Copiii au nevoie de îmbrățișări pentru a se simți parte a lumii
 

Copiii au nevoie de îmbrățișări pentru a se simți parte a lumii

Contactul fizic favorizează conexiunea neuronală și accelerează dezvoltarea structurilor creierului la copii. Îmbrățișările ajută și la întărirea sistemului imunitar și chiar la transmiterea calmului.
Copiii au nevoie de îmbrățișări pentru a se simți parte a lumii

Ultima actualizare: 13 septembrie, 2021

Copiii vin pe această lume goi și au nevoie de căldură, emoții și, mai presus de toate, rădăcini din care să crească. Copiii au nevoie de îmbrățișări pentru a se simți parte a lumii.

O ființă încrezătoare care se simte recunoscută și apreciată prin afecțiune, mângâieri și cuvinte pozitive, primește încurajarea de a străbate lumea cu o mai bună stimă de sine. Vă invităm să reflectați la acest subiect!

Copiii au nevoie de îmbrățișări în fiecare zi

Copiii au nevoie de îmbrățișări în fiecare zi

 

Un fapt pe care trebuie să îl luăm în considerare este importanța contactului fizic în creșterea copilului. În orfelinate, acei bebeluși care nu primesc mângâieri frecvente, îmbrățișări și cuvinte, nu se dezvoltă într-un mod sănătos.

Un copil care plânge și nu este îngrijit va înceta să încerce să atragă atenția adultului pentru că înțelege că nu i se va răspunde. Un strigăt care rămâne neabordat creează stres asupra creierului copilului.

O creatură căreia nu i se oferă încurajări dezvoltă un sistem imunitar mai slab. În plus, structurile sale cerebrale vor fi marcate de anxietate și lipsă de protecție.

Diverse cercetări abordează această problemă. Așa este cazul acestui studiu, care afirmă că dezvoltarea conceptului de sine are loc de-a lungul vieții și variază semnificativ odată cu vârsta, având în vedere relația sa cu dezvoltarea cognitivă și experiențele sociale trăite de către persoana în cauză.

Deci, contactul fizic este un stimul senzorial care favorizează conexiunea neuronală. Cu cât le oferim copiilor noștri mai multe mângâieri, mai multe îmbrățișări și mai multe cuvinte pozitive, structurile lor cerebrale se dezvoltă mai repede.

Așadar, nu ezitați să oferiți cât mai mult contact fizic în primii ani de viață ai copilului. Uniunea pe care o stabiliți depășește pielea. Magia simțurilor este cea care construiește punți, astfel încât copilul să fie mai sigur, mai fericit.

Efectul calmant al îmbrățișărilor

Mângâierile și îmbrățișările sunt gesturi terapeutice încărcate de sens. Ele generează schimbări foarte interesante de care trebuie să ținem cont.

Îmbrățișările ne relaxează

Când suntem mângâiați sau îmbrățișați cu intensitate, creierul secretă oxitocină. Acest hormon reglează stările de tristețe, are un efect calmant asupra copiilor și adulților și ne sporește apărarea naturală.

Nu este necesar ca un copil să plângă pentru ca noi să-l îmbrățișăm și să-l liniștim. Orice moment este bun.

Tată care își ține în brațe copilul

Îmbrățișările au mai multă putere dacă provin de la oameni importanți

 

Știm cu toții că, atunci când copiii cresc, sunt un pic deranjați de aceste tipuri de gesturi. Ei își revendică independența și văd aceste manifestări de afecțiune ca pe ceva rezervat copilăriei.

  • Chiar dacă le evită, continuă să le aprecieze. Le arătăm că îi iubim, că îi prețuim și că îi recunoaștem ca pe o parte importantă a familie.
  • Trebuie să avem în vedere că o îmbrățișare are mai multă putere dacă ne este oferită de cineva iubit. Un copil va aprecia o îmbrățișare din partea profesorului său, dar cele de la mama și tată oferă mai mult calm și emoție.
  • O modalitate prin care copiii noștri vor adopta bunul obicei de a ne îmbrățișa este să vadă acest lucru în fiecare zi acasă. Ar trebui să fie ceva normal și zilnic.

Copiii au nevoie de îmbrățișări pentru a descuraja temerile

O zi proastă, un coșmar, nesiguranță, teamă, îndoieli, neliniștite… Oricare dintre aceste probleme poate fi ameliorată și eliminată prin îmbrățișări.

  • Dezvoltarea emoțională a unui copil implică adesea multe dintre aceste situații. Uneori nu ne dăm seama că cei mici au avut o zi proastă la școală, că gelozia pe frații lor îi determină să gândească lucruri greșite, etc.
  • Prin urmare, puterea unei îmbrățișări este mai mare decât cea a unui cuvânt. Îmbrățișați copiii atunci când zâmbetele lor dispar. Veți observa instantaneu cum dispar acele umbre de tristețe.

Îmbrățișările ne apropie de oamenii pe care îi iubim și alungă fricile și nesiguranțele. Îmbrățișările ne oferă rădăcini și ne fac parte din lume.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cecilia, G., López, H., Cristina, M., & Vesga, G. (2009). Interacción familiar y desarrollo emocional en niños y niñas *. Revista Latinoamericana de Ciencias Sociales, Niñez y Juventud.
  • Ministerio de Inclusión Económica y Social. (2013). Desarrollo Infantil Integral. Política Publica.
  • Van Ijzendoor, V. (2015). El Apego durante los Primeros Años.
  • Mid-sate, C., & Socio, D. (2009). Comprendiendo el Desarrollo Socio-Emocional de los Niños de Edad Temprana. Mid-State Early Childhood Direction Center.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.