5 tipuri de erupții cutanate la bebeluși - Doza de Sănătate
 

5 tipuri de erupții cutanate la bebeluși

Pielea bebelușilor este extrem de sensibilă. Prin urmare, erupțiile sunt frecvente în primele luni de viață. În acest articol, îți prezentăm cinci dintre cele mai frecvente.
5 tipuri de erupții cutanate la bebeluși
Sergio Alonso Castrillejo

Scris și verificat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 11 aprilie, 2021

Există cinci tipuri de erupții cutanate comune la bebeluși pe care ar trebui să le cunoști. Acestea sunt următoarele: iritația de scutec, acneea bebelușilor, crusta de lapte, dermatita atopică pediatrică și miliaria.

În acest articol, îți vom împărtăși caracteristicile lor principale, precum și rezultatele unor studii recente. De asemenea, îți vom împărtăși câteva sfaturi simple și eficiente pentru a preveni aceste probleme ale pielii la bebeluși.

Pielea bebelușului

Pielea bebelușului se caracterizează prin faptul că este mai subțire și mai predispusă la iritații și erupții cutanate. Astfel, pielea bebelușului este foarte diferită de cea a adulților. Este mai subțire, are mai puțini păr, produce mai puțină transpirație și, de asemenea, mai puține secreții sebacee. Aceste diferențe sunt și mai evidente la copiii prematuri.

Expunerea pielii delicate la climă, bacterii și posibile leziuni de contact o face foarte vulnerabilă în primele luni de viață. Prin urmare, necesită îngrijire specifică în orice moment.

5 tipuri de erupții cutanate la bebeluși

Majoritatea erupțiilor cutanate la nou-născuți nu sunt grave. Cu toate acestea, îi îngrijorează foarte mult pe părinți. Prin urmare, am decis să detaliem cele mai frecvente 5 tipuri de erupții cutanate la bebeluși în rândurile de mai jos.

Trebuie să te adresezi întotdeauna medicului pediatru dacă observi anumite simptome. Anumite boli importante pot manifesta simptome pe piele. În aceste cazuri, diagnosticarea precoce este esențială.

1. Iritația de scutec

Erupții cutanate la bebeluși cauzate de scutece

În ciuda marilor progrese în ceea ce privește materialele absorbante, acestea pot irita pielea bebelușului, care este încă în curs de dezvoltare. Umezeala și contactul cu scaunele sunt factori care facilitează apariția erupțiilor cutanate.

Acest studiu recent a arătat o relație între majoritatea cazurilor de iritație de scutec și infecțiile fungice cu Candida albicans. Cu toate acestea, există mai puține cazuri la copiii alăptați. Așadar, studiul propune această practică ca măsură preventivă.

2. Acneea la bebeluși

Acneea bebelușului apare în prima lună de viață. În majoritatea cazurilor, este o afecțiune benignă și temporară a pielii. Cu toate acestea, unele cazuri se pot manifesta printr-un dezechilibru hormonal mai grav.

Acest tip de acnee apare mai ales pe frunte, nas și obraji și poate fi legat de ciuperca Malassezia. Pentru tratarea acestuia, profesioniștii din domeniul medical prescriu loțiuni topice. Această afecțiune dispare, de obicei, în câteva săptămâni.

3. Crusta de lapte

Bebeluș care are o erupție cutanată
Deși crusta de lapte dispare, de obicei, după primele luni de viață, poți aplica creme pentru a-i ameliora simptomele.

Crusta de lapte este o dermatită seboreică care afectează bebelușii în primele trei luni de viață. Provoacă pete uleioase și solzoase ale scalpului sub formă de cruste, pe lângă roșeață.

Crusta de lapte tinde să dispară singură. Cu toate acestea, poți aplica ulei de măsline pe zona afectată pentru a ajuta la vindecare. Unele cazuri necesită tratament medicamentos.

4. Dermatita atopică pediatrică

1 din 10 copii alăptați poate suferi de această boală în primele trei luni de viață. Acest tip de dermatită apare pe obraji, gât și brațe. Boala este cauzată de o alterare a lipidelor pielii, care împiedică îndeplinirea funcției de protecție. De asemenea, această modificare provoacă roșeață, mâncărime și uscăciune, ceea ce îi poate face pe bebeluși să se zgârie și să se rănească.

Experții recomandă utilizarea săpunurilor ușoare și naturale, precum și a uleiurilor vegetale, care ajută la refacerea barierei de protecție a pielii. În acest caz, poți folosi și ulei de măsline sau migdale.

5. Miliaria

Această tulburare a pielii afectează 40% dintre copii. În majoritatea cazurilor, apare în prima lună de viață. Cu toate acestea, poate apărea la orice vârstă, mai ales în locuri cu climă caldă și umedă.

Miliaria apare atunci când porii glandelor sudoripare se blochează. Această obstrucție are ca rezultat mici coșuri roșii sau albe sau chiar vezicule, care apar pe față, gât sau spate.

Miliaria bebelușului dispare fără a fi nevoie de niciun tratament specific. Cu toate acestea, poți ajuta la vindecare evitând căldura și alegând haine din fibre naturale, cum ar fi bumbacul.

Pe scurt, acestea sunt erupțiile frecvente la nou-născut în primele luni de viață. Pentru a le trata, trebuie să urmezi pas cu pas indicațiile medicului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.