Modul în care singurătatea afectează sănătatea bătrânilor
 

Modul în care singurătatea afectează sănătatea bătrânilor

Singurătatea poate avea un efect foarte similar cu stresul cronic asupra sănătății creierului și poate afecta și sistemul endocrin și imunitar.
Modul în care singurătatea afectează sănătatea bătrânilor
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Adulții în vârstă sunt, în general, persoanele cele mai afectate de singurătate. Din păcate, această societate le întoarce spatele în multe cazuri, din cauza fricii provocate de imaginea destinului și apropierea morții. Descoperiți modul în care singurătatea afectează sănătatea bătrânilor!

În momentele de tristețe, furie sau dezamăgire, mulți oameni preferă să se izoleze și să-și caute liniștea în singurătate. Cu toate acestea, vine un moment în care calmul se întoarce și odată cu acesta necesitatea de a simți compania și sprijinul tuturor acelor oameni care într-un fel sau altul ne motivează să trăim.

Există foarte puțini oameni care, prin propria lor decizie, aleg să fie singuri. A fi înconjurat de mulți oameni și a te simți important pentru cineva este o nevoie incontestabilă.

Singurătatea s-a dovedit a fi o problemă gravă ce determină mortalitatea prematură. De asemenea, este asociată cu deteriorarea sănătății mintale, bolile cardiovasculare, hipertensiunea și demența.

Cum afectează singurătatea sănătatea bătrânilor?

Se estimează că 10% dintre adulții în vârstă suferă de singurătate, ceea ce le compromite sănătatea fizică și emoțională. 70% au o problemă gravă de sănătate asociată cu singurătatea.

La nivel general, singurătatea influențează sănătatea creierului la fel ca stresul cronic. Provoacă un răspuns negativ din partea sistemului endocrin și sistemului imunitar, ceea ce face ca organismul să fie mai predispus la dezvoltarea diferitelor patologii.

Singurătatea afectează sănătatea bătrânilor

 

Patologii generate de singurătate la vârstnici

Potrivit directorului Institutului de Cercetări Psihiatrice (IIP), Manuel Martín Carrasco, cele mai frecvente boli apărute din cauza singurătății sunt „hipertensiunea arterială, diabetul, infecțiile repetate, anxietatea și depresia”.

În cazul persoanelor în vârstă, efectele sunt mai grave din cauza scăderii rezistenței fiziologice. În plus, apare reducerea mecanismelor de reparare a celulelor ca o consecință a îmbătrânirii.

Cel mai îngrijorător lucru este că problema singurătății la vârstnici este în creștere și în câțiva ani ar putea deveni o problemă globală de sănătate publică. Pentru experți, combaterea singurătății poate avea un efect benefic asupra sănătății persoanelor în vârstă. De fapt, se consideră că „principalul factor care asigură o bună calitate a vieții sunt relațiile sociale”.

Voluntar care ține de mână un bătrân

 

Îngrijirea persoanelor în vârstă

Președintele Organizației Serviciului Voluntar pentru Femei , David McCullough, care are sprijinul a peste 40.000 de voluntari care îngrijesc bătrânii din Regatul Unit, afirmă că problema singurătății și consecințele sale asupra sănătății se răspândesc.

El și grupul său de voluntari încearcă să ajute persoanele fără adăpost, mai ales persoanele în vârstă care suferă deja de anumite boli: de exemplu, pierderea mobilității, demența și problemele mintale.

Datele dezvăluite în Regatul Unit arată că o mare parte a populației în vârstă se simte singură sau foarte singură, în special de la vârsta de 65 de ani.

Acesta este motivul pentru care Organizația Serviciului Voluntar Regal pentru Femei lucrează pentru:

  • A hrăni
  • A adăposti
  • A oferi companie

celor care dintr-un motiv sau altul au rămas singuri în această lume. Orice contact social zilnic poate diminua efectele singurătății. Prin urmare, poate îmbunătăți sănătatea.

Există o soluție?

Cuplu de bătrâni

 

Când adultul în vârstă este singur, unul dintre factorii care joacă un rol determinant este tipul de activitate socială pe care a avut-o în restul vieții sale. În acest sens, este mai dificil să acordați tratament și sprijin unei persoane în vârstă care a avut dificultăți de socializare toată viața.

Cu toate acestea, cu tratament personalizat și intervenție psihologică, este posibil să se rezolve toate acele situații care în alte momente ale vieții nu au fost rezolvate. În plus, grupurile de sprijin, serviciile oferite de prieteni, grupurile pentru vârstnici și pur și simplu o conversație cu cineva în timpul zilei pot ajuta la depășirea singurătății și la îmbunătățirea stării de sănătate.

Singurătatea afectează sănătatea bătrânilor: concluzie

În concluzie, adulții în vârstă suferă de singurătate în țările dezvoltate. Prin urmare, trebuie să ne mobilizăm pentru a-i însoți și a-i face să simtă că sunt o parte activă a societății. Ne-au dat totul, au avut grijă de noi, au lucrat pentru noi și s-au sacrificat.

Prin urmare, avem obligația morală să nu-i abandonăm niciodată. Ceea ce ei sunt, într-o zi vom fi și noi (sperăm) și cu siguranță ne dorim să avem oameni alături de noi care ne iubesc și ne însoțesc.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.