Ce este anxietatea anticipativă?
 

Ce este anxietatea anticipativă?

Ce se întâmplă dacă nimic nu merge bine? Ce se întâmplă dacă sunt concediat de la serviciu? Dacă mă fac de râs? Acestea sunt câteva dintre preocupările care apar în anxietatea anticipativă.
Ce este anxietatea anticipativă?

Ultima actualizare: 22 octombrie, 2021

Anxietatea anticipativă este de obicei legată de viitor, întrucât o experimentăm atunci când anticipăm un pericol care nu a apărut încă. Frica ne invadează și avem o serie de simptome fizice, cum ar fi tensiunea musculară, respirația rapidă și bătăile inimii crescute. Anxietatea anticipativă apare atunci când ne imaginăm cel mai rău care se poate întâmpla într-o situație care nu a apărut încă.

În anumite situații, este normal să simțim puțină anxietate. Poate fi chiar necesar, deoarece ne alertează și ne ajută să ne confruntăm cu circumstanțele mai eficient. Cu toate acestea, când ne petrecem ziua anticipând scenariile negative ale majorității acțiunilor noastre sau dacă frica provocată de propria noastră idee ne paralizează, atunci ne confruntăm cu o tulburare de anxietate care trebuie tratată.

Ce este anxietatea anticipativă?

Conceptul de anxietate anticipativă poate fi redundant, deoarece toată anxietatea este anticipativă în sine. Cu toate acestea, este important să rețineți că există diferite tipuri de anxietate.

În acest caz, diferă de anxietatea generalizată și alte probleme prin faptul că simptomele apar doar înainte de situații concrete și specifice. Anxietatea anticipativă este frică sau angoasă severă atunci când credem că lucrurile negative se pot întâmpla într-un anumit moment sau situație. De exemplu, senzația de anxietate înainte de un interviu de angajare, deoarece ne imaginăm că rezultatele vor fi proaste.

Cauze

Cauzele anxietății anticipative variază de la persoană la persoană. Printre cele mai frecvente sunt următoarele:

  • Intoleranță în fața incertitudinii și nevoia de a avea totul sub control
  • Experiențe traumatice în trecut
  • Probleme de stimă de sine și nesiguranță personală
  • Alte tulburări de anxietate sau fobii
  • Trăsături de caracter perfecționiste sau obsesive
  • Istoric de eșec în trecut
  • Lipsa încurajării pozitive în timpul copilăriei
Femeie care se confruntă cu anxietatea anticipativă

Profeție auto-împlinită și anxietate anticipativă

Anxietatea anticipativă este asociată cu profeția auto-împlinită. Aceasta din urmă este o prejudecată de percepție, prin care anticipăm evenimentele și consecințele lor înainte de a se produce.

Mintea noastră are atât de multă putere, încât uneori scapă de sub control. În acest caz, teama că va apărea un eveniment specific condiționează gândirea și afectează acțiunile.

De exemplu, ne este frică înainte de un examen, unde eșecul înseamnă repetarea cursului. În acest caz, frica de eșec ne controlează și ne blochează cunoștințele.

Simptomele anxietății anticipative

Simptomele anxietății anticipative sunt psihologice, somatice și comportamentale. Pot varia în funcție de persoană. În general, cei cu anxietate anticipativă sunt purtați de gânduri fataliste sau catastrofale. În plus, prezintă următoarele simptome fizice:

  • Amețeli, greață, vărsături sau diaree
  • Leșin
  • Durere abdominală
  • Palpitații, bătăi rapide ale inimii și tahicardie
  • Dificultăți de concentrare și bâlbâială
  • Durere de cap
  • Transpiraţie

Tratamente

Anxietatea anticipativă poate fi foarte supărătoare și chiar invalidantă, necesitând tratament profesional. Terapia cognitiv-comportamentală și tehnicile de relaxare ghidate de psihologi s-au dovedit a fi cele mai eficiente tratamente. Scopul va fi înlocuirea anxietății anticipative cu calm.

Fată afectată de anxietatea anticipativă

Sfaturi pentru gestionarea anxietății anticipative

Cel mai important lucru este să învățați să controlați gândurile negative. De fiecare dată când le identificați, încercați să le înlocuiți cu mesaje pozitive. De exemplu, când credeți că „nu pot să fac asta”, spuneți „Sunt gata, mă descurc”.

Concentrați-vă pe aici și acum. Anxietatea anticipativă apare deoarece ne concentrăm pe viitor. Încercați să vă concentrați asupra momentului prezent. Meditația vă poate ajuta în acest sens, precum și tehnicile de relaxare pentru a gestiona stresul.

Schimbați-vă poziția în fața incertitudinii. Recunoașteți că viața este plină de lucruri incerte, care pot ajunge să fie cu adevărat satisfăcătoare. Acceptați incertitudinea din viață și învățați să o gestionați fără teamă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.