3 remedii naturiste pentru genunchiul alergătorului - Doza de Sănătate
 

3 remedii naturiste pentru genunchiul alergătorului

Genunchiul alergătorului este o leziune frecventă în rândul persoanelor care practică sporturi ce implică alergare sau sărituri. Astăzi, îți prezentăm câteva remedii naturiste pentru această problemă.
3 remedii naturiste pentru genunchiul alergătorului

Ultima actualizare: 18 august, 2020

Ai nevoie de remedii naturiste pentru disconfortul cauzat de genunchiul alergătorului?

Termenul „genunchiul alergătorului” constituie denumirea populară a sindromului dureros patelofemural. Durerea produsă de acesta este consecința unei accidentări, a slăbiciunii musculare, a suprasolicitării sau a unui traumatism. Denumirea „genunchiul alergătorului” are la bază faptul că această problemă tinde să survină la sportivii care aleargă și sar foarte mult.

Cel mai răspândit simptom al genunchiului alergătorului este reprezentat de o durere ușoară în partea frontală a genunchiului. Aceasta se intensifică în timpul alergării, când pacientul urcă sau coboară scările și în perioadele de inactivitate îndelungată. Se poate agrava și la îngenunchere sau când pacientul se așază pe vine.

Deși disconfortul resimțit este, în general, unul minor, cel mai bine este să consulți un medic sau un fizioterapeut pentru a primi un diagnostic corect. Apoi, specialistul va determina dacă este indicat să te înscrii într-un program de reabilitare, să iei medicamente sau să te supui unei intervenții chirurgicale.

Vestea bună este că există câteva remedii naturiste pentru genunchiul alergătorului, care pot ameliora temporar durerea. Reține însă că acestea nu reprezintă tratamente de primă linie și trebuie folosite doar în cazuri ușoare. Citește în continuare pentru a afla despre ce este vorba!

Cele mai bune remedii naturiste pentru genunchiul alergătorului

Conform publicației Open Access Journal of Sports Medicine, fiecare caz de genunchiul alergătorului este unic. Cauzele acestei probleme sunt diverse. Te sfătuim să consulți un medic înainte de a încerca orice remediu naturist.

Sursa durerii poate fi determinată cu ajutorul unui examen fizic, al radiografiilor, al tomografiilor computerizate sau al rezonanței magnetice nucleare. De îndată ce se cunoaște cauza, medicul poate recomanda odihnă, sesiuni de fizioterapie, analgezice, purtarea de atele sau chiar, în cazuri extreme, o intervenție chirurgicală.

Acum că toate aceste aspecte au fost clarificate, a venit timpul să descoperi ce remedii naturiste pentru genunchiul alergătorului ai la dispoziție. Asemenea oricărui alt tip de tratament, trebuie să le combini cu odihnă și să eviți activitățile care necesită un efort excesiv.

Pungile cu gheață

Bărbat încercând remedii naturiste pentru genunchiul alergătorului

Una dintre primele măsuri pe care le poți încerca pentru a ameliora durerea cauzată de genunchiul alergătorului este să reduci inflamația. Aplicarea de comprese reci poate fi foarte utilă în acest scop. Poți să înfășori cuburi de gheață într-o cârpă sau să aplici o pungă cu gheață.

Un articol publicat în Physical Therapy in Sport sugerează faptul că terapia rece are un efect pozitiv în ceea ce privește reducerea inflamației genunchiului. Însă specialiștii au nevoie de mai multe dovezi pentru vedea modul în care această terapie este utilă în tratarea genunchiului alergătorului.

Așadar, acesta nu ar trebui să fie singurul tratament la care apelezi. Fii prudent, deoarece, conform cercetătorilor, terapia rece poate cauza probleme dacă nu este aplicată corect. De pildă, dacă ții gheața pe regiunea afectată prea mult timp, riști să-ți arzi pielea sau să lezezi terminațiile nervoase.

De fiecare dată când vrei să aplici gheață, înfășoar-o într-o cârpă sau pune-o într-o pungă specială. Totodată, nu o lăsa să acționeze mult timp. Dacă experimentezi o reacție negativă, oprește imediat tratamentul.

Rădăcina de ghimbir

Ghimbirul este folosit în medicina tradițională pentru a trata numeroase probleme de sănătate. De fapt, literatura medicală a confirmat multe dintre proprietățile sale.

Un articol publicat în The Journal of Strength & Conditioning Research sugerează faptul că proprietățile antiinflamatoare și analgezice ale ghimbirului sunt utile în ameliorarea durerilor experimentate de sportivi. Efectele acestei rădăcini sunt similare cu cele ale antiinflamatoarelor nesteroidiene, fără a cauza efecte secundare.

Poți accesa aceste proprietăți cu ajutorul extractelor naturale. Aplică unguente topice sau bea ceai de ghimbir. Nu trebuie decât să adaugi o lingură de ghimbir pisat într-o cană de apă fierbinte.

Ia aminte! Studiile recente arată faptul că ghimbirul este rareori asociat cu reacțiile adverse. Însă consumul exces poate cauza dureri de burtă.

Castron cu pudră de ghimbir

Curcuma

Condimentele precum curcuma pot fi, de asemenea, utile în tratarea genunchiului alergătorului. Deși nu este un tratament de primă linie, administrarea de curcuma sub formă de suplimente te poate ajuta să combați durerea și inflamațiile.

Conform unui studiu publicat în European Journal of Applied Psychology, curcuminul, principalul compus activ al curcumei, reduce prezența unor substanțe chimice inflamatoare numite citokine. Datorită acestei proprietăți, curcuma ar putea ameliora durerea musculară care survine după un antrenament intens.

Jurnalul medical Drug Design, Development and Therapy raportează faptul că, având o acțiune antiinflamatoare, curcuminul are abilitatea de a ameliora durerile articulare. Astfel, acesta poate îmbunătăți funcționarea corpului și calitatea vieții.

Poți adăuga cantități mici de curcuma supelor, smoothie-urilor și altor rețete asemănătoare. În plus, acest ingredient este disponibil și sub formă de capsule. Înainte de a lua curcuma, te sfătuim să consulți un medic, în special dacă ai probleme de sănătate sau ești gravidă. Deși considerată a fi sigură, curcuma nu este recomandată tuturor persoanelor.

Ce alte măsuri poți adopta pentru a combate genunchiul alergătorului?

Pe lângă remediile prezentate în acest articol, există diverse alte moduri de a trata genunchiul alergătorului. Adoptă o dietă echilibrată și limitează-ți aportul de alimente inflamatoare, cum ar fi mezelurile sau carnea roșie. Totodată, menține-te hidratat și evită obiceiuri nocive ca fumatul și consumul de alcool.

Deși inițial este bine să te odihnești, mai târziu va trebui să începi să te implici în activități fizice moderate. Ca să nu te accidentezi, consultă un fizioterapeut și urmează recomandările acestuia. Dacă întâmpini orice problemă, mergi la medic cât mai curând posibil.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Halabchi F, Abolhasani M, Mirshahi M, Alizadeh Z. Patellofemoral pain in athletes: clinical perspectives. Open Access J Sports Med. 2017;8:189–203. Published 2017 Oct 9. doi:10.2147/OAJSM.S127359
  • Martimbianco, A. L. C., Gomes da Silva, B. N., de Carvalho, A. P. V., Silva, V., Torloni, M. R., & Peccin, M. S. (2014, November 1). Effectiveness and safety of cryotherapy after arthroscopic anterior cruciate ligament reconstruction. A systematic review of the literature. Physical Therapy in Sport. Churchill Livingstone. https://doi.org/10.1016/j.ptsp.2014.02.008
  • Markert, Summer. (2011). The Use of Cryotherapy After a Total Knee Replacement. Orthopaedic nursing / National Association of Orthopaedic Nurses. 30. 29-36. 10.1097/NOR.0b013e318205749a.
  • Wilson, P. B. (2015, October 1). Ginger (Zingiber officinale) as an analgesic and ergogenic aid in sport: A systemic review. Journal of Strength and Conditioning Research. NSCA National Strength and Conditioning Association. https://doi.org/10.1519/JSC.0000000000001098
  • Nikkhah Bodagh M, Maleki I, Hekmatdoost A. Ginger in gastrointestinal disorders: A systematic review of clinical trials. Food Sci Nutr. 2018;7(1):96–108. Published 2018 Nov 5. doi:10.1002/fsn3.807
  • Nicol, L. M., Rowlands, D. S., Fazakerly, R., & Kellett, J. (2015). Curcumin supplementation likely attenuates delayed onset muscle soreness (DOMS). European Journal of Applied Physiology115(8), 1769–1777. https://doi.org/10.1007/s00421-015-3152-6
  • Chin, K. Y. (2016, September 20). The spice for joint inflammation: Anti-inflammatory role of curcumin in treating osteoarthritis. Drug Design, Development and Therapy. Dove Medical Press Ltd. https://doi.org/10.2147/DDDT.S117432

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.