Anxietatea în relațiile sexuale: care sunt cauzele apariției?
Anxietatea în relațiile sexuale poate apărea atunci când unul dintre parteneri se simte îngrijorat și nu se bucură de moment. Într-un context normal, toate ființele umane trebuie să trăiască cu puțină anxietate , deoarece este o emoție care ne permite să fim atenți la orice situație de amenințare sau pericol. Adică poate funcționa ca un mecanism de supraviețuire adaptiv.
Cu toate acestea, uneori poate depăși nivelul optim, iar preocuparea menționată mai sus poate să nu fie reală în toate cazurile. În acest caz, poate fi necesară intervenția unui psiholog sau a unui specialist în sănătate mintală, deoarece este adesea necesar un tratament specific, astfel încât impactul anxietății să nu reducă calitatea vieții.
Ce se întâmplă când anxietatea se mută pe tărâmul sexual? La început, poate părea normal. Cu toate acestea, dacă nu este abordată în timp util, anxietatea poate paraliza persoana în cauză.
Anxietatea în relațiile sexuale
Anxietatea în actul sexual poate apărea chiar înainte de întâlnirea sexuală sau în același moment. Acest lucru nu permite persoanei să se bucure de moment alături de partenerul său.
Deși este frecventă în timpul primelor relații sexuale, poate apărea la orice vârstă, mai ales dacă a avut loc o schimbare de partener sau s-a încheiat o perioadă de abstinență.
Din acest motiv, atunci când se tratează anxietatea în relațiile sexuale, vârsta nu este singurul lucru relevant, ci trebuie analizați mai mulți factori.
De multe ori, credem că a fi mai în vârstă înseamnă mai multă experiență în domeniul sexual, dar acest lucru nu funcționează întotdeauna așa. Există oameni care au avut experiențe sexuale nesatisfăcătoare și, prin urmare, simt anxietate în intimitate.
Vă recomandăm: Comunicarea emoțională: cum să te exprimi mai bine
Anumite studii sugerează că nivelurile ridicate de anxietate inhibă exprimarea comportamentului sexual la pacient. Din această cauză, mulți oameni, de vârste diferite, merg la un consult sexologic.
În plus față de afectarea performanței sexuale în sine, anxietatea în relațiile sexuale influențează negativ stima de sine și încrederea. Drept urmare, pacientul, în loc să simtă plăcere, poate ajunge să evite sexul pentru a nu suferi de anxietate.
De obicei, o persoană cu anxietate sexuală poate experimenta următoarele:
- Pierderea dorinței sexuale
- Anorgasmie
- Probleme de lubrifiere
- Dificultăți de a menține o erecție
- Tensiune musculară
- Senzație de sufocare
- Respirație dificilă
În cele din urmă, acest tip de situație ajunge să erodeze relația de cuplu, mai ales dacă nu există înțelegere și sprijin reciproc, deoarece simptomele pot apărea chiar la simpla idee de a avea o întâlnire sexuală.
Care este originea acestui tip de anxietate?
Unii oameni decid să meargă la sexolog sau psiholog, deoarece există mulți factori care pot fi ascunși în spatele acestei forme de anxietate. De exemplu, persoana care suferă de aceasta poate avea anumite complexe, probleme de încredere sau siguranță, stimă de sine scăzută, etc.
Există persoane care nu se simt bine în ceea ce privește forma sau dimensiunea organelor genitale, ceea ce provoacă nesiguranță și, în consecință, anxietate. Există și cazuri în care persoana care suferă de anxietate în relațiile sexuale se teme să nu dezamăgească partenerul sau să-și arate nuditatea.
În mod similar, unii pacienți pot prezenta o anumită disfuncție sexuală, cum ar fi disfuncția erectilă, ejacularea prematură, ejacularea întârziată, vaginismul sau altele. Stresul este un factor care trebuie luat în considerare atunci când se stabilește un diagnostic și se indică un tratament.
Alte cauze posibile
Problemele de comunicare în cuplu pot fi cauza anxietății sau lipsei încrederii. Din acest motiv, de multe ori se studiază relația de cuplu și comunicarea dintre cei doi.
Unii oameni se simt rău într-un anumit moment și, faptul că nu știu cum să-și gestioneze emoțiile, poate duce la aceste episoade de anxietate.
Citiți mai mult: Ce este sologamia? Moda de a te căsători cu tine
Anxietatea în relațiile sexuale: solicitarea atenției este importantă
Atât profesioniștii în psihologie, cât și sexologii vor putea recomanda un tratament. Important este să renunțați la tabuurile din jurul subiectului și să descoperiți cauzele problemei pentru a o putea aborda.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Alonso Fernández-Guasti. (2003). Ansiedad y conducta sexual. Ciencia.
- Arrieta Vergara, K. M., Díaz Cárdenas, S., & González Martínez, F. (2014). Síntomas de depresión y ansiedad en jóvenes universitarios: prevalencia y factores relacionados. Revista Clínica de Medicina de Familia. https://doi.org/10.4321/s1699-695×2014000100003
- Muñoz Martínez, J. A. (1996). Ansiedad. Geriatrika. https://doi.org/10.1016/s1134-2072(05)75195-1
- Pi Gorguet, I. (2008). Comportamiento sexual humano. In Editorial Oriente.
- Relación entre satisfacción sexual, ansiedad y prácticas sexuales. (2010). Pensamiento Psicológico. https://doi.org/10.11144/130
- Sierra, J. C., Ortega, V., & Zubeidat, I. (2003). Ansiedad, angustia y estrés: tres conceptos a diferenciar. Rev. Mal-Estar Subj. https://doi.org/10.5020/23590777.3.1.10
- Yazdanpanahi Z, Nikkholgh M, Akbarzadeh M, Pourahmad S. Stress, anxiety, depression, and sexual dysfunction among postmenopausal women in Shiraz, Iran, 2015. J Family Community Med. 2018;25(2):82‐87. doi:10.4103/jfcm.JFCM_117_17