Tratamentul cu Prozac pentru depresie - Doza de Sănătate
 

Tratamentul cu Prozac pentru depresie

Prozacul este un medicament ce conține o substanță numită fluoxetină. Tratamentul cu Prozac pentru depresie crește nivelul de serotonină din corp. Citește mai departe pentru a afla tot ce trebuie să știi despre acest subiect de actualitate!
Tratamentul cu Prozac pentru depresie

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Tratamentul cu Prozac pentru depresie are la baza o substanță activă numită fluoxetină. Acesta este un antidepresiv comun. De fapt, a fost considerat un medicament revoluționar pentru tratarea depresiei, deoarece a fost primul pe care medicii generaliști l-au prescris.

Prozacul a fost lansat de o companie farmaceutică americană, Lilly, în anul 1988. Apoi, la scurt timp, a început să se vândă și în alte țări. Medicii sunt foarte încrezători în eficacitatea și siguranța Prozacului, deoarece este tolerat de multe persoane. Efectele secundare, despre care vom vorbi mai târziu, sunt mai puțin agresive decât în cazul medicamentelor folosite anterior apariției acestuia.

Prozacul era la fel de eficient ca și alte medicamente existente pe piață, dar mult mai sigur. Prin urmare, medicii au început să-l prescrie din ce în ce mai des.

Tratamentul cu Prozac pentru depresie: aspecte interesante

Așa cum am menționat mai sus, acest medicament a apărut în 1988. Apoi, opt ani mai târziu, companiile au început să fabrice versiuni generice, precum și pilule pentru administrare orală.

Administrarea orală a simplificat tratamentul cu Prozac pentru depresie. Înainte de expirarea brevetului în anul 1999, vânzările de Prozac au ajuns la peste 30 de milioane de dolari. Cu toate acestea, atunci când versiunea generică a ajuns pe piață, această cifră a scăzut la aproximativ 700.000 de dolari.

Fabricile care produc ingredientul activ al Prozacului, fluoxetina, se află în Puerto Rico, Brazilia și Turcia. Fabricile de tablete și versiuni lichide se află în Franța. Fabricile de ambalare sunt amplasate în SUA, China, Brazilia, Arabia Saudită, Grecia, Turcia și Franța.

Per ansamblu, acest medicament a revoluționat tratamentul depresiei. La introducerea Prozacului pe piață, numărul voluntarilor pentru studii clinice a crescut semnificativ.

Cum funcționează medicamentul Prozac pentru depresie?

Fluoxetina este un antidepresiv care aparține grupului SSRI sau inhibitori ai recaptării serotoninei.

Serotonina este o amină biogenă și acționează ca un neurotransmițător în organism. Cu alte cuvinte, aceasta este substanța chimică care îți menține starea de spirit. De asemenea, corpul tău folosește serotonina pentru mișcare musculară, nervi și ritm circadian. Serotonina este responsabilă de bunăstare și fericire.

Prin urmare, Prozacul acționează în principal asupra transportorului specific de serotonină, care se află lângă membrana presinaptică. Prin aportul de fluoxetină, se inhibă recaptarea activă a neurotransmițătorului. Într-un final, cantitatea de serotonină din spațiul respectiv crește. Dacă există mai multă serotonină, există și mai multe molecule care vor reacționa cu receptorii care declanșează funcțiile biologice.

Molecule de serotonină din plastic

Prozac pentru depresie: cum acționează în organism

Poți lua Prozac pentru depresie cu administrare orală. Acesta acționează foarte rapid în corp. Ține cont de faptul că aportul simultan de alimente încetinește absorbția medicamentului, dar nu îi afectează eficiența. Acest medicament trece mai întâi prin ficat, apoi intră în sângele în circa 6-8 ore.

Trebuie să menționăm că fluoxetina se leagă de proteinele plasmatice. Acest lucru este foarte important în cazul în care iei și alt medicament care se leagă de proteinele plasmatice. Poate apărea o reacție între cele două substanțe. Dacă se întâmplă acest lucru, în plasmă va trece o cantitate mai mare de Prozac, ce poate deveni toxică.

Acest medicament este metabolizat în ficat. Ca urmare a diferitelor reacții prezente în acest organ, se creează metaboliți. Cel mai important dintre aceștia este norfluoxetina, care acționează asemenea Prozacului în blocarea recaptării serotoninei.

Organismul elimină aproximativ 60% din doza de medicament prin urină, iar restul prin fecale. Cu toate acestea, fiecare organism elimină medicamentele în ritm diferit.

Efecte secundare ale Prozacului

Deși este foarte eficient, tratamentul cu Prozac pentru depresie are și efecte secundare controversate. De exemplu, pot apărea disfuncții sexuale și retenție de urină. De asemenea, doar pentru că Prozacul este considerat a fi un medicament sigur, nu înseamnă că acesta nu are efecte adverse. Pe lângă cele două menționate, alte reacții adverse sunt:

  • Uscarea gurii
  • Greața
  • Pierderea în greutate
  • Starea de nervozitate
  • Durerile de cap
Femeie care ia Prozac pentru depresie

Deși aceste efecte secundare sunt destul de des întâlnite, acestea dispar de la sine fără a fi necesară administrarea unui tratament.

Atenționare

La fel ca în cazul oricărui alt medicament, trebuie să iei Prozac doar cu prescripție medicală. Automedicația este strict interzisă în acest caz.

De asemenea, întrucât Prozacul se concentrează doar pe dezechilibrul chimic ce apare în depresie, este important să iei în considerare și terapia pentru a trata aspectele emoționale și pentru a învăța cum să trăiești o viață sănătoasă și echilibrată. Există numeroși factori care pot duce la apariția anxietății și a depresiei, prin urmare trebuie să iei în considerare toate aspectele și să urmezi un tratament complet.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.