Terapia de grup, în ce constă?
 

Terapia de grup, în ce constă?

Terapia de grup este o opțiune eficientă pentru tratarea multor tulburări psihologice. Cum se pune în practică? Descoperiți!
Terapia de grup, în ce constă?
Montse Armero

Scris și verificat de psihologul Montse Armero.

Ultima actualizare: 26 mai, 2022

Terapia de grup este un tratament care a devenit popular grație eficacității sale. Pe scurt, constă în gruparea mai multor persoane și punerea în practică a unor tehnici psihoterapeutice. La fel ca terapia individuală, oferă membrilor grupului strategii și resurse cognitive și emoționale pentru a-i ajuta în procesul de îmbunătățire sau schimbare.

Acest model terapeutic a apărut în urmă cu mai bine de un secol, grație medicului internist Joseph Pratt, care făcea o activitate psihoeducativă în cazul tuberculozei. Decenii mai târziu, psihoterapia de grup a devenit populară datorită terapeuților precum Jakob Levy Moreno, fondatorul psihodramei și psihanalistului Horst-Eberhard Richter.

Astăzi, terapia de grup este un tratament bine stabilit, folosit atât în psihologie, cât și în psihiatrie. Eficacitatea sa a fost dovedită, iar beneficiile sunt diverse. Vă vom explica mai jos toate detaliile.

Ce este mai exact terapia de grup?

Terapia de grup include unul sau maxim doi terapeuți și un grup mic de pacienți care stau în cerc. Este diferită de terapia individuală. Deși ambele împărtășesc discuțiile despre problemele fiecărei persoane, a fi într-un grup oferă mai multe nuanțe.

De multe ori, terapeutul începe sesiunea recapitulând întâlnirea anterioară, introducând un subiect nou sau comentând ceva ce s-a întâmplat și care îi privește pe membrii grupului. Apoi, roagă unul dintre participanți să-și explice situația actuală. Restul colegilor ascultă sfârșitul și apoi oferă feedback.

În funcție de modul în care evoluează ședința, terapeutul va propune anumite activități. Unele dintre ele pot fi, de exemplu, dinamica de acceptare, exerciții cu roluri sau practicarea tehnicilor de coeziune.

Formatul este destul de flexibil; astfel, în unele sesiuni se vorbește mai mult și în altele se fac mai multe exerciții. În general, durata unei sesiuni variază de la o oră și jumătate până la două ore, iar aceasta este săptămânală, bisăptămânală sau lunară.

Specialist în terapia de grup

Caracteristicile terapiei de grup

Grupurile terapeutice diferă de terapia individuală. Inițial, relația dintre participanții la acest tip de terapie capătă multă importanță. Persoana vizată se angajează să se schimbe și pentru că face parte dintr-un grup care se îndreaptă spre schimbare.

Pacientul din grup se simte sprijinit și nu judecat, deoarece membrii se sprijină reciproc. Această coeziune îi oferă o mare motivație și, incidental, îi crește angajamentul și participarea.

În plus, participanții oferă și primesc feedback de la restul membrilor grupului. Toate acestea întăresc securitatea, deoarece este foarte satisfăcător să contribui cu idei sau experiențe vitale altor persoane.

Printre altele, trebuie menționat că membrii unui anumit grup terapeutic pot avea anumite caracteristici comune, deși nu este întotdeauna cazul. Unele grupuri sunt eterogene și sunt formate din persoane de diferite vârste, personalități, origini și probleme.

Cerințe pentru a participa la terapia de grup

Majoritatea oamenilor pot participa la acest tip de tratament. Ideal este ca însuși terapeutul sa analizeze dacă, conform caracteristicilor individuale și situației actuale a pacientului, este un moment bun pentru a lucra în echipă.

Desigur, pentru a participa la sesiunile de grup se cere îndeplinirea unei serii de cerințe care sa favorizeze buna dinamică a grupului. Acestea sunt următoarele:

  • Motivația de a te alătura grupului de lucru
  • Obiective similare cu restul membrilor grupului
  • Angajamentul de a participa la sesiuni
  • Punctualitate
  • Dorința de a participa la dinamică
  • Atitudine respectuoasă față de opiniile celorlalți; persoana nu este în grup pentru a judeca pe nimeni
  • Confidențialitate; persoana trebuie să fie de acord să nu spună nimănui ce se întâmplă la sesiuni

Ce probleme sunt tratate la terapia în grup?

Tratamentul în grup se aplică cu succes în majoritatea tulburărilor psihologice specifice sau dificultăților emoționale. Astfel, există grupuri terapeutice pentru dependențe precum alcoolul sau echipe care lucrează asupra tulburărilor de alimentație, precum anorexia și bulimia.

Sunt frecvente și programele orientate spre următoarele afecțiuni:

  • Tulburare bipolară sau schizofrenie
  • Anxietate și depresie
  • Tulburare de personalitate
  • Gestionarea doliului
  • Persoane cu risc de sinucidere
  • Pacienți care doresc să-și promoveze abilitățile sociale

Dezavantajele terapiei de grup

Deși terapia de grup este un instrument foarte eficient, nu toți oamenii se simt confortabil odată ce se alătură grupului. Unele dintre aspectele negative care se manifestă cel mai des sunt următoarele:

  • Sentimentul de a nu face parte din grup atunci când cineva intră într-unul deja format
  • Frustrare când observăm că există oameni care avansează mai repede
  • Implicare scăzută atunci când apar probleme care nu interesează pacientul
  • Dezinteres pentru anumite dinamici
  • Indiferență față de explicațiile unor oameni
  • Senzație de excludere

Alte dezavantaje care pot apărea atunci când se lucrează într-un grup implică faptul că unii dintre membri monopolizează atenția sau că angajamentul lor față de grup este neregulat.

În acest caz, terapeutul este cel care trebuie să fie suficient de priceput pentru a redirecționa dinamica adoptată de unii membri ai grupului. De asemenea, trebuie să se asigure că toți membrii sunt motivați și implicați în schimbare.

Persoane care au apelat la terapia de grup

Gânduri finale despre terapia de grup

Terapia de grup are avantaje interesante pentru o mare varietate de pacienți. Este un tip de tratament care ajută persoana să nu se simtă singură în fața problemei sale, care este de obicei obișnuită.

Principalul său avantaj este compatibilitatea cu alte tratamente, fie ele individuale, de cuplu sau farmacologice.

În zilele noastre, există grupuri care lucrează online, facilitându-se găsirea de opțiuni care se adaptează oricărei nevoi. În orice caz, este o opțiune care nu trebuie exclusă, întrucât beneficiile ei sunt interesante.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.