Ce semne indică faptul că copilul este prea răsfățat?
 

Ce semne indică faptul că copilul este prea răsfățat?

Copiii răsfățați sunt o provocare pentru adulți și cresc fără să fi dobândit abilități personale de bază. Vă spunem cum să preveniți acest lucru!
Ce semne indică faptul că copilul este prea răsfățat?
Elena Sanz

Scris și verificat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Cu toții am văzut copii țipând și lovind cu piciorul în mijlocul unui supermarket, lovind alți copii sau sfidându-și părinții. Comportamentele lui sunt izbitoare și perturbatoare. Ce semne indică faptul că copilul este prea răsfățat?

Copiii răsfățați sunt o provocare pentru părinți și profesori și își fac rău singuri pe termen mediu și lung. Aceștia ajung să experimenteze respingere din partea altor oameni și se implică în conflicte constant. În plus, ajung la vârsta adultă fără să fi dobândit multe instrumente personale esențiale. Prin urmare, este important să detectați și să corectați aceste comportamente.

Acțiuni care vă pot transforma copilul într-un copil care este prea răsfățat

Copiii răsfățați nu se nasc așa. Comportamentul lor este rezultatul unui stil parental inadecvat implementat acasă. Vă arătăm, așadar, câteva dintre greșelile pe care este posibil să le fi făcut dacă credeți că cel mic este răsfățat.

Limite nepotrivite

Copiii au nevoie de limite pentru a crește sănătos din punct de vedere emoțional și psihologic. Aceste limite trebuie să fie clare, coerente și consecvente. Dacă cedați pentru ca cel mic să nu plângă sau pentru a evita un conflict, veți trimite semnale confuze.

Copil care are un tantrum
Stabilirea unor limite clare și concise asupra crizelor de furie poate face diferența între comportamentul perturbator sau nu pe termen mediu.

Supraprotecție

Unii părinți, pentru a le ușura viața copiilor, ajung să-i priveze de posibilitatea de a învăța să tolereze frustrarea. Minorii trebuie să dobândească responsabilități în funcție de vârsta lor și să își asume consecințele acțiunilor proprii.

Prin urmare, este în regulă să-ți ajuți copilul, dar nu să faci totul pentru el. Acest lucru îl va face să simtă că are doar drepturi, nu și responsabilități.

Autoritarism

Nici extrema opusă nu este potrivită. Nu ne putem raporta la copiii noștri doar pe baza ordinelor, comenzilor, strigătelor și amenințărilor. Copiii trebuie să se simtă iubiți, respectați, auziți și luați în considerare. În caz contrar, legătura se deteriorează și generează rebeliune și probleme de comportament.

Exemplu prost

Dacă aveți tendința să ridicați vocea la copil și să spuneți „nu” la orice, nu este de mirare că el repetă și imită aceste comportamente. Amintiți-vă că sunteți principala sa referință.

Ce semne indică faptul că copilul este prea răsfățat?

După cum am menționat, nu este ușor să recunoaștem că micuțul nostru este răsfățat. Dacă vă întrebați dacă acesta este cazul vostru, analizați prezența următoarelor semne:

1. Crize de furie frecvente

Crizele de furie sunt frecvente între 2 și 4 ani. După această vârstă, prezența lor poate indica faptul că cel mic este răsfățat. Crizele nu mai apar pentru că îi lipsesc alte resurse pentru a-și exprima emoțiile, ci sunt folosite pentru a manipula adulții și a-și atinge obiectivele.

2. Capricii excesive

Copiii răsfățați nu prețuiesc ceea ce au și nu sunt niciodată mulțumiți. Dacă cel mic se sătura repede de jucăriile lui și cere altele noi, dacă cere să i se gătească cina preferată și apoi preferă altceva, există probleme.

Când un copil își dorește totul și nu acceptă un refuz, este important să revizuim ceea ce se întâmplă.

3. Lipsă de educație

Pentru a trăi în societate trebuie să ne adresăm cu toții unii altora cu respect și considerație. Acest lucru include să ceri permisiunea, să mulțumești sau să spui „te rog”.

Dacă un minor se adresează altora într-un mod lipsit de respect sau disprețuitor, dacă face comentarii urâte, lovește sau ridică vocea, ne confruntăm cu o situație serioasă.

4. Neascultare

Este normal ca copiii să nu se supună întotdeauna, să reziste sau să încerce să scape de responsabilitate. Cu toate acestea, minorii răsfățați ignoră în mod deliberat ordinele și cererile părinților și nu își asumă responsabilitatea.

Copilul este prea răsfățat când țipă în magazin

Cum facem față și corectăm un copil prea răsfățat?

Din fericire, dacă identificăm o atitudine problematică la copii, este posibil să o corectăm. Pentru a face acest lucru, va trebui să analizăm unde am eșuat și să facem câteva ajustări în stilul parental:

  • Stabiliți reguli clare și încercați să le respectați. Nu cedați oboselii sau presiunii.
  • Permiteți copilului să-și asume responsabilitatea. Nu faceți pentru el ceea ce poate face pentru el însuși.
  • Acționați cu respect și comunicați. Explicați motivele din spatele cererii sau refuzului. Tradiționalul „pentru că așa am spus eu” nu este suficient.
  • Fiți un exemplu pozitiv. Adresați-vă copilului așa cum ați vrea să facă el cu ceilalți și încercați să nu vă coborâți la nivelul lui atunci când țipă, plânge sau vă provoacă.
  • Consolidați comportamentele adecvate. Începeți să apreciați atitudinile pozitive și petreceți mai mult timp făcând activități pline de satisfacție împreună.

Schimbările în familie necesită timp

Educația este o sarcină complexă și solicitantă. Toți tații și mamele fac multe greșeli. Nu vă învinovățiți . Mai degrabă, felicitați-vă pentru că ați recunoscut situația și luați măsuri pentru a o remedia.

Modificarea dinamicii familiei nu este ușoară și este probabil ca, la început, copilul să se opună. Cu toate acestea, veți asigura o dezvoltare psihologică mai bună și, prin urmare, o viață mai fericită. Nu pierdeți din vedere acest obiectiv valoros.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Céspedes, A. (2007). Niños con pataleta, adolescentes desafiantes. Como manejar los trastornos de conducta en los hijos. Ed Vergara, Chile.
  • Aguayo Alcívar, A. A. (2013). Sobreprotección infantil en las relaciones interpersonales en los niños del primer año de educación básica (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil Facultad de Filosofía, Letras y Ciencias de la Educación).
  • Solórzano González, T. X., & Cobar Chávez, M. L. (2005). Padres autoritarios y su influencia en la conducta violenta en la niñez (Doctoral dissertation, Universidad de San Carlos de Guatemala).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.