Avantajele și dezavantajele rețelelor de socializare
Deși există diferite platforme de socializare pentru orice public, singurul lucru pe care toate îl au în comun este faptul că sunt spații digitale în care oamenii, companiile și organizațiile se întâlnesc și interacționează. Care sunt avantajele și dezavantajele rețelelor de socializare?
Având în vedere că omul este o ființă socială prin natura sa, așa cum a spus filosoful Aristotel, nu este o surpriză că au fost create instrumente pentru stabilirea conexiunilor. Însă impactul lor a depășit comunicarea tradițională.
Platforme precum Facebook, Twitter și Instagram, care nu servesc doar pentru a partaja fotografii și videoclipuri cu prietenii, au schimbat modelul tradițional de afaceri și sunt considerate canale ideale pentru promovarea evenimentelor. Dar nu totul este roz.
Mai jos, vei descoperi avantajele și dezavantajele rețelelor de socializare. În acest fel, vei putea să profiți mai bine de ele și să detectezi posibilele riscuri.
Avantajele rețelelor de socializare
Unii oameni cred că social media ar putea fi prăbușirea umanității. Această opinie poate fi valabilă din anumite puncte de vedere. Dar nu putem nega faptul că rețelele de socializare au anumite aspecte pozitive. Iată câteva dintre ele:
1. Inspiră oamenii să-și îmbunătățească sănătatea
Fotografii și rețete de salate apetisante pe Instagram, exerciții video pentru a ajuta oamenii să piardă în greutate… postările influencerilor sunt surse de inspirație pentru mulți oameni care vor să-și protejeze sănătatea.
Deși acest avantaj este subtil, adevărul este că social media oferă suport și platforme care le permit oamenilor să dezbată idei. Acest mediu creează un fel de comunitate cu obiective definite.
Potrivit unui studiu publicat în Journal of Health and Social Behavior, conexiunea socială poate însemna un mare sprijin emoțional pentru a ne îmbunătăți starea generală de sănătate.
2. Ne permit să ne conectăm cu oameni din întreaga lume
Deși majoritatea oamenilor le folosesc pentru a păstra legătura sau a relua relațiile cu familia și prietenii, aceste platforme permit oricui are o conexiune la internet să interacționeze și să vorbească cu oameni de oriunde din lume. Pe rețelele de socializare, este nevoie de doar câteva clicuri pentru a deveni prietenul cuiva sau pentru a urmări oameni din țări despre care este posibil să nu fi auzit niciodată.
3. Ne permit să comunicăm instantaneu
Telefoanele fixe și scrisorile au fost uitate din cauza rețelelor de socializare. Tot ce trebuie să faci este să lași un comentariu la una dintre postările persoanei pe care vrei să o contactezi și vei primi o notificare imediat ce aceasta va răspunde. De fapt, majoritatea platformelor care nu sunt dedicate mesageriei au o caracteristică de mesaj direct. Astfel, tot ce trebuie să faci este să utilizezi un smartphone, computer sau laptop pentru a trimite și primi mesaje din întreaga lume.
4. Oferă știri în timp real
Era internetului nu le permite doar jurnaliștilor să raporteze instantaneu un eveniment. Acum, sarcina tuturor este de a ajuta la răspândirea știrilor, astfel încât toată lumea să cunoască evenimentele actuale.
Este greu de crezut că, înainte, oamenii trebuiau să aștepte până a doua zi să citească știrile sau erau nevoiți să se uite la anumite ore la televizor. Acum nu mai trebuie să aștepți atât de mult. O căutare simplă pe rețelele de socializare îți va oferi toate informațiile de care ai nevoie.
5. Sunt instrumente de aplicare a legii
Rețelele de socializare au devenit instrumente utile pentru ca organele de aplicare a legii să-i urmărească și să-i aresteze pe cei care aleg să se laude cu faptele lor ilegale online. Acestea variază de la acțiuni inadecvate, la infracțiuni legate de ură.
De fapt, în Statele Unite, 73% dintre ofițerii de poliție au spus că rețelele de socializare le permit să rezolve infracțiunile mai repede. În mod similar, experții estimează că 85% din departamentele de poliție din Spania le folosesc pentru investigarea și soluționarea infracțiunilor.
6. Măresc vizibilitatea brand-urilor
Indiferent dacă brand-ul tău este personal sau ai o afacere, rețelele de socializare sunt opțiuni bune pentru a te conecta cu clienți noi și recurenți. Din ce în ce mai multe spații digitale servesc ca ferestre pentru afișarea și vânzarea produselor, fie în cadrul aceleiași platforme, fie prin redirecționarea clienților către site-ul web.
Rețelele de socializare au devenit, de asemenea, cel mai mare aliat al profesioniștilor independenți, al antreprenorilor și al companiilor mici, care nu ar funcționa în același mod dacă nu ar exista aceste canale.
7. Pot îmbunătăți performanța școlară
Potrivit unui studiu realizat de Grunwald Associates LLC. în cooperare cu Asociația Consiliului Național al Școlilor, 60% dintre elevii care folosesc social media fac acest lucru pentru a discuta probleme de educație. De asemenea, experții susțin că 50% dintre elevi le folosesc pentru a vorbi despre teme. În plus, au descoperit că programele de socializare care implică elevi pot îmbunătăți notele cu 50% și pot reduce semnificativ absenteismul școlar.
8. Ajută oamenii timizi sau izolați să se conecteze cu ceilalți
Un studiu publicat în Common Sense Media a constatat că 29% dintre adolescenți sunt mai puțin timizi și mai expuși atunci când folosesc social media. În mod similar, 20% au declarat că utilizarea acestor platforme le-a îmbunătățit încrederea în sine, popularitatea și înțelegerea față de ceilalți.
Experții asociază aceste rezultate cu anonimatul pe care îl oferă social media. Copiii, adolescenții și adulții tineri cărora le este greu să relaționeze cu ceilalți se simt mai confortabil vorbind și interacționând online, ceea ce le sporește încrederea în sine.
9. Le permit oamenilor să împărtășească cunoștințele și să învețe
Social media sunt platforme de cunoaștere și învățare. Poți împărtăși ceea ce știi și poți învăța de la alții care au făcut același lucru (prin articole științifice, videoclipuri, cursuri scrise sau cursuri virtuale).
10. Oferă inovație și versatilitate
Rețelele de socializare s-au schimbat foarte mult de când au fost create. Platformele care au fost create pentru a partaja fotografii și videoclipuri cu prietenii și familia au evoluat în platforme polivalente care, de exemplu, pot fi utilizate pentru a cumpăra și vinde produse și servicii.
Dezavantajele rețelelor de socializare
Dezavantajele rețelelor de socializare sunt la fel de numeroase ca și avantajele. Mai jos, îți vom explica în detaliu câteva dintre ele.
1. Pun în pericol confidențialitatea
Cu cât sunt distribuite mai multe date pe rețelele de socializare, cu atât avem mai puțină confidențialitate. Unele acorduri de utilizator permit platformelor să utilizeze conținutul personal. În mod similar, trebuie să ai grijă cu datele referitoare la confidențialitate. Partajarea adreselor și a fotografiilor minorilor, printre altele, poate pune în pericol siguranța acestora.
2. Te fac să fii ținta agresiunii cibernetice, pedofiliei și sextingului
Deși tind să afecteze mai ales copiii, adolescenții și adulții tineri, oricine poate cădea pradă. În cazuri extreme, aceste practici pot duce la:
- Stres și anxietate
- Depresie
- Agresiune sexuală și viol
- Sinucidere
3. Răspândesc informații false sau nesigure
Un alt dezavantaj al rețelelor de socializare este viteza cu care oamenii răspândesc informații false. Scopul știrilor false, care au devenit foarte populare, este de a dezinforma și a face rău oamenilor. Astfel, este important să verifici mai multe surse și să te gândești dacă știrile pe care le citești sunt reale sau false.
4. Reduc interacțiunile față în față
Ușurința comunicării prin ecrane și clicuri a contribuit la scăderea acțiunilor de bază și tradiționale, cum ar fi conversațiile față în față. Deși este greu de crezut, acest lucru ne poate afecta pe termen lung, deoarece nu ne permite să dezvoltăm abilitățile sociale necesare în afara platformelor digitale. În acest sens, unii experți susțin că rețelele de socializare pot încuraja comportamentele antisociale.
5. Întrerup ciclul de somn
Rețelele de socializare pot crea dependență și pot afecta orele de odihnă. Există o relație strânsă între telefoanele cu lumină albastră și întreruperea ciclurilor de somn. Mulți oameni consideră mai importantă decât odihna o conversație, o interacțiune sau simpla navigare.
6. Te fac mai sedentar
Pentru a fi activ pe rețelele de socializare, trebuie să fii sedentar în viața reală. Pe aceste platforme, întâlnirea cu oamenii, interacțiunea și vorbitul necesită să stai într-un singur loc pentru perioade lungi de timp. Vestea proastă este că a petrece mai mult de 70 de minute stând în fiecare zi poate face ravagii asupra corpului și poate duce la un stil de viață sedentar.
7. Afectează negativ performanța școlară dacă sunt utilizate prea des
Deși elevii care folosesc social media pentru a discuta probleme de educație tind să aibă note mai bune, un studiu publicat în Educational Psychology Review a arătat că cei care folosesc Instagram în timp ce studiază sau își fac temele tind să aibă note mai proaste. Același lucru este valabil și pentru cei care se conectează la profilurile proprii, postează mesaje și fotografii frecvent și, în general, petrec mult timp în aceste spații.
Deoarece rezultatele nu sunt concludente, experții le recomandă părinților să manifeste interes și să intervină în obiceiurile copiilor lor.
8. Pot crește riscul tulburărilor psihice
Un studiu publicat în American Journal of Health Behavior a constatat că utilizarea rețelelor de socializare este legată de o probabilitate mai mare de depresie și anxietate.
În mod similar, experții estimează că, din cauza dependenței, rețelele de socializare pot declanșa comportamente narcisiste, hiperactive și rebele.
9. Reduc productivitatea
Așa cum o bună utilizare a rețelelor de socializare poate îmbunătăți productivitatea, utilizarea necorespunzătoare a acestora poate duce la pierderea inutilă a timpului.
În 2018, adulții au petrecut în medie 142 de minute pe rețelele de socializare pe zi. În 2019, acest lucru a crescut la 2 ore și jumătate și, în 2020, la 3 ore. Astfel, oamenii petrec mai mult timp pe rețelele de socializare decât făcând alte activități, cum ar fi uitatul la televizor, practicarea sportului și cumpărăturile.
10. Te expun la escrocherii și furt de identitate
Escrocheriile în social media sunt foarte frecvente. Din acest motiv, nu trebuie să iei în considerare presupuse premii, cupoane de reducere, oferte de locuri de muncă, oportunități de afaceri, sondaje, donații și multe altele. Ferește-te de funcțiile speciale contrafăcute care îți „permit” să schimbi culorile și stilurile platformei.
Un alt dezavantaj al rețelelor de socializare este furtul de identitate. Oamenii fac acest lucru pentru un profit. Această practică este legată de infracțiuni precum escrocheriile. Dacă ești victima acestei infracțiuni, trebuie să o raportezi imediat.
Avantajele și dezavantajele rețelelor de socializare depind de utilizarea acestora
De la apariția lor la începutul secolului, rețelele de socializare au revoluționat comunicațiile. La fel ca în toate lucrurile din viață, ele au beneficii și dezavantaje. Prin urmare, este important să le utilizezi conștient pentru a beneficia la maxim de ele și pentru a evita să cazi pradă dezavantajelor lor.
Unele dintre cele mai importante avantaje includ faptul că îți permit să te conectezi cu oameni din întreaga lume, oferă știri în timp real, sunt o sursă de inspirație pentru îmbunătățirea stării de sănătate și dau dovadă de inovație și versatilitate.
Ca și dezavantaje, îți pun în pericol intimitatea, cresc șansele de hărțuire cibernetică, pedofilie și sexting, îți întrerup ciclurile de somn, promovează adoptarea unui stil de viață sedentar și te pot expune la escrocherii și furt de identitate.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Umberson, D., & Montez, J. K. (2010). Social relationships and health: a flashpoint for health policy. Journal of health and social behavior, 51 Suppl(Suppl), S54–S66. https://doi.org/10.1177/0022146510383501
- Lexis Nexis [Published July 18, 2012]. Role of Social Media in Law Enforcement Significant and Growing. Available from: https://www.lexisnexis.com/en-us/about-us/media/press-release.page?id=1342623085481181
- Common Sense Media [Published June 26, 2012]. Social Media, Social Life: How Teens View Their Digital Lives, 2012. Available from: https://www.commonsensemedia.org/research/social-media-social-life-how-teens-view-their-digital-lives-2012/key-finding-2%3A-teens-more-likely-to-report-positive-impact–
- Espinosa, P., & Clemente, M. (2010). Media effects on antisocial behavior in children and adolescents. In M. Frías-Armenta & V. Corral-Verdugo (Eds.), Psychology of emotions, motivations and actions. Bio-psycho-social perspectives on interpersonal violence. Nova Science Publishers, 233–257.
- Marker, C., Gnambs, T. & Appel, M. (2018). Active on Facebook and Failing at School? Meta-Analytic Findings on the Relationship Between Online Social Networking Activities and Academic Achievement. Educ Psychol Rev 30, 651–677. https://doi.org/10.1007/s10648-017-9430-6
- Shensa, A., Sidani, J. E., Dew, M. A., Escobar-Viera, C. G., & Primack, B. A. (2018). Social Media Use and Depression and Anxiety Symptoms: A Cluster Analysis. American journal of health behavior, 42(2), 116–128. https://doi.org/10.5993/AJHB.42.2.11