Generația mea spune te rog și mulțumesc - Doza de Sănătate
 

Generația mea spune te rog și mulțumesc

Pe lângă faptul că reprezintă un act simplu de politețe,  a spune „te rog” și „mulțumesc” este o modalitate de a-ți arăta respectul pentru cei din jur, acest gest având un impact pozitiv asupra ambelor părți. 
Generația mea spune te rog și mulțumesc

Ultima actualizare: 24 ianuarie, 2019

A face parte din generația care spune te rog și mulțumesc înseamnă a avea niște valori care trec dincolo de simpla politețe. Înseamnă că îi respecți și îi tratezi pe cei din jur la fel cum ai vrea să fii și tu tratat.

Mulți spun că aceste obiceiuri politicoase sunt pe cale de dispariție.

Poate că viețile noastre sunt atât de ocupate, încât nu mai avem timp nici de un simplu „te rog”. Sau poate din dorința de a le oferi totul copiilor noștri, aceștia au ajuns să considere că totul li se cuvine și nu mai sunt capabili să prețuiască anumite lucruri.

Nu trebuie să generalizăm și să afirmăm că noua generație a renunțat complet la acest obicei. Însă putem spune că „te rog” și „mulțumesc” sunt cuvinte gratuite, nu costă nimic, dar au o valoare imensă. 

„Te rog ” și „mulțumesc”: două valori care merită insuflate

În mod curios, majoritatea știm să spunem „mulțumesc” în diferite limbi: thanks, grazie, merci, gracias, danke, obrigado, evgaristo, spasiba, arigato, shokran... Și totuși uităm să adresăm acest cuvânt oamenilor apropiați.

Uităm adesea să spunem „te rog” și „mulțumesc” părinților, partenerilor, prietenilor sau copiilor pentru că ne gândim că nu are rost, că se subînțeleg din faptul că îi iubim. Această gândire nu este corectă. De ce? Îți vine sau nu să crezi, te rog și mulțumesc nu sunt numai niște înșiruiri de litere.

Aceste cuvinte au o legătură directă cu emoțiile noastre, devenind niște cuvinte de bază în limba noastră, fără de care nu ne-am putea descurca.

Te rog și mulțumesc sunt mai mult decât niște formule de politețe

Puterea vindecătoare a recunoștinței

Un lucru atât de simplu precum exprimarea recunoștinței poate provoca schimbări semnificative în sufletul tău și în mediul în care trăiești. Potrivit unui studiu publicat în Harvard Gazette, făcând acest gest ne putem bucura de următoarele beneficii:

  • A spune „mulțumesc” este un gest de gratitudine care îi oferă receptorului un sentiment de siguranță și bunăstare.
  • Alții se simt încurajați și se bucură să primească mulțumiri pentru acțiunile lor. Acest lucru afectează în mod pozitiv și persoana care și-a exprimat gratitudinea.
  • Faptul că primești des mulțumiri din partea persoanelor apropiate îți mărește stima de sine și declanșează „efectul gratitudinii”.

De exemplu, copiii care sunt educați la domiciliu și cărora le este insuflată valoarea gratitudinii vor păstra acest obicei în perioada studenției, în relațiile cu profesorii și colegii.

Importanța unui „te rog” în societate

„Te rog” sunt două cuvinte simple pe care nu le auzim atât de des ca „mulțumesc”. Motivul este, în general, convingerea că nu este nevoie să spui „te rog” înainte de a cere un lucru.

Este uimitor cum adăugarea acestei formule simple în propoziție îi schimbă cu totul încărcătura emoțională. Ia în considerare următoarele exemple simple…

  • „Mută-ți mașina.” ⇒ „Te rog, ai putea să-ți muți mașina?”
  • „Dă-mi piperul.” ⇒ „Poți să-mi dai piperul, te rog?”
  • „Cumpără-mi un ziar când vii acasă.” ⇒ „Îmi cumperi și mie un ziar, te rog, când vii acasă?”

„Te rog” nu reprezintă doar un act de politețe. Este o modalitate de a a-ți manifesta respectul față de o altă persoană. Acest obicei trebuie practicat în fiecare zi.

  • Formula „te rog” reflectă atenția și grija față de o persoană care va face ceva care ne face fericiți sau care ne este de ajutor.
  • Nu trebuie să presupunem că o persoană va face un lucru pur și simplu pentru că vrem sau îi cerem noi asta.

Acest gest simplu ne înnobilează și ne leagă de persoana cu care interacționăm. Un „te rog” ne ajută să îi dovedim că o prețuim și o respectăm. În plus, îi acordăm libertatea de a accepta sau de a refuza cerința noastră.

Îți recomandăm să citești și:

Ce este modestia? Virtutea oamenilor de succes

Te rog și mulțumesc sunt cuvinte frumoase în orice limbă

Te rog și mulțumesc: cuvinte frumoase în orice limbă

Nu trebuie să uităm un fapt foarte important: moștenirea noastră ca oameni își are originile în această mentalitate socială care este guvernată, mai presus de orice, de puterea emoțiilor.

  • Emoțiile care ne leagă de cei din jur ne-au permis să dezvoltăm un limbaj verbal. Am descoperit o modalitate de comunicare pentru a ne putea înțelege, a ne educa, a crea comunități, a vâna, a ne organiza și a evolua.
  • Prin această metodă de comunicare, valoarea cuvintelor „te rog” și „mulțumesc” oglindește faptul că respectăm alte ființe umane și le acordăm importanță. În acest fel, încurajăm coexistența și libertatea.

Mulțumind unei persoane, o cinstim. Dacă îi spunem „te rog”, îi oferim libertatea de a alege și respectul nostru, lucruri care favorizează ambele părți.

Nimic nu este mai înălțător decât să faci un bine, să vezi un străin zâmbindu-ți și să rostești acele cuvinte magice care nu vor fi niciodată demodate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Mcalpine, B. K. J., Matsumoto, E., & Sanders, L. K. (2016). Harvard Gazette. Beth Israel Deaconess Medical Center Communications.
  • Brown, P., & Levinson, S. C. (1987). Politeness: Some universals in language usage. Politeness: Some universals in language usage. https://doi.org/10.2307/3587263
  • Algoe, S. B., Haidt, J., & Gable, S. L. (2008). Beyond Reciprocity: Gratitude and Relationships in Everyday Life. Emotion. https://doi.org/10.1037/1528-3542.8.3.425

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.