Cauzele dislocării genunchiului și tipuri de tratament - Doza de Sănătate
 

Cauzele dislocării genunchiului și tipuri de tratament

Dislocările de genunchi sunt foarte dureroase. Acest tip de leziune este adesea consecința deplasării anumitor componente ale articulației genunchiului.
Cauzele dislocării genunchiului și tipuri de tratament

Ultima actualizare: 24 iunie, 2020

Dislocarea este un tip de leziune ce presupune deplasarea sau separarea componentelor unei anumite articulații. În cazul dislocării genunchiului, femurul și tibia se separă și trebuie readuse la pozițiile lor normale. Descoperă mai jos cauzele dislocării genunchiului și principalele tipuri de tratament!

Dislocările afectează, în general, doar oasele. Însă medicul trebuie să determine dacă leziunea a afectat și un mușchi, vas de sânge sau țesut adiacent.

Cauzele dislocării genunchiului

Bărbat cu genunchiul lezat
Cea mai frecventă cauză a dislocării genunchiului este reprezentată de traumatisme. Există însă și alți factori care trebuie luați în considerare.

La momentul de față, specialiștii au identificat câteva cauze posibile ale dislocărilor de orice tip. Printre acestea se numără:

 • Traumatismele de la nivelul articulațiilor: Pot varia ușor în intensitate. Tind să apară atunci când pacientul practică exerciții, activități la locul de muncă sau treburi casnice.
 • Circulația sanguină deficitară: În acest caz, pacientul a avut deja o leziune, ceea ce îi crește predispoziția la accidentări.
 • Anomaliile congenitale: Un pacient cu anomalii congenitale are un risc crescut apariție a dislocărilor.
 • Mișcările forțate sau susținerea deficitară: Dislocarea este cauzată de o mișcare involuntară bruscă.
 • În anumite situații, dislocările pot surveni în mod spontan.

Simptomele dislocării genunchiului

Pacienții cu această problemă de sănătate prezintă, de obicei, o serie de simptome caracteristice. Printre principalele simptome ale dislocărilor, menționăm:

 • Durere intensă sau disconfort la nivelul articulației atunci când pacientul încearcă să o miște
 • Inflamarea regiunii afectate (pacientul poate simți și o senzație de arsură)
 • Furnicături, hipersensibilitate și chiar amorțeală dacă nervii sunt afectați
 • Articulațiile deformate tind să adopte poziții nefirești

Dislocările constituie o problemă frecventă, care poate afecta numeroase articulații ale corpului uman.

Tipuri de dislocări ale genunchiului

Dacă aceasta este prima dată când ți s-a dislocat genunchiul, la baza problemei poate fi o leziune bruscă ce riscă să se cronicizeze. În schimb, dacă ai mai avut dislocări de genunchi în trecut, ar putea fi vorba de o problemă recurentă.

Unele persoane se confruntă frecevent cu dislocări în diverse zone ale corpului. Este posibil ca acestea să sufere de o tulburare care afectează țesuturile ce formează articulațiile, cum ar fi sindromul Marfan.

Există mai multe tipuri de dislocări asociate deplasării tibiei față de femur:

 • Dislocări anterioare
 • Dislocări posterioare
 • Dislocări interne
 • Dislocări externe

Tratament și recuperare

Pacient copleșit de o durere de genunchi
Componentele dislocate trebuie readuse la poziția corectă de către un specialist, care va apela la o tehnică specială.

Inițial, echipa medicală va stabili tipul dislocării. Indiferent de circumstanțe, componentele genunchiului trebuie readuse la pozițiile lor inițiale.

După efectuarea acestei proceduri, specialiștii vor imobiliza genunchiul în cauză cu o atelă. Perioada de imobilizare variază între două și trei săptămâni, în funcție de severitate.

În cazurile cele mai grave, pacientul va trebui să se supună unei intervenții chirurgicale. Aceasta constituie cel mai bun mod de a repoziționa oasele deplasate. Dacă este nevoie, intervențiile chirurgicale pot repara și structurile lezate, cum ar fi ligamentele sau meniscul.

Nu în ultimul rând, medicul va elibera articulația după perioada de imobilizare. Apoi, pacientul va trebui să practice exerciții de recuperare. În general, acesta va reuși să-și recupereze mobilitatea.

Metode de prevenire

Dislocarea genunchiului are loc, de obicei, în timpul activităților fizice. Așadar, pacienții pot adopta o serie de măsuri pentru a a preveni această problemă în viitor.

 • Poartă mereu încălțăminte adecvată pentru tipul de activitate în care vrei să te implici.
 • Pe cât posibil, evită suprafețele alunecoase, care cresc riscul de căzături.
 • Te sfătuim să execuți mereu exerciții de încălzire înainte de antrenament, ca să-ți pregătești corpul pentru efort.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.