Gura uscată în timpul sarcinii: cauze și tratamente
 

Gura uscată în timpul sarcinii: cauze și tratamente

Gura uscată în timpul sarcinii este destul de comună. Aflați ce cauzează această afecțiune și ce puteți face pentru a o trata!
Gura uscată în timpul sarcinii: cauze și tratamente

Ultima actualizare: 02 septembrie, 2022

Etapa de gestație provoacă multe modificări în corpul femeii. Gura uscată în timpul sarcinii este o manifestare comună despre care se vorbește rar. Este adesea consecința modificărilor hormonale și cerințelor crescute de apă pentru dezvoltarea corectă a bebelușului.

Cu toate acestea, există și alți factori care predispun la uscăciunea gurii. În orice caz, este recomandat să acordați atenție acestui simptom. În primul rând, poate fi semnul unei probleme de sănătate; în al doilea rând, deficitul de salivă favorizează apariția patologiilor bucale.

Există câteva remedii care ajută la atenuarea acestei probleme. Desigur, există și tratamente medicale care se aplică ori de câte ori este necesar. În continuare, vă spunem tot ce trebuie să știți despre acestea!

Gura uscată în timpul sarcinii

Saliva este un fluid oral care îndeplinește importante funcții lubrifiante, antibacteriene și antifungice. În plus, favorizează vindecarea țesuturilor bucale, participă la procesul de digestie a alimentelor și influențează capacitatea de a vorbi.

Producerea și excreția sa în interiorul gurii este realizată de glandele salivare. Atunci când aceste structuri au o problemă care le modifică funcționarea, pacientul suferă de ceea ce cunoaștem ca xerostomie sau sindromul gurii uscate.

Saliva menține gura umedă. Când producția sa este insuficientă sau calitatea sa se schimbă, cavitatea bucală se usucă.

Uscăciunea gurii este una dintre cele mai frecvente afecțiuni orale în timpul sarcinii. De obicei, apare în primul trimestru și se manifestă la trezire, deoarece producția de salivă scade noaptea.

Modificările hormonale sunt principalul factor declanșator. Chiar și așa, nu trebuie ignorat faptul că uscăciunea este asociată și cu alți factori sau poate indica prezența unei patologii.

Femeie cu limba uscată
Deshidratarea și modificările hormonale sunt adesea declanșatorii uscăciunii gurii în timpul sarcinii.

Simptome produse de gura uscată în timpul sarcinii

Lipsa salivei și senzația inconfortabilă de mucoasă bucală uscată este principalul simptom al gurii uscate în timpul sarcinii. În plus, există și alte simptome care însoțesc adesea această tulburare:

  • Modificări ale simțului gustului sau gust metalic în gură
  • Buze crăpate
  • Limbă albicioasă la trezire
  • Respirație urat mirositoare
  • Arsuri în gură sau gât
  • Dificultate de a înghiți
  • Nas înfundat sau uscăciune în interior
  • Dureri de cap
  • Probleme în a vorbi bine
  • Indigestie
  • Răguşeală
  • Bufeuri
  • Apariția cariilor sau inflamarea gingiilor

Cauzele uscăciunii gurii în timpul sarcinii

Modificările hormonale și nevoia crescută de apă în timpul sarcinii sunt adesea principalii factori declanșatori ai gurii uscate. Aceste modificări tipice etapei de gestație predispun la apariția unor situații care favorizează xerostomia. Vă arătăm cele mai frecvente cauze!

Deshidratare

Când corpul pierde apa mai repede decât o primește, apare deshidratarea. În sarcină, nevoia de lichide este mai mare, deoarece apa ajută copilul să se dezvolte.

Hidratarea deficitară poate cauza probleme grave. În cazurile severe, duce la malformații congenitale sau la naștere prematură.

Desigur, această afecțiune provoacă și alte simptome, dincolo de uscăciunea gurii. Cele mai frecvente sunt următoarele:

  • Senzație de sufocare sau supraîncălzire
  • Urină galben închis
  • Sete extremă
  • Oboseală
  • Ameţeală
  • Dureri de cap

A bea multă apă în timpul sarcinii ajută la prevenirea deshidratării. Este important să înlocuiți pierderile de lichide, mai ales în primul trimestru, când greața și vărsăturile sunt frecvente.

Candidoză

Candidoza este o infecție cauzată de înmulțirea excesivă a unei ciuperci numită Candida albicans. Cu toții avem acest microorganism în gură în cantități mici, dar atunci când acest germen se înmulțește mai mult decât în mod normal, apare o patologie.

În timpul sarcinii, sistemul imunitar poate fi afectat. Echilibrul florei normale a gurii se pierde și ciuperca proliferează în mod exagerat. Alte simptome sunt leziunile albe pe limbă și obraji, asemănătoare cu brânza de vaci. Dacă petele sunt zgâriate, ele sângerează. În plus, gura este roșie. Apar durerea și alterarea gustului.

Probleme de somn

Sarcina poate provoca probleme de somn, variind de la imposibilitatea de a adormi, până la trezirea de mai multe ori în timpul nopții. Problemele respiratorii, cum ar fi sforăitul și apneea în somn, sunt de asemenea frecvente.

Modificările hormonale pot cauza îngustarea gâtului și a căilor nazale, ceea ce duce la dificultăți de respirație pe nas. În timpul celui de-al doilea și al treilea trimestru de sarcină, sforăitul este destul de frecvent. Acest lucru apare mai des la femeile care sunt supraponderale, fumează sau au amigdalele mărite.

Sforăitul și apneea în somn fac ca femeia însărcinată să respire pe gură când doarme. Producția de salivă scade și apare gură uscată.

Diabet gestațional

Diabetul gestațional este o problemă în care nivelul zahărului din sânge este foarte ridicat. În general, dispare după naștere. În timpul sarcinii, femeia are nevoie de mai multă insulină decât de obicei. Dacă corpul ei nu este capabil să producă acea cantitate suplimentară, apare această afecțiune.

După cum era de așteptat, diabetul gestațional presupune riscuri pentru mamă și copil. Prin urmare, este important să mergeți la medic și să vă îmbunătățiți stilul de viață. O dietă sănătoasă, exercițiile fizice și, în unele cazuri, medicamentele sau insulina ajută la controlul problemei.

Gura uscată în timpul sarcinii este unul dintre simptome. În plus, femeia poate prezenta sete excesivă, oboseală, epuizare și nevoia de a urina mai des decât de obicei.

Consecințele gurii uscate în timpul sarcinii

A avea gura uscată în timpul sarcinii provoacă disconfort și poate duce la unele complicații. Saliva are o funcție de auto-curățare și de control al germenilor în cavitatea bucală.

Prin urmare, atunci când este puțină sau foarte vâscoasă, protecția naturală scade. Microorganismele își găsesc un habitat ideal pentru a prolifera și a genera probleme, precum acumularea plăcii bacteriene și a tartrului, carii, gingivite și boli parodontale.

Aceste tulburări nu trebuie ignorate. Oricare dintre aceste patologii orale poate afecta dezvoltarea fătului, printre alte complicații.

Uscăciunea gurii în această etapă ne poate alerta asupra unor tulburări care necesită atenție medicală. Cele mai frecvente sunt următoarele:

  • Diabet gestațional: această patologie afectează structura glandelor salivare și crește cantitatea de urină eliminată, ceea ce reduce cantitatea de apă disponibilă pentru a produce saliva.
  • Anemia: uscăciunea gurii, însoțită de alte simptome precum uscăciunea gâtului, crăpături la colțurile gurii și arsuri pe limbă sunt semne de anemie.
  • Hipertensiune arterială: uscarea bruscă a gurii însoțită de o durere de cap pulsatilă poate fi cauzată de o creștere neașteptată a tensiunii arteriale. Hipertensiunea arteriala afectează sănătatea mamei și a bebelușului, de aceea trebuie tratată urgent.

Tratamentul uscăciunii gurii în timpul sarcinii

Deoarece gura uscată în timpul sarcinii ne alertează asupra altor probleme de sănătate, este necesar să găsim declanșatorul pentru a rezolva situația în mod corespunzător. În acest sens, este indicat să discutați problema cu medicul ginecolog pentru a face analizele relevante.

În orice caz, există anumite măsuri care pot fi aplicate pentru a atenua disconfortul cauzat de acest simptom. Cele mai relevante sunt următoarele:

  • Beți cel puțin doi sau trei litri de apă pe zi. Păstrarea unei sticle la îndemână pentru a bea apă la intervale regulate sau consumul bucăților mici de gheață vă ajută să vă mențineți gura umedă.
  • Respirați pe nas în orice moment, chiar și atunci când dormiți. Acest lucru împiedică evaporarea salivei. Dacă respirația nazală este dificilă din cauza problemelor respiratorii, efectuarea de tratamente cu abur de mai multe ori pe zi ajută la permeabilizarea căilor respiratorii și la reducerea uscăciunii interne.
  • Evitați consumul de alcool, tutun și cafea în timpul sarcinii. Aceste produse sunt foarte periculoase pentru copil și mamă și pot provoca și deshidratare.
  • Utilizați un umidificator în cameră, mai ales dacă locuiți în zone uscate.
  • Folosiți gumă de mestecat sau bomboane fără zahăr, deoarece stimulează producția de salivă.
  • Păstrați o bună igienă orală. Periajul, folosirea aței dentare și pastele de dinți cu fluor după fiecare masă diminuează disconfortul și complicațiile gurii uscate.
  • Urmați o dietă sănătoasă și echilibrată care conține fructe, legume, cereale integrale, nuci și carne slabă. Este important să evitați alimentele ultraprocesate cu conținut ridicat de sodiu, deoarece acestea pot accelera pierderea apei din organism.
Medic care tratează gură uscată în timpul sarcinii

Când să mergeți la medic dacă aveți gura uscată în timpul sarcinii?

Dacă remediile la domiciliu nu sunt suficiente pentru a controla gura uscată în timpul sarcinii, consultați un medic. După cum am menționat, găsirea cauzei problemei și tratarea acesteia ajută la prevenirea complicațiilor.

Tratamentele clinice pot include unele dintre următoarele acțiuni:

  • Schimbați medicamentele obișnuite care pot cauza uscăciunea gurii.
  • Folosiți paste de dinți cu fluor, salivă artificială sau ape de gură speciale.
  • Tratați apneea în somn sau sforăitul dacă acestea provoacă xerostomie.
  • Tratați candidoza cu antifungice dacă aceasta este cauza uscăciunii gurii.
  • Stabiliți un plan de management pentru diabetul gestațional. Sunt necesare anumite ghiduri alimentare, exerciții și, în unele cazuri, medicamente orale sau insulină.

De asemenea, este indicat să consultați un medic dacă aveți oricare dintre următoarele simptome:

  • Leziuni albicioase sau roșii în gură
  • Durere sau arsură bucală
  • Sete excesivă
  • Oboseală, sforăit și treziri frecvente în timpul nopții
  • Urinat des
  • Dureri de dinți care nu dispar, sensibilitate dentară sau pete maronii sau negre pe dinți
  • Dezorientare
  • Scaune negre sau cu sânge
  • Dureri de cap

Aceste manifestări sunt asociate cu alte tulburări care trebuie diagnosticate și tratate cât mai curând posibil.

Gestionarea uscăciunii gurii în timpul sarcinii

Modificările hormonale și nevoia crescută de apă sunt asociate cu uscăciunea gurii în timpul sarcinii. Din fericire, prin măsuri simple care pot fi aplicate acasă, acest simptom poate fi atenuat.

În orice caz, trebuie să discutați despre acest disconfort cu medicul care urmărește sarcina. În unele cazuri, xerostomia este o manifestare a unei tulburări mai complexe care necesită diagnostic și tratament în timp util.

Desigur, nu trebuie trecut cu vederea faptul că acest simptom crește riscul apariției unor probleme bucale precum cariile, gingivita și infecțiile. În acest sens, consultați medicul stomatolog.

Hidratarea, igiena orală, o alimentație sănătoasă și controalele medicale și stomatologice regulate vor fi decisive în controlul acestei probleme.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Mancheno Valenzuela, C. L. (2021). Odontología preventiva durante el embarazo (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • de la Paz Suárez, T., Alguacil, C. D. L. M. G., & Rodríguez, L. N. (2014). Boca seca: causas, diagnóstico y tratamiento. Revista Electrónica Dr. Zoilo E. Marinello Vidaurreta39(10).
  • Quirce Galindo, L. (2020). El papel de la enfermería en el estilo de vida del embarazo.
  • Salvatierra Ratti, E. J. (2020). Salud oral y diabetes gestacional (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • PONCE PÁRRAGA, M. M. (2017). PREVALENCIA DE MANIFESTACIONES ORALES ASOCIADAS A DIABETES GESTACIONAL. CENTRO DE SALUD RESBALÓN, ÁREA DE ODONTOLOGÍA (Doctoral dissertation).
  • Curiel Álvarez, A., & Dorta, D. (2019). Abordaje clínico odontológico de la mujer embarazada. Revisión de la literatura.
  • Fernández, Y. G. (2020). Impacto de la diabetes gestacional en la morbimortalidad neonatal. NPunto3(28), 25-42.
  • Rambay Holguín, G. A. (2022). Enfermedades periodontales y sus riesgos en la mujer gestante (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Alfaro Alfaro, A., Castejón Navas, I., Magán Sánchez, R., & Alfaro Alfaro, M. J. (2018). Embarazo y salud oral. Revista Clínica de Medicina de Familia11(3), 144-153.
  • Praharaj, N., & Naik, D. (2020). Management of Oral Health During Pregnancy. Indian Journal of Forensic Medicine & Toxicology14(4).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.