Stilul parental autoritar: caracteristici și efecte posibile asupra copiilor
 

Stilul parental autoritar: caracteristici și efecte posibile asupra copiilor

Stilul parental autoritar impune reguli fără dialog sau consens. Afecțiunea și dragostea sunt reduse, diminuând încrederea și autonomia.
Stilul parental autoritar: caracteristici și efecte posibile asupra copiilor

Scris de Ana Núñez

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Familia este prima și principala zonă de influență în formarea copiilor. Tatăl și mama vor transmite valori, principii, tradiții, linii directoare și roluri într-un mecanism complex la care participă și bunicii și unchii. Stilul parental autoritar sau permisiv va avea avantaje și dezavantaje care merită cunoscute.

În acest articol, vom aborda principalele caracteristici ale stilului autoritar. Unele preconcepții ne fac să credem că atunci când vine vorba de creșterea copiilor, trebuie să fim arbitrari sau nu. Cu toate acestea, poate cel mai important lucru va fi să știm când să fim indulgenți și când severi.

Ce este stilul parental autoritar?

Stilul parental autoritar poate fi reciproc sau represiv. Acestea stabilește limite consensuale sau controlează prin represiune, pedeapsă și chiar violență.

Indiferent de respectarea sau nerespectarea autorității, stabilește verticalitatea și unidirecționalitatea. Sunt reguli sau proceduri care nu lasă loc de discuții și greșeli.

Acest stil dezvoltă la părinți o atitudine predispusă la iritare și severitate. Se reflectă, de asemenea, în oamenii care par să dețină întotdeauna controlul și care cunosc avantajele și dezavantajele în avans.

Se caracterizează prin următoarele:

  • Standarde rigide de conduită
  • Puțină afecțiune sau chiar deloc
  • Fără opțiuni sau doar opțiuni cu aprobare prealabilă
  • Concentrare obsesivă asupra comportamentelor anormale și recriminarea excesivă a comportamentelor considerate rele
Copil cate suportă stilul parental autoritar

Care sunt avantajele și dezavantajele stilului parental autoritar?

Într-o societate bazată pe competiție și cu tendința de a relaxa moștenirile, valorile și tradițiile, stilul autoritar non-represiv este o alternativă, chiar și ca formă de apărare și securitate împotriva instabilității și avalanșei necontrolate de schimbări.

Oferă beneficii precum fermitatea, cumpătarea și principiile de nezdruncinat în fața incertitudinii. Un alt avantaj derivă din capacitatea afectivă scăzută, favorizând relațiile reci, oportune într-o societate care a banalizat personalitățile și rolurile. Privit astfel, un stil parental autoritar poate avea anumite elemente pozitive.

Cu toate acestea, multe dintre dezavantajele sale provin din izolare și lipsa de sentimente. În plus, tinde să genereze nesiguranță și să răpească inițiativa copiilor; se simt presați de posibilitatea de a greși.

Cei care au crescut cu părinți autoritari sunt adesea rezervați, au o stimă de sine scăzută și au dificultăți în stabilirea obiectivelor. Ei tind să fie ascultători în prezența autorității; fără ea, fac greșeli.

În general, se supun și, atunci când se confruntă cu teste, le este excesiv de frică să nu greșească. Este posibil ca, în adâncul sufletului, părinții și copiii să ascundă teama de eșec.

Stilul parental autoritar: consecințe

Copiii crescuți cu autoritate argumentată și reciprocă se supun în mod responsabil. Ei dezvoltă autocontrolul și disciplină. Autoritatea se exercită prin exemplu. De fapt, părinții sunt modele de urmat.

Constă în respect reciproc, iar denaturarea sa este autoritarismul. Acesta este un exercițiu de putere, care se manifestă sub două aspecte: ca putere sau capacitate și ca putere asupra sau stăpânire. Aceasta din urmă este cea care predomină în stilul parental autoritar.

Depinde de părinți să își exercite voința în sensul împuternicirii, încurajând în copiii lor puterea de creație și discernământ.

Discuție între tată și fiu

Sugestii pentru îmbunătățirea stilului parental

Prin grija pe care le-o purtăm copiilor noștri, ne dorim ca aceștia să învețe să rezolve conflictele, să știe să-și gestioneze emoțiile, să aibă abilități de relaționare și adaptare la diverse situații. A fi autoritar sau permisiv contribuie sau restrânge îndeplinirea acestor obiective.

Punctul negativ și pus la îndoială al stilului parental autoritar este pedeapsa. Această practică încearcă să corecteze comportamentele fără a oferi loc pentru consens. Rezultatul va fi o spirală de tăcere și violență care va înrăutăți lucrurile. Și nu va dura mult să se întoarcă ca un bumerang.

Comunicarea, sprijinul și afecțiunea stau la baza unui stil parental care respectă persoana și integritatea. În cele din urmă, provocarea părinților este să se asigure că cei mici sunt autonomi, că pot rezolva singuri provocările vieții într-o atmosferă de cooperare sinceră și responsabilă.

Parentingul este o școală și învățăm din greșeli. De la un stil autoritar fără restricții, se poate ajunge prin conștientizare și reflecție la înțelegere, dialog și acord.

Dacă există reguli clare pe care toată lumea le respectă, riscul de nerespectare gravă va fi mai mic. Iar dacă comportamentele și atitudinile sunt observate cu afecțiune, abaterile pot fi modificate fără exercitarea primară și irațională a violenței.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.