Terapia regresivă: Ajută hipnoza la vindecarea rănilor din trecut?
 

Terapia regresivă: Ajută hipnoza la vindecarea rănilor din trecut?

Terapia regresivă se bazează pe o întoarcere în trecut prin diferite tehnici, precum relaxarea profundă sau hipnoza clinică. O analizăm în detaliu.
Terapia regresivă: Ajută hipnoza la vindecarea rănilor din trecut?

Ultima actualizare: 07 noiembrie, 2021

Când cineva ne vorbește despre hipnoză, vedem automat un pendul care se mișcă în fața ochilor, cu indicații care sunt prezentate într-un mod lin. Hipnoza este unul dintre instrumentele cele mai utilizate în terapia regresivă.

Pentru unii este un instrument clinic, dar pentru alții este ceva ezoteric sau magic. Sunt și oameni care o văd ca pe o stare de vulnerabilitate din cauza pierderii cunoștinței. Să vedem despre ce este vorba!

Ce este terapia regresivă?

Terapia regresivă se bazează pe o întoarcere în trecut prin diferite tehnici, precum relaxarea profundă sau hipnoza clinică. Obiectivul este de a retrăi eventualele situații traumatice care dau naștere simptomului sau stării persoanei în cauză.

În acest fel, retrăind mintal și emoțional aceste situații, trauma poate fi înțeleasă și poate începe un proces de îmbunătățire. Potrivit Asociației Americane de Psihologie, hipnoza este „o stare de conștiință care implică atenție concentrată și conștientizare periferică redusă”.

Ne permite să ne conectăm cu unele situații care se află în spatele minții. Terapeutul sau cel care se ocupă de hipnoză ghidează pacientul prin diferite cuvinte, astfel încât să descopere acel episod care poate sta la baza unui blocaj emoțional.

În acest sens, mulți profesioniști subliniază că nu există pierderea stării de conștiență. Este esențială clarificarea acestui aspect pentru a aduce liniște sufletească pacienților.

Instrument de hipnoză

Este o pierdere a stării de conștiență?

Ca instrument clinic, hipnoza urmărește bunăstarea, la fel ca orice altă tehnică folosită în terapie. În plus, oamenii își păstrează controlul asupra propriilor comportamente. În acest sens, Mendoza și Capafons susțin că hipnoza clinică este folosită ca ajutor și în alte intervenții, sporind eficacitatea acesteia.

Avantajele și dezavantajele terapiei regresive

Cei care sunt în favoarea terapiei regresive au următoarele argumente:

  • Permite persoanei să deblocheze unele episoade sau situații de suferință, deoarece la amintirea traumei există posibilitatea de a o elabora.
  • Oferă posibilitatea procesării emoțiilor care rețin pacientul.
  • Hipnoza, ca unul dintre instrumentele folosite în acest tip de terapie, este recomandată pentru tratamentul durerii cronice. De asemenea, pentru cazurile de stres post-traumatic, renunțarea la fumat și tulburări de somn.

Dezavantajele includ următoarele:

  • Terapia regresivă nu este pentru toată lumea. Persoana trebuie să fie majoră și nu trebuie să fie diagnosticată cu psihoză, schizofrenie, tulburare bipolară sau tulburare de personalitate limitativă. De asemenea, nu este recomandată celor care au epilepsie, anorexie, tentative de sinucidere sau celor care iau anxiolitice sau antidepresive.
  • Nu este complet validată de comunitatea științifică. Deși știm bine că acest lucru nu i-a împiedicat pe mulți profesioniști să folosească hipnoza ca tehnică, ea nu este acceptată de toată lumea.

Citiți mai mult: Ce este terapia Gestalt?

Pacient care are nevoie de terapia regresivă

Importanța susținerii fiecărei tehnici

În cadrul psihologiei, există multiple curente și școli cu postulatele și propriile centre de interes: gânduri, comportamente, relații. De asemenea, unele școli se concentrează pe trecut, în timp ce altele sunt interesate de aici și acum.

Dincolo de diferențele și tipul de terapie care este ales și care funcționează pentru fiecare persoană, este esențial să lucrați cu profesioniști care sunt acreditați. Acest lucru este extrem de important, deoarece este o zonă sensibilă.

Să ne amintim că informația este un drept, așa că nu este nevoie să avem îndoieli cu privire la tratamentul pe care decidem să-l inițiem. Hipnoza este o tehnică ce face parte din propunerea psihoterapeutică. Cei care o practică sunt instruiți și trebuie să o aplice etic și responsabil.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.