Imaginea corporală negativă și stima de sine - Doza de Sănătate
 

Imaginea corporală negativă și stima de sine

Ideea pe care o aveți despre propriul corp și modul în care vă simțiți determină bunăstarea personală și socială. Vă vom explica influența imaginii corporale negative asupra stimei de sine și vă vom spune cum să o combateți.
Imaginea corporală negativă și stima de sine
Elena Sanz

Scris și verificat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Evitați să vă uitați în oglindă, astfel încât să nu trebuiască să vă priviți reflexia? Vă simțiți inconfortabil făcând activități care implică prezentarea corpului în public, cum ar fi înotul la plajă sau la piscină? Relațiile sexuale sunt nesatisfăcătoare pentru că sunteți nemulțumiți de fizicul vostru? Imaginea corporală negativă poate provoca suferință emoțională la oameni.

Dacă se întâmplă acest lucru, stima de sine poate fi afectată și, prin urmare, viața de zi cu zi poate fi condiționată; de aceea, este important să știm în ce constă și cum poate fi modificată imaginea corporală negativă .

Imaginea corpului nu se referă la aspectul fizic, ci la modul în care fiecare individ își percepe corpul. Mulți oameni, când se uită la fotografii din tinerețe, se întreabă cum au ajuns în starea în care sunt acum: subiectivitatea joacă un rol cu ​​adevărat important.

Ce este imaginea corporală negativă?

Fată care se uită în oglindă
Fiecare persoană are o reprezentare mintală a propriului corp care poate fi pozitivă sau negativă.

Imaginea corporală este reprezentarea mintală pe care o persoană o are despre propriul corp. Este fotografia internă pe care o ai despre tine la nivel fizic și felul în care crezi că alții o percep. Este, mai presus de toate, o reprezentare subiectivă care include gândurile, atitudinile și emoțiile pe care individul le are cu privire la propriul corp.

Când această imagine corporală este realistă și echilibrată și permite îi persoanei în cauză să se simtă confortabil în propriul corp, se poate spune că este pozitivă. O imagine corporală negativă este una slab adaptată la realitate și care determină persoana să se simtă incomod și rușinată de fizicul său.

Consecințele unei imagini corporale negative pentru stima de sine

Stima de sine este aprecierea subiectivă pe care o persoană o face cu privire la propria sa valoare. Este valoarea pe care cineva și-o dă sieși în funcție de caracteristicile percepute și de modul în care se simte, se comportă și se raportează la ceilalți.

Din acest motiv, a avea o stimă de sine puternică este esențial pentru a vă bucura de relații sociale bune și bunăstare personală ridicată.

Stima de sine este strâns legată de imaginea corpului. O persoană care își percepe propriul corp într-un mod pozitiv își va menține o stimă de sine mai ridicată decât o persoană care are o percepție negativă a imaginii sale.

În societate, imaginea fizică este o valoare tot mai importantă și este un aspect după care cineva este judecat, atât de sine, cât și de ceilalți. Persoana cu o imagine corporală negativă este percepută ca insuficientă sau inadecvată în raport cu standardele acceptate social. Stima de sine scade și acest lucru poate duce la anxietate, depresie, tulburări alimentare și alte limitări.

Simptomele unei imagini corporale negative

Băiat cu imaginea corporală negativă

În general, este ușor să vă dați seama dacă aveți o imagine corporală negativă, deoarece percepeți emoțiile neplăcute care sunt generate în raport cu propriul corp.

Pentru a ști dacă aveți o imagine corporală negativă, puteți privi următoarele aspecte:

  • Vă simțiți incomod și rușinați de propriul corp și de imaginea fizică.
  • Vă concentrați excesiv asupra anumitor defecte sau părți ale corpului și, prin urmare, le măriți importanța.
  • Aveți comportamente compulsive, cum ar fi să vă uitați mereu la defecte, să vă ciupiți sau să vă cântăriți pentru a vă verifica greutatea.
  • Evitați prin toate mijloacele să vă vedeți imaginea în oglindă din cauza disconfortului emoțional pe care aceasta îl generează.
  • Viața de zi cu zi este limitată de disconfortul pe care îl simțiți cu privire la propriul fizic. Astfel, evitați să participați la activități care implică afișarea corpului (cum ar fi mersul la plajă sau la piscină) și vă simțiți limitați atunci când vine vorba de interacțiunea cu alte persoane.

Ce opțiuni de tratament există pentru imaginea corporală negativă?

S-a dovedit că terapia comportamental-cognitivă este cea mai eficientă metodă pentru tratarea imaginii corporale negative. Acest lucru poate ajuta persoana să identifice și să modifice gândurile disfuncționale care susțin problema.

De asemenea, poate fi necesar să folosiți tehnici de relaxare pentru a reduce nivelul de anxietate sau să lucrați la posibilele experiențe anterioare care contribuie la percepția eronată a propriului corp și la scăderea stimei de sine. Dar, mai presus de toate, este necesar să dezvoltăm instrumente pentru a face față presiunii sociale și media și pentru a putea accepta propriul corp.

Psihologul vă poate ajuta să vă îmbunătățiți stima de sine

O imagine corporală negativă vă poate limita capacitatea de relaționare și vă poate influența performanța la locul de muncă și relația cu partenerul. În plus, poate genera niveluri ridicate de anxietate, depresie și stimă de sine scăzută. Din același motiv, dacă vă identificați cu cele de mai sus, nu ezitați să consultați un profesionist.

Amintiți-vă că percepția este foarte subiectivă și că acceptarea propriului corp este adesea legată de resursele interne psihologice. Prin urmare, încercați să dezvoltați instrumente solide care să vă permită să faceți față presiunii sociale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Alleva, J. M., Sheeran, P., Webb, T. L., Martijn, C., & Miles, E. (2015). A meta-analytic review of stand-alone interventions to improve body image. PLoS One10(9), e0139177.
  • Slade, P. D. (1994). What is body image? Behaviour Research and Therapy, 32(5), 497–502. https://doi.org/10.1016/0005-7967(94)90136-8
  • Tiggemann, M. (2011). Sociocultural perspectives on human appearance and body image. In T. F. Cash & L. Smolak (Eds.), Body image: A handbook of science, practice, and prevention (p. 12–19). The Guilford Press.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.