5 sfaturi pentru a-l învăța pe copil să mănânce sănătos
 

5 sfaturi pentru a-l învăța pe copil să mănânce sănătos

A mânca sănătos este o alternativă care necesită conștientizare și determinare. Pentru a economisi timp, vă prezentăm 5 sfaturi pentru ca cel mic să crească sănătos și puternic grație alimentației corecte!
5 sfaturi pentru a-l învăța pe copil să mănânce sănătos

Scris de Ana Núñez

Ultima actualizare: 09 august, 2022

A-l învăța pe copil să mănânce sănătos este o provocare care necesită conștientizare de sine și dorința de schimbare. A mânca sănătos este o decizie crucială pentru dezvoltarea corectă a copilului.

La masa familiei, mâncarea servită este o afirmație de voință, plăcere și bucurie, plină de arome cunoscute și necunoscute. Este un moment pentru a învăța și a aprecia puterea alimentelor și pentru a genera satisfacție.

Ce înseamnă o dietă sănătoasă pentru copii?

Copiii au nevoie de 5 substanțe nutritive esențiale: proteine, carbohidrați, săruri minerale, grăsimi și vitamine. Acestea se găsesc în alimentele naturale:

  • Proteine: se găsesc în alimentele de origine animală, cum ar fi carnea, peștele, ouăle și laptele și în legume, cum ar fi lintea, fasolea și mazărea, printre altele.
  • Glucide: sunt principala sursă de energie pentru organism. Există forme simple care acționează imediat, precum zahărul, mierea, laptele și fructele și forme complexe, care furnizează energie pe termen lung, precum cerealele, cartofii și leguminoasele.
  • Săruri minerale: sodiul și potasiul sunt esențiale pentru sistemul nervos, inimă și mușchi. Calciul este prezent în produsele lactate, legume și leguminoase. Fosforul se găsește în produsele lactate, pește și nuci. Fluorul ajută la întărirea oaselor și a dinților. Fierul, care formează celulele roșii din sânge, se găsește în carne, ouă, leguminoase și legume.
  • Grăsimi: acești nutrienți energetici puternici sunt implicați în formarea sistemului nervos și a membranelor celulare ale creierului. Există grăsimi saturate, de origine animală și nesaturate, de origine vegetală.
  • Vitamine: reglează activitatea celulelor. Vitamina A este esențială pentru vedere, piele, circulație și creștere. Vitamina C îmbunătățește apărarea organismului. Vitaminele se găsesc în toate alimentele, fructele fiind forma preferată de copii.
Băiețel care refuză legumele

5 sfaturi pentru a-l învăța pe copil să mănânce sănătos

Există ceva mai puternic decât exemplul? Pentru a-l învăța pe copil să mănânce sănătos, adulții trebuie să fie un exemplu.

1. Să cultivăm o grădină

Este o experiență plăcută să vezi procesul de germinare și creștere a unei plante. De fapt, este una dintre activitățile școlare de care toată lumea își amintește. Acest obicei ne va ajuta să punem pe masă alimente proaspete crescute chiar de noi.

2. Să alegem mâncarea organică

Grădinăritul oferă noțiuni de bază despre proveniența organică a alimentelor, ceea ce va contribui la întărirea alegerilor sănătoase. Puteți stabili un model de achiziționare a alimentelor din ce în ce mai puțin procesate.

În mod similar, atunci când alegeți fructe sau legume, luați-le pe cele care sunt de sezon. Fructele simple reprezintă gustare excelentă.

3. Să pregătim mesele

A învăța copilul să mănânce sănătos necesită înțelegerea valorii timpului. Viteza încurajează prepararea și consumul de alimente procesate industrial sau ambalate.

Nu avem întotdeauna timp, este adevărat, dar trebuie create condiții și momente pentru a transforma prepararea alimentelor în timp de învățare.

4. Să pregătim mese variate

Estetica preparatelor, prezentarea, culoarea și varietatea le fac apetisante și provocatoare. Pentru copii, farfuriile cu forme atractive sunt foarte interesante. Mirosurile și culorile se manifestă înainte de arome.

Instruiți copiii în farmecele mâncării gourmet. Copiii nu trebuie să mănânce totul imediat, ci trebuie să savureze atent preparatele.

5. Să mâncăm în familie

În cele din urmă, a sta împreună la masă, a împărtăși și a savura bucatele, este o parte esențială a construirii obiceiurilor sănătoase. Capacitatea de a face acest lucru, în ciuda obligațiilor de muncă sau anumitor circumstanțe interne, este aproape un privilegiu. Dacă este posibil, acest lucru va contribui la fericire.

Când să consultați medicul?

Specialist ce oferă sfaturi pentru a-l învăța pe copilul tău să mănânce sănătos

Dacă cel mic are vărsături, diaree, erupții pe piele sau dureri abdominale după mâncarea unui fel de mâncare nou, ar trebui să solicitați asistență medicală. Alergiile alimentare sunt o problemă de sănătate publică. Apar din cauza prezenței alergenilor în procesarea alimentelor. Multe dintre aceste ingrediente nu sunt trecute pe etichetă sau, în momentul cumpărării, trec neobservate.

În plus, intoleranțele la gluten sau lactoză sunt din ce în ce mai dese, ceea ce poate face un pic dificilă realizarea unei diete familiale. Alergiile la proteina din laptele de vacă (CMA) apar mai rar.

Adevărul este că, chiar și în fața acestor excepții, există o mare varietate de opțiuni și forme de preparare care nu afectează relația plăcută și hrănitoare cu mâncarea. Nu subestimați îndrumarea unui nutriționist.

Pentru a-l învăța pe copil să mănânce sănătos este nevoie de atenție

Culoarea și textura scaunului vă vor oferi informații despre modul în care anumite alimente îi afectează pe copii. Alergiile sau intoleranțele alimentare se reflectă imediat în aspectul, textura și mirosul scaunului. Dacă există un aliment care nu a fost asimilat corespunzător, veți observa indicii clare.

Prin urmare, recomandarea este de a analiza scaunele copiilor. Veți avea anumite semne ale modului în care sunt procesate alimentele.

În cele din urmă, verificați etichetele produsului, mai ales dacă familia voastră are cazuri de boală celiacă, intoleranță la lactoză sau alergie. Aceasta este o necesitate. Uneori, urmele de ingrediente interzise în dietă provoacă la fel de multe daune ca o porție întreagă. Nu uitați să evitați alimentele procesate ori de câte ori puteți. Alegeți să gătiți, deoarece toată lumea va avea de câștigat!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.