Îngrijirea unui copil cu sindrom Down
 

Îngrijirea unui copil cu sindrom Down

Dacă vreți să știți în ce constă îngrijirea unui copil cu sindrom Down, citiți acest articol!
Îngrijirea unui copil cu sindrom Down

Scris de Ana Núñez

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Îngrijirea unui copil cu sindrom Down ar trebui să înceapă de îndată ce diagnosticul este stabilit, deoarece dezvoltarea abilităților sale depinde în mare măsură de aceasta. Această condiție genetică se manifestă pe tot parcursul vieții și necesită consiliere în timp util.

Mediul pe care îl pot oferi părinții este foarte important, deoarece ajută copilul cu sindrom în progresul intelectual și motor. Permiteți copiilor să se integreze în lume într-un mod natural și respectuos!

Îngrijirea unui copil cu sindrom Down

Copiii cu această afecțiune au o dizabilitate intelectuală. Prin urmare, vor avea nevoie de o familie înțelegătoare, dispusă să le susțină creșterea cu răbdare și de bunăvoie.

Printre strategiile pentru stimularea lor precoce și progresul cu mai puține dificultăți, se numără kinetoterapia, logopedia și psihopedagogia.

Fizioterapie

Cu cât începe mai devreme, cu atât mai bine. Copiii hipotonici au nevoie de tonus muscular. Târâtul și mersul vor apărea mai greu, dar vor reuși.

Alterările în mecanismele creierului creează o tendință de distragere a atenției care poate fi compensată prin activități vizuale. Vederea este foarte importantă pentru ca micuții să învețe să se exprime, aceștia având adesea probleme de auz.

Psihopedagogie

O tehnică specializată, îndrumată de un psihopedagog, va da rezultate satisfăcătoare. La nivel emoțional, psihopedagogia este foarte importantă; pe măsură ce copiii progresează în învățare, se vor simți mai independenți și mai în siguranță.

Deoarece dificultatea intelectuală poate varia de la ușoară la profundă, este o idee bună să aveți un plan școlar special. Acest lucru este independent de tipul de școală pe care o frecventează cei mici.

Copil cu sindrom Down

Logopedie

Logopezii le vor oferi acestor copii avantaje în dezvoltarea abilităților de comunicare. Le vor permite să interacționeze eficient cu ceilalți prin vorbire.

Instrucțiunile ar trebui să fie scurte și simple. Copiii cu sindrom Down procesează mai lent informațiile, dar au capacitatea de a răspunde dacă se lucrează la punctele lor forte. Cei mai mulți dintre ei sunt copii foarte iubitori și sociabili.

Hrănire

Alimentația trebuie să fie variată și echilibrată, ca cea a oricărui copil, întotdeauna sub îndrumarea unui specialist. Pot apărea probleme de nutriție ce împiedică îndeplinirea funcțiilor bucale, precum mestecatul sau înghițirea.

Texturile moi, precum terciul, sunt oferite primele. Pe măsură ce copiii dobândesc abilități de înghițire a alimentelor solide, sunt testate și alte opțiuni, măsurând reacțiile și toleranța.

Alte sfaturi pentru copiii cu sindrom Down

A fi născut cu acest sindrom implică faptul că vei avea caracteristici fizice specifice și, de asemenea, o tendință de a prezenta modificări ale diferitelor organe.

Verificați în mod regulat capacitatea de auz

Verificarea regulată a auzului este importantă, deoarece copiii au tendința de a avea canale auditive înguste și sunt vulnerabili la otita repetitivă. Pierderea intermitentă a auzului este estimată a fi între 60% și 70%.

Monitorizați funcția tiroidiană

Există o relație strânsă între tulburările tiroidiene și sindromul Down, care nu poate fi ignorată. Aproximativ 45% dintre acești copii suferă de tulburări tiroidiene sau le pot dezvolta în viitor, așadar consultarea unui endocrinolog este esențială.

Vizitați medicul dentist

Pentru a evita o boala parodontala frecventă la copiii cu sindrom Down, vizita la dentist este la fel de importanta ca și vizita la pediatru. Acest lucru va avea grijă de sănătatea orală a copilului. Potrivit studiilor, aceasta este afectată de un număr redus de celule T, care compromite sistemul imunitar.

Există modificări ale maxilarelor și limbii și hipotonie musculară. Copiii trebuie să meargă la dentist din cauza malpoziției dentare și problemelor de igienă.

Îngrijirea unui copil cu sindrom Down

Aveți grijă de vedere

Copiii cu sindrom Down au probleme frecvente de vedere. Miopia este mai frecventă decât la restul micuților. Într-un procent mare, aceștia suferă de cataractă, strabism, nistagamo și keratoconus.

În cazul cataractei, este necesară intervenția chirurgicală.

Când să mergeți la un profesionist?

Încă de la naștere, îngrijirea unui copil cu sindrom Down include un control pediatric riguros pentru a detecta cu promptitudine orice problemă. Pediatrul este cel care vă trimite la medicul specialist.

Există diagrame de urmărire pentru băieți și fete cu aceste condiții speciale. Excesul de greutate este obișnuit printre copii, la fel și statura redusă.

Cercetați sindromul Down pentru a învinge miturile

Mulți părinți cunosc diagnosticul de cromozom suplimentar înainte de nașterea copilului. A spune că îngrijirea unui copil cu condiții speciale începe în acel moment nu este o exagerare, deoarece acceptarea familiei face parte din asta.

Le permite părinților să documenteze această trisomie 21. Acest lucru le va da încredere și îi va ajuta să-și întâmpine copilul cu o stare emoțională care să-i ofere siguranță, afecțiune și înțelegere.

În cele din urmă, vă va face bine să vă alăturați centrelor de sprijin care oferă însoțire familiilor în procesul de acceptare. Schimbul de experiență între părinți este întotdeauna o idee bună pentru a-și extinde cunoștințele și a-și depăși miturile.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.