat sau ridicol pentru ceva ce nu poate controla. Învață-l și ghidează-l astfel încât să se poată descurca altfel de acum înainte.

Fraze de evitat în timpul crizelor copiilor

7. Dacă te liniștești, îți dau ceea ce vrei

A ceda capriciilor copiilor este resursa la care apelează mulți părinți atunci când nu mai știu ce să mai facă. Atât timp cât copilul tace, încetează să plângă sau încetează să sufere, părinții renunță la limitele pe care ei înșiși le-au impus. Uneori chiar promit recompense.

Această permisivitate nu este benefică. Limitele sunt necesare pentru ca cel mic să învețe să tolereze frustrarea.

Evită aceste fraze în crizele de furie pentru a îmbunătăți legătura cu copilul

Gestionarea crizelor de furie din copilărie este o chestiune complicată care necesită răbdare, înțelegere și dăruire. Crizele sunt oportunități excelente de a preda valori și instrumente importante și de a întări legătura cu copiii, oferindu-le respect, ascultare și dragoste.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Baumrind, D. (1967). Child care practices anteceding three patterns of preschool behavior. Genetic Psychology Monographs, 75(1), 43–88.
  • Díaz, ., & Bonet, C. (2005). Las rabietas en la infancia: qué son y cómo aconsejar a los padres. Revista Pediatría de Atención Primaria7(25).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.