Ce cauzează ruptura ligamentului încrucișat posterior? - Doza de Sănătate
 

Ce cauzează ruptura ligamentului încrucișat posterior?

Ruptura ligamentului încrucișat posterior apare mai rar decât ruptura ligamentului încrucișat anterior, dar nu ar trebui subestimată, mai ales când este asociată cu un accident de mașină.
Ce cauzează ruptura ligamentului încrucișat posterior?
Galo Flores

Scris și verificat de medicul Galo Flores.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Ligamentul încrucișat posterior este cel mai puternic ligament din articulația genunchiului. Se numește posterior, deoarece traversează partea din spate a genunchiului. Conectează tibia la femur și, împreună cu ligamentul încrucișat anterior, menține stabilitatea zonei. Ambele ligamente se încrucișează în interior și formează un X în centrul articulației. Dar ce se întâmplă dacă apare ruptura ligamentului încrucișat posterior?

Ruptura ligamentului încrucișat posterior apare mai rar decât ruptura ligamentului încrucișat anterior. Acesta din urmă este considerat a fi cel mai vulnerabil. Există, de obicei, mai puțină durere și instabilitate, dar problema poate dura câteva săptămâni sau luni. Iată mai multe informații!

Ruptura ligamentului încrucișat posterior: simptome

Majoritatea persoanelor cu leziuni ale ligamentului încrucișat posterior simt imediat durerea și apoi au umflături. Senzația pe care o descriu este că genunchiul este slăbit, de parcă nu mai susține greutatea.

Durerea poate fi severă și poate apărea împreună cu dificultăți de mers, deci bolnavii pot să șchiopăteze. De asemenea, este important să reții faptul că simptomele leziunii ligamentului încrucișat posterior pot fi atât de ușoare, încât este posibil să nu le observi.

La un moment dat, durerea începe să apară și genunchiul începe să fie instabil. În acest moment, persoana în cauză solicită asistență medicală și descoperă că a suferit o ruptură cu ceva timp în urmă.

Grade ale leziunii

Clasificarea leziunilor ligamentului încrucișat posterior se face în funcție de mărimea deplasării oaselor din articulația genunchiului. Gradele de leziune sunt împărțite după cum urmează:

  • Gradul I sau parțial: Implică o deplasare înapoi a osului tibiei de 1 până la 5 milimetri.
  • Gradul doi sau complet: În acest caz, deplasarea înapoi a tibiei este de 6 până la 10 milimetri.
  • Gradul III: Deplasarea înapoi a tibiei este mai mare de 10 milimetri. Indică faptul că există o leziune a ligamentului încrucișat posterior și a ligamentului încrucișat anterior.
Ruptura ligamentului încrucișat posterior
Durerea și inflamația sunt cele mai evidente semne ale leziunii ligamentului încrucișat posterior.

Principalele cauze

Multe leziuni la genunchi apar în timpul practicării unui sport. Cu toate acestea, leziunile ligamentului încrucișat posterior sunt cel mai adesea rezultatul unui accident de mașină. Apar atunci când o persoană primește o lovitură chiar sub genunchi sau când propria greutate cade pe articulația flexată. Alte mecanisme frecvente ale leziunii acestui ligament sunt următoarele:

  • Genunchiul este lovit foarte tare în partea din spate.
  • Tibia se lovește foarte tare de ceva ferm, cum ar fi bordul mașinii.
  • Genunchiul se răsucește sau se extinde brusc.

Ruptura ligamentului încrucișat posterior: diagnostic

Pentru a efectua evaluarea inițială, medicul va întreba cum a avut loc leziunea. Apoi, va trebui să se uite la ambii genunchi pentru a stabili dacă unul arată diferit de celălalt.

Dacă există o leziune a ligamentului încrucișat posterior, genunchiul se va înclina înapoi într-un mod non-anatomic la îndreptarea piciorului.

O altă manevră este de a pune presiune pe tibie cu genunchiul îndoit la un unghi de 90 de grade. Dacă tibia se mișcă mai mult decât în mod normal, este foarte probabil ca ligamentul încrucișat posterior să fie rupt.

Când situația o impune, medicul poate solicita unul sau mai multe dintre următoarele studii imagistice:

  • Radiografie: Deși nu este posibil să detectezi leziuni ale ligamentului prin acest test, radiografia dezvăluie fracturi ale oaselor implicate.
  • Imagistică prin rezonanță magnetică: Cu această tehnică, este posibil să observăm dacă există o ruptură a ligamentului încrucișat posterior și dacă și celelalte părți moi prezintă leziuni.
  • Artroscopie: Specialiștii pot observa interiorul genunchiului. Ei introduc o cameră video mică în articulație și analizează structurile interne.

Tratamente disponibile pentru ruptura ligamentului încrucișat posterior

Tratamentul depinde de amploarea leziunii și de timpul care a trecut de când s-a produs. Poate fi non-chirurgical sau chirurgical.

Non-chirurgical

În cazul unei vătămări minore, este posibilă inițierea tratamentului prin mijloace fizice: de exemplu, aplicarea terapiei la rece și ridicarea genunchiului. Bandajul elastic este utilizat pentru a preveni umflarea și a limita mișcarea.

Analgezicele fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul, ajută la ameliorarea durerii. Aceste medicamente contribuie, de asemenea, la reducerea inflamației.

Chirurgical

Majoritatea oamenilor nu au nevoie de operație pentru ruptura ligamentului încrucișat posterior. Sportivii solicită cel mai adesea acest tip de tratament.

Repararea unui ligament încrucișat posterior nu implică reatașarea acestuia. Această reatașare nu se întărește bine și ligamentul se poate rupe din nou. Din acest motiv, medicul îndepărtează ligamentul rănit și îl înlocuiește cu țesut nou. Această procedură se efectuează artroscopic pentru o recuperare mai rapidă. De asemenea, are ca rezultat mai puține cicatrici.

Medic ce tratează ruptura ligamentului încrucișat posterior
Artroscopia este o intervenție minim invazivă care reduce riscurile și previne necesitatea unei intervenții chirurgicale deschise.

Recuperare și prognostic

Terapia fizică prin exerciții specifice poate întări mușchii picioarelor. Intenția este de a restabili întreaga mișcare a articulației genunchiului.

După operație, la 1 până la 4 săptămâni mai târziu începe kinetoterapia. Poate fi necesară o perioadă de 6 luni pentru refacere completă.

Rupturile care implică mai multe ligamente tind să aibă o recuperare mai lentă. Majoritatea pacienților se recuperează satisfăcător în timp. Deși este un proces lent, kinetoterapia este foarte importantă pentru a putea efectua din nou toate activitățile zilnice.

Ruptura ligamentului încrucișat posterior: un plan de tratament

Odată ce a fost diagnosticată o leziune a ligamentului încrucișat posterior, este necesară elaborarea unui plan de tratament. Timpul necesar pentru recuperare depinde de severitatea și structurile implicate.

Unele persoane pot beneficia de utilizarea cârjelor câteva zile după operație. Un aparat ortopedic poate fi, de asemenea, eficient pentru a preveni îndoirea genunchiului.

Recuperarea completă după reconstrucția ligamentului încrucișat posterior durează până la un an. Este foarte important să subliniem că majoritatea oamenilor vor putea reveni la activitățile pe care le făceau înainte de accidentare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Vaquero-Picado A, Rodríguez-Merchán EC. Isolated posterior cruciate ligament tears: an update of management. EFORT Open Rev. 2017;2(4):89-96. Published 2017 Apr 27.
  • Senese M, Greenberg E, Todd Lawrence J, Ganley T. REHABILITATION FOLLOWING ISOLATED POSTERIOR CRUCIATE LIGAMENT RECONSTRUCTION: A LITERATURE REVIEW OF PUBLISHED PROTOCOLS. Int J Sports Phys Ther. 2018 Aug;13(4):737-751.
  • Pache S, Aman ZS, Kennedy M, Nakama GY, Moatshe G, Ziegler C, LaPrade RF. Posterior Cruciate Ligament: Current Concepts Review. Arch Bone Jt Surg. 2018 Jan;6(1):8-18.
  • Winkler PW, Zsidai B, Wagala NN, Hughes JD, Horvath A, Senorski EH, Samuelsson K, Musahl V. Evolving evidence in the treatment of primary and recurrent posterior cruciate ligament injuries, part 1: anatomy, biomechanics and diagnostics. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc. 2021 Mar;29(3):672-681.
  • Schlumberger, M., Schuster, P., Eichinger, M. et al. Posterior cruciate ligament lesions are mainly present as combined lesions even in sports injuries. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc 28, 2091–2098 (2020).
  • Logterman, S.L., Wydra, F.B. & Frank, R.M. Posterior Cruciate Ligament: Anatomy and Biomechanics. Curr Rev Musculoskelet Med 11, 510–514 (2018).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.