Ce este terapia Gestalt?
 

Ce este terapia Gestalt?

Terapia Gestalt este utilă pentru cazurile de anxietate, depresie, durere și probleme de stimă de sine. În ce constă?
Ce este terapia Gestalt?

Ultima actualizare: 24 octombrie, 2021

În psihologie, există diferite tipuri de terapie. Toți specialiști își propun să obțină bunăstarea biopsihosocială a pacienților pentru a le atenua suferința și a promova schimbarea dorită. Desigur, fiecare dintre fluxurile terapeutice are propriile principii și instrumente. Ai auzit de terapia Gestalt?

Această modalitate este încadrată în ceea ce se numește „psihologie umanistă”.

Ce este terapia Gestalt și care sunt caracteristicile sale?

Punctul de plecare al terapiei Gestalt este privirea ființei umane ca unitate între corp și minte. Printre obiectivele sale principale se numără faptul că pacientul află care este rolul său în lume. Caracteristicile sale cuprind următoarele:

Pune accentul pe aici și acum

În acest tip de terapie, oamenii sunt produsul circumstanțelor, dar nu există niciun interes în a ne întoarce în trecut. Dimpotrivă, se concentrează pe momentul prezent pentru a oferi resurse celor care au nevoie de ele. Ceea ce contează este experiența așa cum este percepută în acel moment.

Femeie ce practică terapia Gestalt

Ajută la conștientizare

Conștientizarea este un alt principiu de bază al terapiei Gestalt. Prin urmare, este foarte important să înregistreze senzațiile și emoțiile prezente pentru a identifica ce se întâmplă cu persoana respectivă.

Contribuie la acceptare

Un alt concept cheie reiese din punctul anterior: acceptarea. După identificarea a ceea ce i se întâmplă, pacientul trebuie să învețe să accepte. Numai așa va fi capabil să trăiască în autenticitate.

Acceptarea ne permite să facem primul pas spre a putea acționa și utiliza resursele disponibile. Tot ceea ce evităm și ascundem devine disconfort.

Promovează responsabilitatea

Acceptarea înseamnă și asumarea responsabilității. Din acest motiv, pacientul devine protagonistul ce promovează schimbarea dorită. Acest model terapeutic crește gradul de conștientizare a ceea ce se întâmplă și ajută la înțelegerea modului în care a avut loc o astfel de situație pentru a motiva schimbarea.

Printre altele, trebuie remarcat faptul că terapia Gestalt consideră că mediul și individul se află într-o relație reciprocă. Oamenii sunt întotdeauna posibilități deschise, sunt liberi să ia decizii și nu există nicio determinare. Unele dintre principalele referințe sunt Paul Goodman, Fritz Perls și Laura Perls.

Cele mai frecvente tehnici

Una dintre cele mai utilizate tehnici în terapia Gestalt este scaunul gol. Este un mod de prezenta pacientului conflictul. Pentru a face acest lucru, persoana trebuie să stabilească un dialog, de exemplu, cu o persoană absentă. În acest fel va exprima ceea ce dorește. Poate fi folosit și pentru a purta un dialog cu sine, în încercarea de a „reconcilia” două aspecte (părți ale sinelui) care nu sunt integrate, precum curajul pentru unele lucruri și frica pentru altele.

În acest fel, pacientul schimbă locul și situația pe care o expune, pentru a răspunde la ceea ce apare prin această tehnică. De asemenea, servește ca o formă de catharsis.

Alte tehnici utilizate în mod regulat includ următoarele:

  • Dramatizarea. Acesta constă în a juca un anumit rol.
  • Dialog. A comunica ceea ce se întâmplă aici și acum. Deși se concentrează asupra pacientului, include și ceea ce se întâmplă cu terapeutul în acel moment.
  • Amplificare. După cum sugerează și numele său, este vorba de extinderea sau maximizarea senzației sau emoției.
  • Fantezie sau reverie regizată. Pacientul închide ochii și își imaginează diferite situații.

Cui îi este recomandată terapia Gestalt?

Terapia Gestalt este foarte utilă în multe situații și boli. De fapt, nu se lucrează numai la nivel individual, ci și în medii colective, familiale sau instituționale.

  • Abordarea anxietății
  • Situații de doliu și despărțiri
  • Dificultăți de relaționare
  • Stimă
  • Cazuri de depresie
Specialist în terapia Gestalt

Terapia Gestalt, un instrument important pentru conștientizarea de sine

Considerând „integrarea” ca principiu de bază, terapia Gestalt este orientată spre unitatea oamenilor. Cu aceasta, depășește legătura emoție-raționalitate, care prioritizează doar unele aspecte.

Înțelege oamenii ca întreg. Astfel, încearcă să se conecteze cu toți, fără a respinge pe nimeni. Toate cele de mai sus facilitează autocunoașterea și ghidează spre o schimbare reală.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


    • Martín, A. (2007). Manual práctico de Psicoterapia Gestalt. Desclée de Brouwer. Bilbao.
    • Burga, Rómulo (1981). Terapia gestáltica. Revista Latinoamericana de Psicología, 13(1),85- 96.[fecha de Consulta 7 de Octubre de 2021]. ISSN: 0120-0534. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=80513106
    • Koffka, K.(1922): “Una introducción a la Gestalt-Theorie”. En La teoría de la Estructura (K. Koffka), Ediciones de la Lectura, Madrid, 1947

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.