10 sfaturi pentru a învăța copiii bunele maniere
 

10 sfaturi pentru a învăța copiii bunele maniere

Predarea bunelor maniere copiilor va fi eficientă atât timp cât începeți de la o vârstă fragedă. Vom expune modalitățile adecvate de a insufla aceste comportamente civilizate și respectuoase!
10 sfaturi pentru a învăța copiii bunele maniere
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Educația bună începe acasă. Este responsabilitatea părinților. Nu este vorba doar de a fi drăguț în anumite ocazii. Toată lumea trebuie să cunoască încă de la o vârstă fragedă care sunt comportamentele adecvate și cele nepotrivite în orice situație. Descoperiți 10 sfaturi pentru a învăța copiii bunele maniere!

Politețea nu îi face pe copii ființe neajutorate. Dimpotrivă, bunele maniere oferă eleganță și stârnesc admirația terților. Există mai multe beneficii legate de etichetă și de bunele maniere, pe care vă invităm să le descoperiți.

De ce este important ca cei mici să cunoască bunele maniere?

Viaró Global School definește bunele maniere ca pe un tratament civilizat al altor oameni și al lucrurilor. Obiectivul este respectul și politețea, două valori ce trebuie învățate încă din copilărie.

Este, de asemenea, o chestiune legată de normele societății, utilă pentru a reflecta educația și respectul. Când îmbinăm bunele maniere cu buna educație, apare eticheta. Aceste caracteristici sunt evidențiate de un copil care știe să se comporte corect în orice scenariu.

Pe viitor, această acțiune îi permite să descifreze calitățile persoanelor cu care trebuie să relaționeze. Eticheta și bunele maniere sunt scrisoarea de intenție la locul de muncă și contribuie la impresia pe care o lași altora.

O publicație a Universității Catolice din Santiago de Guayaquil subliniazăa fi educat poate deschide porțile succesului, poate crea un mediu mai bun și poate promova o conviețuire sănătoasă.

Bune maniere pe care fiecare copil trebuie să le învețe

Un articol publicat de Sant Joan de Déu Barcelona explică faptul că, pe măsură ce copiii cresc, ei vor deveni ființe sociale și vor înțelege în ritmul lor utilitatea expresiilor de curtoazie. Câteva maniere și reguli de etichetă pe care fiecare copil trebuie să le învețe sunt următoarele:

  • Salutul: instruiți-l să spună „bună dimineața”, „bună ziua” și „bună seara”. Aceasta este una dintre abilitățile primare în educație.
  • Generozitate: de mic trebuie să învețe să se pună în locul altuia și să proceseze ideea că fiecare comportament are efect asupra celorlalți.
  • Respectul față de bătrâni: explicați-i că trebuie să le spună „domnule” sau „doamnă” și că trebuie să le cedeze locul în transportul public.
  • Așteptarea rândului: cei mici întrerup conversațiile pentru a-și da cu părerea. Este în regulă să-și exprime gândurile, dar trebuie să știe că ar trebui să-și aștepte rândul.
  • „Te rog” și „mulțumesc”: trebuie să spună aceste lucruri mereu când cere ceva.
  • Fără telefon mobil sau tabletă la masă: nu acceptați niciun dispozitiv electronic la masă, deoarece atenția copilului se va concentra asupra dispozitivului și nu asupra interacțiunii cu însoțitorii.
  • Fără gumă în timp ce vorbește: este un lucru neplăcut și lasă o impresie proastă.
Bunic și nepot în grădină
Ajutorul la treburile casnice poate fi acordat încă din copilărie.

10 sfaturi pentru a învăța copiii bunele maniere

A învăța un copil ce este curtoazia nu este atât de simplu, mai ales în primii ani de viață, deoarece acestuia îi este greu să înțeleagă sensul atitudinilor. Răbdarea este un factor cheie.

Banca Inter-Americană de Dezvoltare a subliniat într-un articol faptul că rolul adultului este de a facilita înțelegerea de către copil a mediului său. Copiii învață prin explorare, prin experimentare, prin repetare și prin imitație.

Pentru ca cei mici să interiorizeze și să aplice reguli de etichetă și bune maniere, haideți să vedem o serie de sfaturi utile!

1. Oferiți un exemplu

Copiii imită ceea ce observă, iar părinții sunt oglinda în care se văd copiii lor. Fiți politicoși, cereți-vă scuze atunci când este cazul și aplicații bunele maniere pe care le cunoașteți.

2. Începeți cu ceva mai ușor

Pe măsură ce copilul avansează în dobândirea limbajului, profitați de ocazie pentru a-l educa cu cuvinte ușoare, dar importante: „vă rog” și „mulțumesc”. Alți termeni inițiali sunt cei de salut.

3. Jucați-vă pe roluri

Atribuirea rolurilor este utilă în procesul de predare-învățare. Fondul Națiunilor Unite pentru Copii subliniazăjocul este una dintre cele mai importante modalități prin care copiii pot dobândi cunoștințe și abilități de bază.

Pornind de la aceste puncte, folosiți jocurile de rol. Prefaceți-vă că vă aflați într-un magazin. Copilul va fi un client, iar voi veți vinde marfa. Aceasta este o scenă bună pentru a practica regulile de civilizație.

4. Cântați despre maniere

Creați o listă de redare pe YouTube cu melodii legate de bunele maniere. Pe lângă faptul că este drăguț și atrăgător, învățarea prin cântece face ca lecțiile să fie greu de uitat.

5. Evitați cearta

Predicile nu sunt de nici un folos. În loc să-l certați, corectați-l cu calm rostind fraze concise, precum „vorbește încet, te rog”. Nu uitați niciodată să folosiți „te rog” pentru a da un exemplu pozitiv.

Chiar dacă cei mici se comportă nepoliticos, este în regulă să-i trageți deoparte și să le vorbiți despre comportamentul lor în privat. Concentrați-vă pe ceea ce înseamnă comportamentul adecvat.

6. Precizați consecințele

Pe măsură ce copilul crește, vor crește și cerințele referitoare la maniere, curtoazie și etichetă. Dacă copilul nu vă mulțumește pentru că i-ați adus un pahar de suc, arătați-i cum trebuie să reacționeze.

7. Creați o strategie

Acest sfat este util în crizele de furie. Uneori, când unii copii își doresc ceva și nu primesc imediat, recurg la plâns și țipete, întrerupând conversațiile sau alte activități ale adulților.

Clarificați ce motive sunt valide pentru a întrerupe ceva. De asemenea, subliniați faptul că există și alte strategii discrete și politicoase pentru a întreba sau a spune ceva.

Atingerea brațului mamei sau tatălui sau a cere scuze înainte de a întrerupe sunt metode acceptabile.

8. Exersați manierele la masă

Dacă copiii sunt suficient de mari pentru a participa la întâlniri cu adulții, integrați-i, dar cu anumite excepții. De exemplu, configurați o masă separată doar pentru ei. În prealabil, explicați-le și exersați manipularea tacâmurilor și regulile simple de etichetă.

Dinamici precum interpretarea personajelor servesc drept tehnici de sprijin. Atribuiți copilului rolul de comisar și rugați-l să se asigure că niciun invitat nu are mustață după ce a băut lapte și că mâinile tuturor sunt întotdeauna vizibile. Încetul cu încetul, aceste activități distractive îl pregătește pentru evenimente reale.

Familie care știe cum poate învăța copiii bunele maniere

9. Urmăriți desene animate care arată bunele maniere

Alegeți desene animate care clarifică semnificația bunelor maniere. Tehnologia este un suport fundamental, deoarece veți găsi o mulțime de conținut util. Completați informațiile prezentând exemple din viața de zi cu zi.

10. Fiți consecvenți

Eficacitatea predării etichetei și bunelor maniere constă în a fi consecvenți în aplicarea acestor reguli zilnic, în interiorul și în afara casei. Este o greșeală să credeți că oamenii ar trebui să se comporte bine doar atunci când sunt pe stradă.

Când este momentul potrivit pentru a învăța copiii bunele maniere?

Copiii absorb informații ca buretele. Nu așteptați ca ei să crească pentru a-i familiariza cu bunele maniere. Avantajul obiceiurilor dobândite în copilărie este faptul că ele persistă pentru totdeauna.

Este mai bine să-i învățați ce este educația și politețea încă din primii ani ai copilăriei.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.