Care sunt avantajele de a fi o persoană cinstită?
 

Care sunt avantajele de a fi o persoană cinstită?

Știați că a fi sincer poate ameliora anxietatea? Se pare că atunci când conștiința este calmă, nivelul de stres este redus.
Care sunt avantajele de a fi o persoană cinstită?
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Onestitatea este o virtute pe care puțini oameni o cultivă. Această calitate unică a oamenilor face ca acțiunile și spusele lor să coincidă. Dar asta nu este tot; când ești o persoană cinstită, acțiunile sincere sunt generate de o intenție care le face transparente. O persoană onestă nu va lăsa loc pentru îndoială cu privire la acțiunile sale.

Care sunt avantajele de a fi o persoană cinstită?

Onestitatea este o calitate foarte apreciată, care întărește dezvoltarea socială și individuală a celor care o posedă. Toată lumea are încredere într-o persoană cinstită.

1. Fluiditate mai mare în activități

Adevărul este o valoare legată de onestitate. Indiferent de scenariu, a vorbi sincer este primul pas pentru a fi mai productiv atunci când rezolvi o problemă.

În caz contrar, scena devine tulbure și timpul este irosit clarificând pozițiile, sentimentele sau alte probleme.

2. Valoare crescută

Această caracteristică permite exprimarea opiniei fără a-i răni pe cei implicați. Oamenii care reușesc să înțeleagă conceptul și să-l aplice sunt apreciați și ascultați în cercul lor social.

Persoană cinstită care ajută

3. Încredere sporită

Persoanele din jur au încredere într-un om onest. Încrederea este un factor cheie în a fi ales.

A fi sincer vă ajută să vă acceptați propriile puncte slabe și forte. În acest fel, veți reuși să ajungeți unde v-ați propus, având sprijinul celor din jur.

4. Atingerea obiectivelor

Arătându-vă sinceritatea fără a fi preocupați de menținerea unei imagini false, mintea, timpul și dispoziția vor fi axate pe urmărirea obiectivelor. În plus, nu riscați să-i dezamăgiți pe cei care au avut încredere în voi pentru a îndeplini o anumită sarcină.

5. Atragerea oamenilor cinstiți

Când o persoană este sinceră, ajunge să atragă oameni cu aceeași virtute. Cei mai mulți angajatori, de exemplu, apreciază onestitatea și ajung să-i recompenseze cu salarii mai mari pe angajații cinstiți.

În același mod, aveți șanse mari să vă faceți prieteni buni, la fel de sinceri ca voi și în care puteți avea încredere.

6. Scăderea anxietății

Potrivit unui studiu publicat în Nature Neuroscience, creierul răspunde satisfăcător la gânduri și acțiuni decente, ceea ce nu se întâmplă în prezența înșelăciunii. Studiul a scanat creierul mai multor persoane, care au fost întrebate dacă sunt dispuse să facă rău altora în mod anonim în schimbul banilor. Majoritatea voluntarilor nu au arătat satisfacție.

Șansele de a suferi de anxietate sunt reduse la minim dacă aveți o conștiință curată. În același mod, este posibil să aveți mai puține dureri de cap și simptome asociate cu stările de anxietate.

7. Un loc de muncă nou sau mai bun

Onestitatea vă deosebește de ceilalți. Angajatorii apreciază palmaresul și loialitatea și loialitatea, mai ales atunci când dețineți poziții de încredere.

Câteva sfaturi pentru a fi o persoană cinstită zilnic

Cel mai bun mod de a deveni o persoană cinstită este să vă creați obiceiuri noi. Acest lucru se face evitând obiceiurile proaste. Primul lucru pe care ar trebui să-l încercați este să eradicați micile minciuni din viața voastră.

Evitați să spuneți minciuni albe

Nu spuneți minciuni doar pentru a nu părea nepoliticoși. De obicei, spunem mici minciuni pentru a ne scuza atunci când întârziem sau pentru a refuza anumite alimente. Dar aceste acțiuni vă pot încărca conștiința.

Aflați cine sunteți

O sarcină zilnică utilă este cunoașterea de sine. Luați în considerare faptul că oamenii mint despre ei înșiși pentru că habar nu au cine sunt. Din acest motiv, inventează povești, gusturi și atribute.

Putwți părea interesanți mințind, dar, mai devreme sau mai târziu, minciunile ajung să fie descoperite.

Analizați-vă minciunile

La început poate fi dificil, dar este primul pas pentru a nu mai minți. Este o recenzie internă cu ajutorul căreia puteți localiza minciuni recurente. Întrebați-vă de ce le spuneți și apoi luați măsurile necesare pentru a corecta prostul obicei de a minți.

Persoană mincinoasă
Fără autocunoaștere, este foarte ușor să spui minciuni care țes o rețea greu de eliminat.

Exersați onestitatea în relații

Discuția cu prietenii, familia sau partenerul despre această chestiune vă poate ajuta să ieșiți din ciclul minciunilor. Dar, dacă credeți că este necesar, puteți apela și la un expert.

Onestitatea este o virtute valoroasă

Când practicați onestitatea, deveniți mai de încredere. Cinstea vă face să creșteți, să vă îndepliniți obiectivele, să reduceți riscul de stres, să vă creșteți încrederea de sine și să vă sporiți valoarea.

A deveni o persoană cinstită poate implica un drum dificil de parcurs, dar nu există nimic pe care practica să nu îl poată perfecționa. Să începem de azi!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Crockett, M. J., Siegel, J. Z., Kurth-Nelson, Z., Dayan, P., & Dolan, R. J. (2017). Moral transgressions corrupt neural representations of value. Nature Neuroscience, 20(6), 879–885. https://doi.org/10.1038/nn.4557

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.