8 greșeli în îngrijirea bătrânilor
Îngrijirea persoanelor în vârstă necesită bunăvoință și disponibilitate. Dacă nu există o boală gravă, simplificarea vieții unei persoane în vârstă nu necesită abilități excepționale. Descoperiți 8 greșeli în îngrijirea bătrânilor!
Îngrijirea constă în a-l ajuta pe bătrân să se simtă confortabil și iubit, precum și a contribui la facilitarea unor activități zilnice. Acest lucru poate suna simplu, dar se bazează pe răbdare și responsabilitate.
Atunci când îngrijirea persoanelor în vârstă implică și sarcini de bază de asistență medicală, este important să fiți bine informați și să căutați metode care să faciliteze lucrurile. Este foarte satisfăcător să contribuiți la bunăstarea persoanei în vârstă și acest lucru compensează eforturile.
Îngrijirea persoanelor în vârstă
Îngrijirea persoanelor în vârstă este concentrată pe trei fronturi. Primul este îngrijirea personală, care include spălarea, îmbrăcarea, mâncatul și activitatea fizică. Al doilea corespunde asistenței medicale, care include luarea de medicamente și consultațiile.
Al treilea front corespunde îngrijirii emoționale și este cel care duce la cele mai multe erori. Este un domeniu solicitant, deoarece persoanele în vârstă sunt adesea încăpățânate în anumite privințe sau au simptome de anxietate sau depresie.
Este o sarcină dificilă. Totuși, devine și mai dificilă dacă nu aveți atitudinea corectă. Atitudinea pozitivă creează un mediu calm și de cooperare.
Recomandăm: 4 adaptări pentru o casă cu bătrâni
8 greșeli de evitat în îngrijirea bătrânilor
Există greșeli frecvente în îngrijirea adulților în vârstă. Este indicat să le evitați pentru a preveni dificultățile și pentru a îndeplini sarcina pe deplin. Printre cele mai frecvente greșeli se numără următoarele:
1. Nu vă informați în mod corespunzător
Este important să aveți informații bune despre tiparele de îmbătrânire și despre persoana în cauză. În ceea ce privește tiparele, există aspecte care sunt comune acestei etape a vieții. Informându-vă în această privință, veți înțelege nevoile persoanei pe care o îngrijiți.
Fiecare adult în vârstă are propriile sale caracteristici. Dorințele, proiectele, temperamentele, dificultățile și limitările sunt particulare. Cunoașterea lor vă face munca mai ușoară.
2. Nu planificați
Planificați foarte bine toate activitățile implicate în îngrijirea persoanelor în vârstă. Una dintre cele mai frecvente greșeli este lipsa rutinei. Un plan bun oferă siguranță persoanei în vârstă.
Planul ar trebui să includă momentele pentru mâncat, activitate fizică și distracție și orele de administrare a medicamentelor. De asemenea, dacă este de vorba de un azil de bătrâni, planificați ieșirile.
3. Nu aveți răbdare
Ritmul lent al unui adult în vârstă poate irita persoana care îl îngrijește, mai ales dacă există multe de făcut și prea puțin timp. Persoană în cauză poate fi încăpățânată sau poate avea la un moment dat o atitudine ostilă.
Grija pentru vârstnici necesită multă răbdare. Trebuie să fiți pregătiți pentru aceste situații tensionate și să le tratați cu înțelepciune. Faceți totul la timp și nu supraîncărcați rutina. Păstrați-vă calmul.
4. Sunteți prea protectori
Este necesar să înțelegem că îngrijirea nu este sinonimă cu supraprotecția. Ajutați-l pe celălalt să-și păstreze cât mai mult autonomia. Încurajați-l să facă orice îi stă în putere.
Este important să aveți o comunicare bună cu medicul. El va stabili care sunt limitările specifice pe care le prezintă bătrânul. Uneori, persoana respectivă crede că nu poate face ceva, dar are capacitatea de a face acest lucru.
5. Ignorați reclamațiile
O parte importantă a îngrijirii adulților în vârstă este ascultarea. Deși este adevărat că unii oameni în vârstă au tendința de a se plânge, aceste reclamații implică nevoi care nu au fost satisfăcute.
Reclamațiile nu trebuie ignorate. De asemenea, este important să învățați să le interpretați. Uneori sunt rezultatul anxietății sau al tristeții și doar rezolvarea lor poate face ca persoana respectivă să se simtă mai bine.
6. Nu preveniți căderile
Căderile sunt riscuri latente cu care se confruntă persoanele în vârstă. De multe ori, acest risc este luat în calcul doar atunci când este prea târziu. Căderile sunt situații foarte grave.
Cel mai bun lucru este să le preveniți. O parte din îngrijirea adulților în vârstă presupune să verificați dacă poartă încălțăminte potrivită, dacă toate zonele sunt bine iluminate și dacă există covoare antiderapante și bare de siguranță în baie. De asemenea, trebuie să-i ajutați să-și mențină forța musculară la nivelul picioarelor.
7. Nu comunicați eficient
Nu este neobișnuit ca un adult mai în vârstă să spună brusc ceva care nu are sens. Nu vă certați. Bătrânii au adesea probleme de ascultare și înțelegere. Trebuie să rămâneți mereu calmi, să vorbiți tare și să nu vă răstiți.
8. Există o lipsă de stimulare
Îngrijirea persoanelor în vârstă implică nu numai prevenirea problemelor de sănătate sau a accidentelor, ci și contribuția la o mai bună calitate a vieții și la o bunăstare cuprinzătoare. Vorbim despre desfășurarea de activități care să le ofere o stimulare intelectuală și emoțională adecvată.
Nu uitați importanța ieșirii în locuri în care se simt confortabil. Dacă este posibil, promovați socializarea cu familia sau cu oamenii de vârsta lor. De asemenea, desfășurați activități plăcute, precum grădinărit, meșteșuguri sau lectură.
Descoperiți: 5 sfaturi pentru a accepta vârsta și îmbătrânirea
Sfaturi utile pentru a evita greșeli în îngrijirea bătrânilor
Unele dintre acțiunile care pot fi întreprinse pentru a facilita îngrijirea persoanelor în vârstă sunt următoarele:
- Pregătiți o evaluare a nevoilor: stabiliți nevoile pentru proiectarea unui plan de acțiune.
- Stabiliți acorduri familiale: fiecare membru al familiei își asumă o anumită responsabilitate.
- Elaborați un plan de securitate: constă în realizarea unui inventar al riscurilor posibile și stabilirea unui plan de acțiune pentru fiecare dintre ele.
- Încurajați adoptarea hobby-urilor: acestea fac mult bine adulților în vârstă.
- Sprijiniți contactul social: este bine să contactați din când în când persoane apropiate pentru a preveni izolarea.
- Creați ocazii speciale: o persoană mai în vârstă va aprecia acest lucru.
- Evidențiați virtuțile și abilitățile: este important să subliniați tot ceea ce bătrânii sunt capabili să facă și să sărbătoriți realizările.
Îngrijitorii adulților în vârstă ar trebui să aibă grijă și de ei înșiși
Este clar că îngrijirea persoanelor în vârstă este o sarcină solicitantă. Totuși, poate fi mai ușor cu o bună planificare. Cu toate acestea, îngrijitorul trebuie să facă pauze și să odihnească.
Este necesar să fim conștienți de faptul că o persoană în vârstă se află într-o fază naturală de pierdere a abilităților. Îngrijitorul poate ajuta la încetinirea acestui lucru, dar nu la prevenție.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- García, C. E. (2010). Algunas estrategias de prevención para mantener la autonomía y funcionalidad del adulto mayor. Revista Médica Clínica Las Condes, 21(5), 831-837.
- Martínez, D. E. S., Cabrera, D. M., García, A. V., & Salinas, R. (2005). Relación entre ansiedad y depresión con quejas somáticas de tipo doloroso en mujeres mayores de 60 años de edad. Medicina Universitaria, 7(28), 123-7.
- García, C. E. (2012). Evaluación y cuidado del adulto mayor frágil. Revista Médica Clínica Las Condes, 23(1), 36-41.