Fractura de șold: tot ce trebuie să știi - Doza de Sănătate
 

Fractura de șold: tot ce trebuie să știi

Fractura de șold are o rată ridicată a mortalității, deoarece majoritatea pacienților afectați sunt vârstnici și au o stare delicată de sănătate înainte de leziune.
Fractura de șold: tot ce trebuie să știi

Ultima actualizare: 28 iulie, 2021

Fractura de șold este o leziune gravă care poate pune viața în pericol. Este cea mai severă complicație a osteoporozei și, din păcate, este o problemă de sănătate foarte frecventă la persoanele în vârstă. În țări precum Spania, există aproximativ 60.000 de cazuri pe an, adică 100 de pacienți la 100.000 de locuitori.

Majoritatea celor cu fractură de șold au peste 80 de ani, vârsta înaintată complicând abordarea clinică și posibila recuperare. Dacă vrei să știi totul despre fractura de șold și prognosticul acesteia, citește mai departe!

Ce este fractura de șold?

Fractura de șold este definită ca o leziune osoasă și o ruptură produsă la nivelul extremității proximale a femurului, după cum indică Consiliul Superior Spaniol pentru Cercetare Științifică (CSIC). În funcție de localizare, poate afecta capul femural, gâtul femural, trohanterul sau alte segmente.

Fracturile gâtului femural sunt intracapsulare, adică sunt situate în interiorul unei capsule articulare; în acest caz, la punctul de inserție dintre femur și pelvis. Leziunile trohanteriene și cele apărute în alte segmente sunt clasificate ca extracapsulare, deoarece nu afectează articulația în sine, ci mai degrabă lungimea osului.

Conform documentelor de pe portalul Medigraphic, diferitele tipuri de fracturi de șold pot fi clasificate pe baza multor parametri. Dacă ne uităm la gradul de deplasare a structurilor deteriorate, avem următoarele categorii:

  • Gradul I: fractură incompletă sau abducție
  • Gradul II: fractură completă, dar fără deplasarea structurilor implicate
  • Gradul III: fractură completă cu deplasare parțială. Această separare este mai mică de 50%.
  • Gradul IV: fractură completă cu deplasare totală. Structurile osoase atașate anterior pierd toate tipurile de contact.
Os afectat de osteoporoză
Osteoporoza este un factor de risc pentru fracturile de șold, motiv pentru care femeile în vârstă sunt mai afectate.

Ce cauzează fractura de șold?

După cum indică Clinica Mayo, un impact grav – cum ar fi un accident de mașină sau o cădere bruscă – poate cauza o factură de șold la oricine, indiferent de sex sau vârstă.

În orice caz, așa cum am spus deja, vârsta medie a pacienților este de 80 de ani sau mai mult, cu o incidență mai mare la femei. Acest lucru apare din cauza prevalenței mai mari a osteoporozei la această grupă de vârstă, care este mult mai vulnerabilă la stres mecanic și lovituri.

Oasele nu sunt țesuturi fixe, deoarece sunt generate și distruse în funcție de creșterea individuală și de cerințele fiziologice. Acest proces este cunoscut sub numele de remodelare. După vârsta de 30 de ani, distrugerea țesutului osos depășește rata producției, ceea ce face ca oasele să devină fragile, poroase și slabe.

Astfel, un pacient în vârstă cu osteoporoză este mult mai predispus la fracturi decât un tânăr. Majoritatea problemelor apar atunci când individul cade din picioare, apărând o ruptură femurală de severitate mai mare sau mai mică.

Factori de risc

După cum ai văzut deja, a fi în vârstă este cel mai mare factor de risc atunci când vine vorba de a suferi o fractură de șold. Chiar și așa, există și alți parametri care pot favoriza apariția acestui tip de leziune gravă. Printre aceștia, se numără:

  • Sexul: femeile își pierd densitatea osoasă într-un ritm mai rapid decât bărbații; prin urmare, 80% dintre pacienții cu această patologie sunt de sex feminin. Acest lucru apare din cauza scăderii producției de hormoni sexuali – cum ar fi estrogenul – în timpul menopauzei.
  • Osteoporoza: după cum am spus, osteoporoza crește șansele de fracturi după o cădere.
  • Problemele nutriționale: deficitele de calciu și anumite vitamine se pot traduce prin lipsa densității osoase adecvate în timpul creșterii și dezvoltării.
  • Consumul de alcool și tutun: aceste elemente perturbă rata producției țesutului osos.

Dacă nu ești o persoană în vârstă, nesăbuința la volan, consumul de droguri și lipsa antrenamentului fizic sunt câteva dintre evenimentele care pot duce la un accident ce implică o fractură de șold. Este greu ca acest episod să apară la cineva cu un stil de viață sănătos.

Simptomele fracturii de șold

După cum explică manualele MSD, cel mai frecvent simptom este o durere foarte puternică și evidentă în zona inghinală după cădere. Dacă fragmentele osoase s-au separat (leziuni de tip III și IV), subiectul nu poate merge, sta în picioare sau chiar mișca piciorul afectat.

Dacă fractura este ușoară (tip I), pacientul poate încerca să ducă o viață normală timp de câteva zile, în ciuda durerii. Acest lucru nu este recomandat, deoarece singurul lucru pe care îl cauzează este un risc crescut de deces, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Posibile complicații

După cum indică studiile, între 2 și 7% dintre pacienți mor în faza de spitalizare, adică la scurt timp după internare. Între 6 și 12% dintre persoanele în vârstă care trec de această fază mor în prima lună după fractură și până la 33% în mai puțin de un an.

Probabilitatea de deces imediat după accidentare este de 5-10%, crescând la 1/3 din totalul pacienților după 1 an. Peste 10% dintre supraviețuitori sunt complet invalizi, fără posibilitatea de a se întoarce la reședința anterioară. Din păcate, datele sunt sumbre.

Care este cauza acestui prognostic fatal? Portalurile menționate deja ne explică unele dintre cele mai frecvente complicații ale fracturilor de șold:

  • Cheaguri de sânge care se formează în picioare sau plămâni: acestea întrerup fluxul normal de sânge, ducând deseori la moarte.
  • Riscul de apariție a ulcerelor de presiune: din cauza statului întins mult timp într-un pat de spital. Acest lucru poate duce la infecții sistemice, care, de asemenea, duc adesea la deces la persoanele în vârstă.
  • Pierderea crescută a masei musculare: stând la pat, pacientul va pierde masa musculară, scăzându-i șansele de recuperare.
  • Infecții: tract urinar, pneumonie, sepsis.

Diagnosticarea fracturii de șold

După o cădere gravă, este esențială prezentarea la medic, mai ales dacă persoana în cauză este în vârstă. Medicul va efectua o radiografie de urgență și va vedea cât de departe a ajuns fractura. În funcție de amploarea leziunii, se vor efectua diferite tipuri de tratamente.

Chirurgia fracturii de șold

În ciuda datelor furnizate până acum, fractura de șold la o persoană în vârstă nu este considerată niciodată sfârșitul drumului. Prin urmare, este esențial să se încerce o abordare prin tratament chirurgical. Este un proces foarte delicat deoarece, așa cum indică Biblioteca Națională de Medicină din Statele Unite, recuperarea poate dura până la un an întreg.

Pe baza tipului de leziune, pot fi efectuate diverse intervenții chirurgicale.

Femeie afectată de fractura de șold
Spitalizările prelungite pentru fracturi de șold cresc riscul de deces, așa că este nevoie de soluții rapide atunci când este posibil.

1. Reparații interne cu șuruburi

După cum indică portalul Central Coast Orthopedic, această procedură chirurgicală folosește șuruburi metalice speciale pentru a repara fractura femurală. Șuruburile pot fi atașate pe o placă metalică introdusă în os sau pot fi independente, ajutând țesutul să se atașeze din nou.

2. Înlocuirea totală a șoldului

Capul și gâtul femurului și orificiul osului pelvian sunt complet înlocuite cu proteze artificiale. Aceasta pare a fi cea mai bună opțiune în aproape toate cazurile, deoarece este asociată cu o calitate mai bună a vieții la pacienții supuși procedurii.

3. Înlocuirea parțială a șoldului

În acest caz, se înlocuiește doar partea deteriorată a femurului și nu întreaga articulație. Este recomandată pacienților care au patologii anterioare sau care nu vor putea trăi niciodată independent.

O patologie cu mortalitate ridicată

Din păcate, astfel de patologii sunt grave. Deși este posibil ca pacientul să se recupereze după o înlocuire totală a șoldului și să ducă o viață normală, în multe cazuri acest lucru nu se întâmplă, iar moartea are loc mai devreme.

Dincolo de gravitatea fracturii de șold în sine, trebuie luat în considerare faptul că majoritatea persoanelor afectate sunt în vârstă și au deja patologii cronice. Din acest motiv, recuperarea este atât de costisitoare, iar rata mortalității atât de mare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.