Gustul amar în gură: care sunt cauzele și soluțiile?
 

Gustul amar în gură: care sunt cauzele și soluțiile?

Senzația de gust amar în gură se numește „disgeuzie” și poate fi mai mult decât un disconfort trecător. Ce boli poate ascunde?
Gustul amar în gură: care sunt cauzele și soluțiile?
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 12 decembrie, 2023

Gustul amar în gură se numește și disgeuzie. Acesta afectează percepția aromelor alimentelor, împiedicându-vă să vă bucurați de o masă sau o băutură delicioasă.

Această senzație neplăcută este normală atunci când consumăm medicamente sau alimente cu care nu suntem obișnuiți. Totuși, dacă se cronicizează sau apare chiar și atunci când mâncăm dulciuri, este un semn care arată că ceva nu este în regulă. În acest articol, vom afla ce este disgeuzia, care sunt cauzele sale și ce putem face pentru a o depăși!

Ce este disgeuzia sau gustul amar în gură?

Gustul este un simț complex în care sunt implicați diverși factori. În cavitatea bucală, există în jur de 10.000 de papilele gustative, fiecare având 100 până la 150 de receptori gustativi. Stimulii chimici care generează arome sunt transmiși prin nervii facial, glosofaringian și vag. Parțial, aromele rezultă din interacțiunea a ceea ce percep papilele gustative și mirosul.

Disgeuzia, numită și parageuzie, este un simptom care implică percepția aromelor neplăcute, conform studiilor. Aceasta se manifestă ca o senzație amară în gură, chiar și atunci când nu mâncăm.

De obicei, această manifestare este subestimată. Cercetările au arătat faptul că modificarea gustului poate duce la lipsa plăcerii de a mânca, aversiuni alimentare și malnutriție. În consecință, poate favoriza scăderea calității vieții și pierderea masei musculare.

Simptome de disgeuzie

Gustul amar în gură poate apărea izolat sau asociat cu alte simptome. Este crucial să recunoaștem aceste manifestări, deoarece facilitează diagnosticul medical. Unele dintre simptomele care pot însoți disgeuzia sunt:

  • Senzație de arsură în piept după masă, ca în cazul gastritei
  • Probleme sau dificultăți la înghițire, frecvente în amigdalite sau faringite
  • Senzație de gură uscată sau xerostomie, cauzată de scăderea producției de salivă. Este de remarcat faptul că acest simptom poate fi rezultatul disgeuziei sau un declanșator al acesteia.
  • Sângerări și inflamații ale gingiilor, asociate cu boala parodontală
  • Respirație urât mirositoare sau halitoză
  • Pierderea poftei de mâncare asociată cu o percepție neplăcută a alimentelor
  • Scăderea sau pierderea simțului mirosului, deoarece afectarea mirosului poate duce la tulburări ale gustului
Papile gustative
Papilele gustative și mirosul ne permit să percepem mâncarea.

Gustul amar în gură: care sunt cauzele?

Tulburările de gust au cauze locale sau sistemice, conform studiilor. Disgeuzia este asociată cu anumite boli, consumul de droguri, anumite alimente, obiceiurile nesănătoase și stilul de viață dezechilibrat.

1. Infecții

Există tablouri infecțioase care pot produce gustul amar în gură. De fapt, studiile recente indică faptul că disgeuzia este o manifestare precoce la pacienții cu COVID-19. În acest caz, gustul amar este legat de o predilecție a virusului pentru căile nervoase, precum și de deteriorarea papilelor gustative și mirosului.

În mod similar, cercetările indică o corelație a acestui simptom cu alte afecțiuni infecțioase, cum ar fi gripa, amigdalita și sinuzita.

2. Reflux gastroesofagian

În această patologie, sfincterul superior al stomacului este afectat, permițând acidului să ajungă în esofag. Pe lângă iritație, provoacă o senzație de arsură în gât, piept și abdomen, precum și un gust amar în gură și aciditate, conform studiilor.

3. Aftă bucală

Este o infecție cauzată de ciuperca Candida albicans. Este frecventă la persoanele cu imunodeficiență. Provoacă leziuni albicioase pe limbă, pe interiorul obrajilor și în gât. Cercetările afirmă că în candidoza pseudomembranoasă, unii pacienți pot prezenta disgeuzie și o senzație de arsură în gură.

4. Tulburări neurologice

După cum am menționat deja, există conexiuni nervoase care merg de la papilele gustative la creier. Prin urmare, diverse leziuni și tulburări ale sistemului nervos pot modifica percepția aromelor. Acest lucru se observă la pacienții cu tumori cerebrale, paralizie Bell, traumatisme craniene, intervenții chirurgicale pe creier, accident vascular cerebral și epilepsie, conform studiilor.

5. Sindromul Sjogren

Este o boală autoimună caracterizată prin uscăciunea gurii și a ochilor. Potrivit unor cercetări, scăderea producției de salivă provoacă arsuri în gură, dificultăți la mestecat, înghițire dureroasă și modificări ale percepției gustului.

6. Medicamente

În investigațiile efectuate pe această temă, s-a constatat că există o mare varietate de medicamente care provoacă disgeuzie. Acestea au un gust amar sau metalic. În plus, compușii or, în contact cu saliva, generează un gust neplăcut. Printre medicamentele care pot provoca gustul amar în gură se numără următoarele:

  • Antibiotice: tetraciclină, ampicilină și metronidazol
  • Medicamente pentru insuficiență cardiacă și hipertensiune arterială: antiaritmice, cum ar fi captopril și lisinopril, statine și diuretice
  • Medicamente pe bază de litiu: pentru tratamentul tulburării bipolare
  • Psihotrope: antipsihotice, antidepresive și anxiolitice
  • Medicamente pentru tulburări neurologice: cum ar fi cele utilizate în boala Parkinson, Alzheimer sau migrene
  • Bronhodilatatoare: utilizate pentru tratarea astmului și bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC)
  • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene: cum ar fi ibuprofenul, utilizat pentru ameliorarea durerii
  • Agenți hipoglicemianți orali: fenformină și glipizidă

În mod similar, expunerea la chimioterapie și radioterapie este asociată cu percepția gusturilor neplăcute. Un studiu din 2017 a evaluat un total de 239 de pacienți diagnosticați cu cancer și a constatat că 64% dintre aceștia au dezvoltat disgeuzie în timpul și după chimioterapie.

7. Alte cauze

Deficitul de zinc este una dintre cele mai frecvente cauze ale tulburărilor de gust, conform studiilor. Problema apare din cauza lipsei acestui mineral din alimentație, din cauza malabsorbției sau din cauza unor boli precum boala celiacă, boala Crohn, diabetul sau pancreatita. Tratamentul cu suplimente de zinc este eficient în ameliorarea acestui simptom.

Atât în timpul sarcinii, cât și în timpul menopauzei, din cauza modificărilor hormonale, femeile pot experimenta o senzație de gust amar în gură. Estrogenul poate modifica modul în care papilele gustative funcționează.

Problemele dentare din cauza igienei bucale deficitare, cariile, gingivita si intervențiile chirurgicale dentare cauzează disgeuzie. În plus, există și alți factori cauzali, cum ar fi nivelurile ridicate de stres și contaminarea cu plumb.

Tratamentul disgeuziei

Disgeuzia se poate rezolva de la sine, fără a necesita intervenție medicală. În alte situații, tratamentul depinde de identificarea și rezolvarea cauzei.

Dacă este un medicament, alternativa este suspendarea sau înlocuirea tratamentului. De asemenea, se recomandă schimbarea orelor de administrare.

Dacă disgeuzia este legată de o problemă dentară sau de igiena dentară, medicul stomatolog poate rezolva problema.

Gustul amar în gură poate fi cauzat de mâncare
Refluxul acid din stomac este una dintre cauzele disgeuziei, care trebuie tratată prin abordarea problemei de bază.

Recomandări pentru atenuarea gustului amar în gură

Există mai multe lucruri pe care le puteți face acasă pentru a ameliora senzația de gust amar în gură. Mențineți o hidratare adecvată și folosiți gumă de mestecat (de preferat fără zahăr). Acest lucru ajută la creșterea producției de salivă.

În plus, trebuie să aveți obiceiuri bune de igienă dentară, de la periajul blând timp de două minute, de două până la trei ori pe zi, până la folosirea aței dentare și a apei de gură antibacteriene (la recomandarea medicului).

Evitați excesul de alcool, cafeina și alimentele picante sau grase. Mai presus de toate, renunțarea la fumat este vitală, deoarece gudronul acoperă papilele gustative și le modifică funcția, conform studiilor.

Gustul amar în gură este aproape întotdeauna tratabil

Gustul amar în gură este o problemă comună, ale cărei cauze pot fi tratate. De cele mai multe ori, papilele gustative revin la normal, fără efecte permanente.

Un gust neplăcut în gură nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, este un semn că ceva nu este în regulă, așa că trebuie să cereți sfatul medicului. 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Martinucci I, et al. (2014). Esophageal motility abnormalities in gastroesophageal reflux disease. World J Gastrointest Pharmacol Ther. 2014; 5(2): 86-96.
  • Pérez M, Cosetti L, Crestanello J. Candidiasis Bucal. (2004). Actas Odontológicas. 1(1): 53-62.
  • Pisano M, Hilas O., (2016). Zinc and Taste Disturbances in Older Adults: A Review of the Literature. Consult Pharm. 2016; 31(5): 267-70.
  • Rehwaldt M, et al. (2009). Self-care strategies to cope with taste changes after chemotherapy. Oncol Nurs Forum. 2009; 36(2): 47-56.
  • Roohani N, Hurrell R, Kelishadi R, Schulin R. (2013). Zinc and its importance for human health: An integrative review. J Res Med Sci. 2013; 18(2): 144-57.
  • Sapir E, Samuels  S, Feng F, Vineberg K, Eisbruch A., (2016). Predictors of dysgeusia in patients treated with chemoradiation for head and neck cancer. International Journal of Radiation Oncology, Biology, Physics. 2016; 94(4): doi.org/10.1016/j.ijrobp.2015.12.318.
  • Syed Q, Hendler K, Koncilja K., (2016). The Impact of Aging and Medical Status on Dysgeusia. Amer J Med. 2016;129(7): e1-e753. doi:10.1016/j.amjmed.2016.02.003.
  • Tondo, L. (2014). El tratamiento a largo plazo del trastorno bipolar. Psicodebate. 2014; 14(2): 83-100.
  • Villa A, Connell C, Abati S. (2015). Diagnosis and management of xerostomia and hyposalivation. Ther Clin Risk Manag. 2015; 11: 45-51.
  • Fernández Andrade, F., Escobar Barrios, M., Hernández Rosales, P., Mandujano González, A., Valdelamar Dehesa, A., Taniyama López, O., & Carrillo Esper, R. (2021). Transtornos del olfato y el gusto, de las bases a la práctica clínica. Revista de la Facultad de Medicina (México)64(2), 7-21. .https://doi.org/10.22201/fm.24484865e.2021.64.2.02
  • Jafari, A., Alaee, A., & Ghods, K. (2021). The etiologies and considerations of dysgeusia: A review of literature. Journal of oral biosciences63(4), 319–326. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34487857/
  • Thomas, D. C., Chablani, D., Parekh, S., Pichammal, R. C., Shanmugasundaram, K., & Pitchumani, P. K. (2022). Dysgeusia: A review in the context of COVID-19. Journal of the American Dental Association (1939)153(3), 251–264. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34799014/
  • Mahmoud, M. M., Abuohashish, H. M., Khairy, D. A., Bugshan, A. S., Khan, A. M., & Moothedath, M. M. (2021). Pathogenesis of dysgeusia in COVID-19 patients: a scoping review. European review for medical and pharmacological sciences25(2), 1114–1134. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33577069/
  • Cral, W., Michels, M., Lima, C., & Queluz, D. (2021). Dysgeusia and COVID-19: the Importance of the Dentist in the Diagnostic. International journal of odontostomatology15(1), 2-3. https://www.scielo.cl/scielo.php?pid=S0718-381X2021000100002&script=sci_arttext
  • Agencia para la Investigación y la Calidad de la Atención Sanitaria. (2006). La enfermedad de reflujo gastroesofágico o GERD (por sus siglas en inglés). En: Las Guías Sumarias de los Consumidores. Rockville (MD): Agencia para la Investigación y la Calidad de la Atención Médica (EE. UU.); 2006-. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK47462/
  • Bengel, W. (2010). Candidiasis orales. Parte 1: Cuadro clínico, epidemiología y etiología. the Quintessence, 23(10), 510-517. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3346418
  • Jafari, A., Alaee, A., & Ghods, K. (2021). The etiologies and considerations of dysgeusia: A review of literature. Journal of Oral Biosciences, 63(4), 319-326. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1349007921001018?via%3Dihub
  • Douglass, R., & Heckman, G. (2010). Drug-related taste disturbance: a contributing factor in geriatric syndromes. Canadian family physician Medecin de famille canadien56(11), 1142–1147. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2980431/
  • Ponticelli, E., Clari, M., Frigerio, S., De Clemente, A., Bergese, I., Scavino, E., Bernardini, A., & Sacerdote, C. (2017). Dysgeusia and health-related quality of life of cancer patients receiving chemotherapy: A cross-sectional study. European journal of cancer care26(2), 10.1111/ecc.12633. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28101929/
  • Howard, M. (2007). El cinc y los trastornos del gusto. Odovtos, Revista Internacional de Ciencias Dentales, 9, 7-13. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=499551912003
  • Cabrera, D., Ferrer, O., González, L., Cañadilla, L., & Tellería C, A. (2016). Manifestaciones bucales del síndrome de Sjögren. Presentación de un caso. Revista Médica Electrónica38(6), 877-886. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1684-18242016000600009&lng=es&tlng=es.
  • Bosch, Á. D. G. (2007). Higiene bucodental: productos utilizados y recomendaciones básicas. Offarm: farmacia y sociedad, 26(10), 64-67. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5324581
  • González, M. (2006). Deshabituación tabáquica. Offarm: farmacia y sociedad, 25(4), 80-84. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-deshabituacion-tabaquica-13086791

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.