4 diferențe de parenting între băieți și fete
 

4 diferențe de parenting între băieți și fete

Mulți părinți cresc băieți și fete în mod diferit. Acest lucru poate fi necesar în anumite momente, dar poate fi și dăunător. Vă spunem mai multe despre asta.
4 diferențe de parenting între băieți și fete
Elena Sanz

Scris și verificat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Cu toții am auzit fraze de genul „este mai ușor să crești un băiat, deoarece fetele sunt mai complicate și mai manipulatoare, iar băieții mai direcți și mai agresivi”. Aceste stereotipuri ghidează stilul educațional al părinților. Ei nu oferă aceleași interacțiuni și oportunități fiilor și fiicelor lor. Întrebarea este următoarea: aceste diferențe de parenting între băieți și fete au un motiv sau sunt doar culturale?

Aceasta este o dezbatere pornită acum mult timp și nu există răspunsuri definitive. Unii susțin egalitatea totală și alții cred că nu putem ignora diferențele dintre băieți și fete atunci când vine vorba de educarea lor.

Băieții și fetele diferă

Nu putem nega că există diferențe evidente între băieți și fete, nu doar la nivel anatomic, ci și la nivel cerebral. De fapt, aceste discrepanțe pot fi observate încă de la naștere.

De exemplu, unele studii au descoperit că fetele nou-născute petrec mai mult timp având contact vizual decât omologii lor de sex masculin. Astfel, la vârsta de 4 luni sunt mai capabile să recunoască fețele. Fetele privesc o lumină pâlpâitoare cu aceeași atenție cu care privesc chipul uman.

În plus, în medie, fetele tind să-și dezvolte limbajul mai devreme decât băieții și tind să prefere activitățile de cooperare. Băieții tind să fie mai competitivi, activi și abrupți în felul lor de a se juca și de a acționa.

Aceste diferențe pot fi explicate pe baza influenței hormonale. Băieții sunt expuși la niveluri mai mari de testosteron, ceea ce duce la o agresivitate crescută.

În plus, se pare că nivelurile acestui hormon influențează și dezvoltarea creierului, determinând dezvoltarea mai rapidă a emisferei stângi la fete. Acest lucru este asociat cu vorbirea și comunicarea.

Imagini cu creier la RMN
Cercetările imagistice medicale au arătat că există diferențe structurale în creierul masculin și feminin în timpul dezvoltării.

4 diferențe de parenting între băieți și fete

Într-adevăr, băieții și fetele sunt diferiți și a-i crește exact la fel ar putea fi chiar nedrept. În anumite momente, nevoile lor sunt diferite.

În orice caz, părinții trebuie să cunoască personalitatea copiilor lor și să se adapteze pentru a le oferi cele mai bune oportunități. Problema apare atunci când nu acționăm în funcție de ceea ce are nevoie băiatul sau fata, ci de ceea ce credem că are nevoie pe baza stereotipurilor și genului.

Iată câteva dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac părinții atunci când se lasă purtați de aceste idei preconcepute.

1. Autosuficiență versus dependență

În niciun caz nu putem generaliza. Cu toate acestea, mulți tați și multe mame arată o dispoziție diferită atunci când vine vorba de a-și ajuta fiii sau fiicele.

Băieții, mai mult sau mai puțin conștient, sunt considerați mai puternici și mai capabili. Li se oferă posibilitatea să se împiedice și să se ridice, să încerce din nou și să reușească singuri.

Fetele sunt văzute ca fiind fragile, sensibile și delicate. Prin urmare, este mai probabil să primească ajutor de la părinți. Departe de a fi un avantaj, această supraprotecție le împiedică să-și exploreze și să-și dezvolte abilitățile și le poate face mai dependente și mai puțin sigure pe sine.

2. Emoție versus distanțare

Diferențele de parenting dintre băieți și fete pot fi văzute și la nivel emoțional. Adulții sunt mai predispuși să asculte, să mângâie, să îmbrățișeze și să mângâie fetele și să încurajeze băieții să fie puternici și să-și ascundă sensibilitățile.

Celebra expresie „bărbații nu plâng” este înrădăcinată în gândirea multor oameni. Adesea, este transmisă minorilor încă din primii ani de viață.

3. Exprimare versus reprimare

Situația este inversă când expresia emoțională se referă la furie. În acest caz, băieții sunt cei care au voie să manifeste acest tip de atitudine cu dezacord și agresivitate, în timp ce fetele sunt încurajate să fie docile și calme.

Acest stil educațional poate provoca mari pagube, deoarece le determină pe fete să se deconecteze de aceste sentimente, să le nege și să le reprime, pentru a le face pe plac părinților. Aceasta este o tendință care se poate păstra și în viața de adult.

4. Inteligență versus frumusețe

O altă diferență este cea referitoare la calitățile și valorile care ies în evidență. La nivel social, fetele sunt lăudate pentru frumusețea și bunătatea lor, în timp ce băieții sunt recunoscuți pentru inteligența sau succesele lor personale.

Acest lucru are efecte importante, deoarece s-a constatat că, încă de la o vârstă fragedă, fetele sunt considerate mai puțin inteligente decât băieții. Acestea trebuie să suporte și presiunea socială de a se încadra în canoanele estetice.

Copii care își compară înălțimea
Diferențele biologice și fizice dintre băieți și fete afectează unele aspecte ale educației parentale, dar o mare parte din stereotipuri sunt culturale.

Șanse egale pentru a pune capăt acestor diferențe de parenting între băieți și fete

Băieții și fetele sunt diferiți în anumite privințe. Dar multe dintre diferențe sunt create la nivel cultural și social. Stilul de parenting îi poate limita pe cei mici, nepermițându-le să-și atingă adevăratul potențial. Prin urmare, părinții și educatorii ar trebui să se concentreze pe oferirea acelorași oportunități tuturor.

În acest scenariu, fiecare este liber să-și exprime adevăratul sine, să-și exploreze gusturile și preferințele și să nu fie constrâns de așteptările externe. Indiferent dacă aveți un fiu sau o fiică, încercați să-i insuflați valori sănătoase, să-i oferiți educație emoțională și să-i permiteți să fie ceea ce dorește.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bian, L. (2017). The roots of gender gaps: investigating the development of gender stereotypes about intelligence (Doctoral dissertation, University of Illinois at Urbana-Champaign).
  • Leeb, R. T., & Rejskind, F. G. (2004). Here’s looking at you, kid! A longitudinal study of perceived gender differences in mutual gaze behavior in young infants. Sex roles50(1), 1-14.
  • Knickmeyer, R. C., & Baron-Cohen, S. (2006). Fetal testosterone and sex differences. Early human development82(12), 755-760.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.