5 sfaturi pentru a fi o persoană proactivă - Doza de Sănătate
 

5 sfaturi pentru a fi o persoană proactivă

A fi o persoană proactivă are multe avantaje: favorizează autonomia, stimulează independența și întărește stima de sine. Află mai multe despre acest mod de a fi!
5 sfaturi pentru a fi o persoană proactivă

Ultima actualizare: 30 iulie, 2021

Fă lucrurile să se întâmple, nu aștepta să se întâmple. Acesta este ghidul unei persoane proactive. Și, deși pare un slogan publicitar, vorbim despre una dintre multele modalități de a defini ce este proactivitatea. În acest articol, îți oferim 5 sfaturi pentru a fi o persoană proactivă!

A fi proactiv înseamnă a prelua controlul asupra unei situații și a face față acesteia. Opusul este un comportament reactiv în care există doar răspuns și reacție.

Deși este un concept legat adesea de sfera muncii, a fi o persoană proactivă este o calitate foarte apreciată în toate aspectele vieții. Vrem să lucrăm cu acea persoană care este întotdeauna dispusă să găsească o soluție. Ne place să avem un prieten care, atunci când vrea să ne vadă, organizează un plan fără prea multe lacune.

5 sfaturi pentru a fi o persoană proactivă

A crede că proactivitatea este un atribut cu care ne naștem este aproape opusul definiției sale. A fi o persoană proactivă implică mișcare, lipsă de conformitate și acceptarea provocărilor.

Dar, pentru a realiza acest lucru, este necesar să iei în considerare anumite aspecte. Să vedem despre ce este vorba!

1. Organizează-te și fii realist

Proactivitatea merge mână în mână cu organizarea. Pentru aceasta, este important să știm care sunt așteptările și să stabilim prioritățile.

Când ne gândim la ce ar trebui să facem, trebuie să împărțim sarcina și să o corelăm cu termenele limită și personajele implicate. De exemplu, există lucruri care depind de noi (scrierea unui raport sau curățarea dulapului), dar există și activități care depind de alții. Prin urmare, deciziile nu vor fi neapărat ale noastre.

Organizarea implică stabilirea unor obiective realiste, clare și măsurabile, în așa fel încât să putem stabili un curs și să putem verifica gradul de progres. În zilele noastre, pe lângă agende, putem folosi diferite aplicații mobile ca ajutor.

Sfaturi pentru a fi o persoană proactivă
Organizarea contribuie la proactivitate. Având agende, panouri de organizare și aplicații de management putem fi mai eficienți în utilizarea timpului.

2. Este necesară o gândire flexibilă, dar nu speculativă

În raport cu organizarea, este important să dai dovadă de flexibilitate. Uneori, apar situații care necesită o atenție urgentă, deci trebuie să neglijăm problemele planificate.

Planurile sunt date peste cap. Însă capacitatea de adaptare nu este aceeași cu speculațiile. Gândind tot timpul în termeni de genul „ce-ar fi dacă”, nu faci decât să amâni lucrurile. Așadar, trebuie să-ți evaluezi gândurile și să verifici care dintre ele se încadrează în domeniul scuzelor și care sunt motivele reale pentru a amâna o activitate.

În plus, este esențial să pui frână acelor gânduri negative prin care îți pui la îndoială abilitățile. „De ce să fac asta dacă oricum va merge prost?”, „De ce ar trebui să fac asta dacă nimic nu se va schimba?”… Aspectele pesimiste sunt un blocaj în ceea ce privește proactivitatea și descurajează orice început.

În cazul în care aceste gânduri sunt un model cognitiv permanent care pătrunde în toate domeniile vieții, este recomandat să consulți un profesionist. O persoană proactivă este pozitivă și crede că există lucruri de îmbunătățit.

3. Proactivitatea se bazează și pe obiceiuri bune

Nu este ușor să fim proactivi dacă suntem obosiți, cu energie redusă. De aceea, este important să avem grijă și de sănătate: odihnă suficientă și timp liber, o dietă echilibrată și activitate fizică. Doar așa putem da tot ce este mai bun în noi.

4. Gândește-te la ceea ce există și nu la ceea ce lipsește

Oamenii proactivi se gândesc la resursele pe care le au și pe care le pot mobiliza. Nu rămân ancorați în ceea ce le lipsește și nu se plâng cu privire la acele aspecte în care nu pot interveni. Acestea sunt simple scuze folosite pentru a justifica lipsa de acțiune.

La fel, oamenii cu o minte proactivă au încredere în ei înșiși. Ei pot recunoaște când greșesc. Sunt capabili să se recunoască și să înțeleagă ce trebuie să schimbe. De asemenea, sunt capabili să folosească sugestii și să accepte critici constructive.

5. Rezervă timp și spațiu pentru concentrare

A fi proactiv înseamnă să te poți concentra asupra a ceea ce faci, deci este important să găsești un mediu în care să poți gândi liniștit. Vei evita astfel pierderea timpului și întreruperile.

Importanța proactivității în viață

Proactivitatea este legată și de respectul de sine. Oamenii care sunt mai reactivi sunt blocați. Deși pot răspunde, nu au inițiativă.

De asemenea, a fi proactiv îți permite să ai un anumit grad de control asupra anumitor situații, deci presupune mai multă siguranță și încredere. Sarcinile sunt confruntate și realizate cu mai puțină povară, deoarece elementele componente sunt deja cunoscute și planificate. Cei care sunt reactivi sunt adesea stresați, deoarece așteaptă până în ultimul moment.

În cazul activităților de grup, proactivitatea merge mână în mână cu participarea. Prin urmare, cei care sunt proactivi tind să se simtă parte a grupului.

În cele din urmă, proactivitatea ușurează calea către independență și autonomie, deoarece oamenii proactivi preiau comanda și nu au nevoie de aprobarea altora pentru a merge mai departe. În cazul persoanelor reactive, acestea devin dependente de instrucțiunile sau inițiativele altora.

Fată care își face griji
Stresul de a termina lucrurile la timp este clasic la lucrătorii care nu sunt proactivi.

Sfaturi pentru a fi o persoană proactivă în măsura corectă

La fel ca toate lucrurile din viață, proactivitatea este pozitivă atunci când este echilibrată și nu ajunge în extremă. Deși, în general, este asociată cu satisfacția și productivitatea, atunci când sarcina nu este bine distribuită, chiar și o persoană proactivă și bine organizată ajunge să se simtă stresată.

Să ne gândim la acele cazuri în care persoana proactivă ajunge să aibă o mulțime sarcini pentru că este întotdeauna cea care se află în fruntea tuturor proiectelor. În această situație, departe de a fi favorabilă, proactivitatea devine călcâiul lui Ahile.

De asemenea, este important să recunoaștem că proactivitatea are nuanțe. A fi proactiv nu înseamnă a fi proactiv în toate domeniile. Unele subiecte sau activități ne vor costa mai mult decât altele.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Griffin, M., Parker, S., & Mason, C. (2010). Leader vision and the development of adaptive and proactive performance: A longitudinal study. The Journal of Applied Psychology, 95(1), 174-182. doi:10.1037/a0017263
  • López- Salazar, Alejandra (2010). La proactividad empresarial como elemento de competitividad. Ra Ximhai, 6(2),303-312.[fecha de Consulta 11 de Abril de 2021]. ISSN: 1665-0441. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=46115146011
  • Salessi, Solana, & Omar, Alicia (2017). Comportamientos proactivos en el trabajo: una puesta al día. Revista Argentina de Ciencias del Comportamiento, 9(3),82-103.[fecha de Consulta 11 de Abril de 2021]. ISSN: . Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=333454618005

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.