Cum să tratezi o persoană care te minte? - Doza de Sănătate
 

Cum să tratezi o persoană care te minte?

Confruntarea cu o persoană care minte nu este niciodată o sarcină ușoară, însă acest lucru are beneficii pentru ambele părți implicate.
Cum să tratezi o persoană care te minte?
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 29 aprilie, 2024

Nu este ușor să ne dăm seama cum să ne comportăm cu o persoană despre care aflăm că ne minte. Niciodată nu știi când o poți crede pe cuvânt, însă un lucru este cert: nu poți avea încredere în acest tip de persoană, indiferent despre ce subiect este vorba. Află din următorul articol cum să tratezi o persoană care te minte și care sunt cele mai bune metode pentru a soluționa problema.

Problema este faptul că uneori nu ai altă opțiune decât să înfrunți situația. Din cauza motivelor care uneori nu depind de tine, nu poți evita o discuție cu persoana mincinoasă.

Minciunile sunt ca o escrocherie emoțională. Acestea creează neplăceri și probleme, lăsând întotdeauna în urmă o victimă dezamăgită. Uneori, victima se simte manipulată. Minciuna nu este o situație cu care vrem să ne confruntăm într-o relație.

Unii mint pentru a se da în spectacol, pentru a se preface, alții mint deoarece le este rușine de un lucru sau pentru că se tem să fie ei înșiși. De asemenea, există persoane care mint pentru a obține anumite câștiguri din înșelăciune.

Așa cum ai putut observa, există multe motive, însă niciunul dintre ele nu este valid. Cum să tratezi o persoană care te minte? Nu este o sarcină ușoară, însă există câteva metode pentru a putea rezolva această problemă.

Cum să tratezi o persoană care te minte?

Adună probele

După ce ai descoperit că cineva te minte, de obicei, ai mai multe opțiuni: poți să stai departe de acea persoană, cu toate că aceasta este o variantă care nu este întotdeauna ușor de pus în practică. Dacă persoana respectivă este un coleg de muncă, partenerul sau șeful tău, uneori nu ai de ales.

În orice caz, este important să iei decizia de a confrunta persoana.

Pentru aceasta, vei avea nevoie de dovezi. Deși poate părea un pic exagerat, este important să reții fiecare minciună pe care o rostește persoana respectivă. Caută elemente care dovedesc minciuna și preia controlul situației. Atunci când ai la îndemână dovezile, este timpul să faci următorul pas.

Expune dovezile

Cum să tratezi o persoană care te minte? În primul rând, trebuie să ai tact. Nu divulga pe neașteptate informațiile care dovedesc că persoana te-a mințit, deoarece rezultatul poate fi unul contraproductiv. Cel mai bine este să fii prudent și tolerant: fiecare ființă umană merită o a doua șansă.

O metodă indicată este de a vorbi cu acea persoană între patru ochi. În acest caz, poți să-i dezvălui pe un ton calm lucrurile pe care le-ai observat și să-i atragi atenția asupra faptului că există nepotriviri între afirmațiile sale și ceea ce există în realitate.

Nu încearcă să judeci persoana, ci explică-i că scopul tău este să o poți înțelege. Această discuție nu este un prilej pentru a ataca persoana, ci pentru a avea o conversație serioasă despre o problemă.

Încearcă să înțelegi motivele

Cum să tratezi o persoană care te minte și care nu are încredere în sine

Este important ca atunci când descoperi minciuna, să-i dai persoanei șansa de a-și explica motivele. Nu se știe niciodată: sunt unii care mint fără rușine, însă există și oameni care mint de frică și care suferă din această cauză.

Poate fi vorba despre un individ care se subestimează sau căruia îi face plăcere să-i inducă pe alții în eroare. Oricare ar fi cazul, este important să-i dai șansa să-și justifice comportamentul.

Cei care au intenții bune vor profita de ocazie pentru a explica și a-și cere iertare. În schimb, cei cu intenții rele vor nega totul în ciuda dovezilor care afirmă contrariul și vor continua să te mintă.

Propune un acord

Cum să tratezi o persoană care te minte? Încearcă stabilirea unui acord. În primul rând, este important să clarifici faptul că minciunile afectează încrederea, iar acest lucru trebuie comunicat respectivei persoane într-un mod cât mai direct. Transmite-i consecințele pe care le cauzează minciunile sale.

Descrie-i ce ai simțit tu când ai aflat că te-a mințit. De asemenea, spune-i că încrederea nu se restabilește cu ușurință.

Ceea ce urmează este să stabiliți că de acum înainte veți fi sinceri, deși nu te aștepta ca pactul să se îndeplinească în totalitate. Un mincinos nu se nu se schimbă de la o zi la alta. Însă este important să vezi dacă există intenția de a-l îndeplini. Trebuie să-i acorzi timp.

Înțelege că oamenii nu-i pot schimba pe cei din jur

Cum să tratezi o persoană care te minte continuu

Conversația sinceră cu persoana care te minte este un pas important, deoarece aceasta își poate da astfel seama că ceilalți i-au remarcat minciunile. Individul va înțelege că poate scăpa cu o minciună, însă că mai devreme sau mai târziu, adevărul iese întotdeauna la suprafață. Acest lucru îl va face să reflecteze asupra problemei și, în cel mai bun caz, va încerca să se schimbe.

Experiența este una pozitivă și pentru cel care confruntă mincinosul, deoarece dorește sinceritate în relație și o face pentru binele comun. Acesta va putea demonstra că nu este amăgit de o altă persoană. Un mincinos va fi întotdeauna mai prudent și mai sincer cu oamenii care îl confruntă.

Acum că ai aflat cum să tratezi o persoană care te minte, este important să conștientizezi că oamenii nu-i pot schimba pe cei din jur. Confruntarea și sfaturile înțelepte nu au întotdeauna efect. Depinde de fiecare cum decide să acționeze și cum consideră că trebuie să se comporte.

De fapt, există mincinoși patologici care pot evita minciuna doar cu ajutorul unui profesionist. În concluzie, fiecare persoană este responsabilă de propriile acțiuni, iar comportamentul altora nu depinde de noi.

Sursa imaginii reprezentative: wikiHow.com


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ekman, P. (2011). Cómo detectar mentiras. Una Guía Para Utilizar En El Trabajo, La Política y La Pareja.
  • Masip J, & Herrero C. (2015). Nuevas aproximaciones en la detección de mentiras I: antecedentes y marco teórico. Papeles Del Piscologo.
  • Camacho, V. (2005). Mentiras , Relevancia Y Teoria de la Mente. Pragmalingüistica.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.