Beneficiile terapiei online: la îndemâna tuturor - Doza de Sănătate
 

Beneficiile terapiei online: la îndemâna tuturor

Terapia online ne permite să avem acces mai ușor la îngrijirea psihologică. În plus, nu este nevoie să călătorim nicăieri, este confortabil și permite crearea unui mediu mai intim. Află mai multe în acest articol!
Beneficiile terapiei online: la îndemâna tuturor

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Lumea digitală și internetul ne schimbă realitatea. Domeniul psihoterapiei nu este străin de influența tehnologiei, iar acest lucru explică apariția terapiei online. Terapia tradițională a avansat și, deși provocările sunt multe, beneficiile sunt incontestabile. Așadar, care sunt beneficiile terapiei online?

Cu toate acestea, trebuie să recunoaștem un lucru: suntem o societate din ce în ce mai ocupată. Avem zile lungi de lucru, venim și plecăm, planificăm, organizăm… Timpul este deja o marfă rară și apreciem atât disponibilitatea imediată, cât și calitatea serviciilor pe care le primim.

Așadar, să analizăm în detaliu beneficiile terapiei online!

Terapia online: o oportunitate minunată de a atinge starea de bine

Domeniul psihologiei este conștient de lipsa timpului și vede în această provocare avantaje clare. Cercetări precum cele publicate în 2018 în Journal of Medical Internet Research ne indică ceva important în acest sens. Terapia online facilitează accesul populației la îngrijirea psihologică. Această formă de terapie se adaptează atât la programul, cât și la nevoile individuale.

Astfel, într-o lume în care sănătatea mintală continuă să fie marea noastră neglijență, figura psihologului online își face drum cu forță și relevanță. Fiecare schimbare, așa cum spunea Albert Ellis, poate fi o oportunitate pentru a obține dorința de bunăstare.

Femeie care profită de beneficiile terapiei online

Mulți oameni solicită zilnic ajutor psihologic online. Motivele pentru care folosesc internetul ca primă resursă pentru a răspunde propriilor nevoi, probleme sau provocări de viață sunt multiple, dar pot fi rezumate în câteva puncte foarte specifice. Acestea includ următoarele:

  • Avem posibilitatea de a ne alege propriul psiholog online. Tot ce trebuie să facem este să analizăm profilul, experiența și specialitatea fiecărui profesionist pentru a-l alege pe cel care se potrivește cel mai bine nevoilor noastre.
  • Economisim timp. Nu este nevoie să călătorim sau să așteptăm. Pur și simplu facem o programare și ne conectăm online cu psihologul, folosind orice dispozitiv electronic.
  • Distanța nu este o problemă. Mulți oameni care aleg terapia online fac acest lucru deoarece nu pot găsi un terapeut în zona în care locuiesc. De asemenea, slujbele lor îi plasează în țări în care profesioniștii nu vorbesc limba lor maternă. În aceste cazuri, consilierea online este cea mai bună resursă.
  • Apropierea, intimitatea și discreția. Primirea de ajutor psihologic online ne permite să creăm un mediu sigur. Suntem acasă, ne simțim confortabil și, mai presus de toate, ne relaxăm într-un mediu familiar în care totul este sub control. Terapia online facilitează o bună alianță terapeutică cu psihologul.

Există psihologi online gratis pentru perioadele de criză

Cu toții trecem prin perioade de criză. Despărțiri și probleme în relație, probleme de muncă, stres, anxietate, dependențe…

Dacă există ceva ce știm cu toții este faptul că primirea de ajutor psihologic specializat nu este ușoară dacă urmăm rutele tradiționale. S-ar putea să întâlnim liste lungi de așteptare sau chiar îngrijiri ineficiente, din cauza suprasolicitării psihologilor și psihiatrilor din sistemul de sănătate.

Ne putem adresa sectorului privat, dar uneori prețurile sunt în afara bugetului nostru. Este posibil să găsim ajutor psihologic gratuit online? Unii profesioniști pot acorda consultanță în mod gratuit. Este ceva ocazional și pot alege să nu ne taxeze pentru această atenție prin chat sau videoconferință.

Cu toate acestea, psihologul online este, în medie, un profesionist specializat care trăiește din munca sa. Acest model terapeutic este cel care funcționează cel mai bine și este cel mai valid, deoarece există un angajament, o cerere și o alianță autentică cu pacientul, astfel încât acesta să poată progresa și să ajungă la bunăstare și echilibru.

Prin urmare, putem căuta ajutor psihologic online gratuit. Totuși, este important să știm că este ușor să consulți un psiholog online la un preț accesibil. În acest fel, putem rezerva o serie de sesiuni care vor garanta cu siguranță beneficii și progres terapeutic.

Terapie online: chiar funcționează?

Pacient care cunoaște beneficiile terapiei online

Din ce în ce mai mulți oameni o fac. Când dau clic și caută acel psiholog online care se potrivește cel mai bine nevoilor lor, este normal să se întrebe dacă va funcționa cu adevărat, dacă terapia online este la fel de eficientă ca terapia tradițională.

Răspunsul este da, este la fel de eficientă ca terapia tradițională. Acest lucru se datorează unui fapt foarte simplu: în realitate, relația dintre psiholog și pacient prin teleconferință nu este atât de diferită de o întâlnire față în față. Există un factor care face posibil acest lucru: empatia. Empatia face ca terapia să fie eficientă prin construirea încrederii active între două persoane.

Datorită acestei abilități, terapeuții buni pot citi emoțiile pacientului prin ecran. Apropierea emoțională este reală, indiferent de câte mile sau oceane ne separă.

Este posibil să creăm angajamente de schimbare, să facilităm strategiile și să participăm la această călătorie spre bunăstare.

Psihologii online sunt viitorul. Terapia se schimbă și se adaptează mai bine la nevoile reale ale oamenilor. Cu toții putem beneficia de acest lucru.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Lorenzo-Luaces, L., Johns, E., & Keefe, J. R. (2018). The generalizability of randomized controlled trials of self-guided Internet-based cognitive behavioral therapy for depressive symptoms: systematic review and meta-regression analysis. Journal of medical Internet research, 20(11), e10113.
  • Spek, V., Cuijpers, P. I. M., Nyklícek, I., Riper, H., Keyzer, J., & Pop, V. (2007). Internet-based cognitive behaviour therapy for symptoms of depression and anxiety: a meta-analysis. Psychological medicine, 37(3), 319-328.
  • Spek, V., Nyklíček, I., Cuijpers, P., & Pop, V. (2008). Predictors of outcome of group and internet-based cognitive behavior therapy. Journal of affective disorders, 105(1-3), 137-145.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.