4 adaptări pentru o casă cu bătrâni: ce măsuri trebuie luate?
 

4 adaptări pentru o casă cu bătrâni

Știați că, dacă locuiți cu un adult în vârstă, există adaptări pe care le puteți face pentru a-i oferi mai multă siguranță?
4 adaptări pentru o casă cu bătrâni
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

De-a lungul vieții, nevoile și interesele se schimbă. În timp, este normal ca abilitățile fizice să aibă de suferit, iar mobilitatea devine dificilă. În acest sens, este esențial să facem modificări la domiciliu care să garanteze siguranța și confortul. În acest articol, vă vom arăta 4 adaptări pentru o casă cu bătrâni pe care ar trebui să le luați în considerare.

Atunci când nu se efectuează adaptări la domiciliu luând în considerare capacitățile și nevoile specifice ale membrilor gospodăriei, riscul de a avea accidente este crescut, reducând calitatea vieții și bunăstarea și îngreunând sarcinile zilnice. Deși bătrânețea nu este sinonimă cu boala, este o etapă în care suntem mai predispuși la dezvoltarea anumitor patologii.

Prin urmare, este vital să avem un spațiu care să permită persoanelor în vârstă să aibă o viață deplină, să le permită să își desfășoare activitățile în siguranță și să-i ajute să fie membri activi ai casei. Trebuie remarcat faptul că adaptările trebuie făcute în funcție de fiecare caz specific.

4 adaptări pentru o casă cu bătrâni

1. Duș și baie împotriva căderilor

Aceasta este una dintre adaptările care reduce riscul de fracturi. Deoarece mobilitatea scade odată cu vârsta, este recomandat să adaptați spațiul de duș pentru a-l face mai sigur și pentru a evita căderile.

Pentru a realiza acest lucru, puteți instala podele cu suprafață antiderapantă și puteți adăuga bare de prindere pe lateral pentru sprijin. Este esențial să verificați dacă aceste bare sunt perfect fixate și dacă nu se desprind ușor. Există bare fixe și bare mobile.

Dacă persoana pentru care se fac adaptările se află într-un scaun cu rotile sau are o mobilitate foarte limitată, este recomandat să instalați un scaun în duș care să-i permită să se spele mai confortabil și în siguranță. Există toalete ridicate care au bare pe laterale, care funcționează ca un ajutor pentru susținerea brațelor.

Bătrân în scaun cu rotile
Adaptările pentru o casă cu adulți în vârstă ar trebui să ia în considerare dacă persoana respectivă folosește un scaun cu rotile.

2. Cameră confortabilă

Dormitorul este locul în care fiecare persoană se bucură de intimitate. Prin urmare, este esențial ca acesta să fie plăcut, confortabil și sigur.

Deoarece adulții în vârstă au deseori nevoi speciale de mobilitate, este recomandat să instalați șine laterale la marginea patului. Există, de asemenea, paturi și scaune înclinate care, pe lângă faptul că sunt ortopedice, pot fi puse în diferite poziții pentru a facilita mobilitatea.

Este convenabil să existe un loc în dressing sau lângă dulap pe care pot fi puse hainele în timpul îmbrăcării. Puneți și un organizator de pastile pe noptieră și un dispozitiv care funcționează ca alarmă pentru a aminti orele dozelor.

Iluminatul este un aspect fundamental. Alegeți lămpi care să poată fi aprinse și oprite cu ușurință din pat sau adaptați sistemul de iluminare în așa fel încât să poată fi controlat de la distanță. În cazul în care persoana în cauză necesită mai multă asistență, este convenabil să aveți un telefon sau un sistem de comunicație.

3. Zone de circulație neobstrucționate

Spațiile comune ale casei ar trebui adaptate, astfel încât persoana în vârstă să fie în siguranță și să se poată deplasa confortabil, mai ales dacă folosește un baston sau un scaun cu rotile. Pentru început, trebuie să eliminați acele obiecte care pot deveni un obstacol, cum ar fi covoarele alunecoase.

Este esențial să verificați dacă nu există denivelări pe podea. Dacă este posibil, pardoselile antiderapante trebuie instalate fără denivelări sau trepte.

Dacă există trepte, instalați balustrade care să-i permită adultului să se sprijine. Ușile glisante trebuie instalate pentru a facilita deplasarea scaunelor cu rotile.

4. Bucătărie contra uitării

La bătrânețe, poate exista o pierdere a memoriei sau o scădere a capacităților simțurilor. Acest lucru este periculos la gătit, deoarece poate provoca scurgerea gazului sau uitarea aparatelor electrice pornite pentru o lungă perioadă de timp.

Una dintre recomandările Congresului internațional privind locuințele sociale este ca aparatele de bucătărie, fie ele electrice sau cu gaz, să aibă supape de siguranță.

Gătitul este o activitate pe placul tuturor, care poate fi foarte stimulantă. Prin urmare, bucătăria ar trebui să fie amenajată în așa fel încât să fie plăcut să pregătiți mâncarea. Trebuie luată în considerare înălțimea sertarelor și a blaturilor.

Gătit în familie
Adaptările în casa unui adult în vârstă, în special în bucătărie, nu ar trebui să limiteze utilizarea facilităților.

Importanța satisfacerii acestor nevoi ale persoanelor în vârstă

Adaptarea caselor la nevoile persoanelor în vârstă este esențială pentru a garanta calitatea vieții și îmbătrânirea demnă. Un ghid pentru siguranța la domiciliu a persoanelor în vârstă, elaborat de Agenția de Sănătate Publică din Canada, menționează că vederea, auzul, simțul tactil, mirosul, memoria și densitatea osoasă sunt afectate de procesul natural de îmbătrânire.

Acest lucru poate crește riscul de rănire. În concluzie, satisfacerea nevoilor persoanelor în vârstă este esențială pentru reducerea șanselor de accidentare cu consecințe grave. În plus, aceste adaptări vor facilita independența, fiind un semn de respect și considerație pentru persoanele în vârstă și procesele lor de schimbare.

Și sănătatea mintală este importantă!

În acest articol, am vorbit despre adaptările fizice care trebuie făcute într-o casă cu adulți în vârstă pentru a garanta o bătrânețe confortabilă și sigură. Cu toate acestea, îngrijirea emoțiilor și a sănătății mintale este un alt aspect de luat în calcul. La atingerea unei vârste înaintate, este de așteptat ca oamenii să dezvolte depresie.

Prin urmare, adaptarea locuinței ar trebui să includă și spații care facilitează recreerea. Luați în considerare cititul, rugăciunea, exercițiile fizice sau spațiile de artizanat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.