Care sunt cauzele nașterii premature? - Doza de Sănătate
 

Care sunt cauzele nașterii premature?

În multe situații, cauzele nașterii premature nu sunt cunoscute. Cu toate acestea, anumiți factori de risc sunt asociați cu un stil de viață inadecvat.
Care sunt cauzele nașterii premature?
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Prematuritatea înseamnă un copil născut prematur. Mai exact, înainte de 37 de săptămâni de gestație. O sarcină completă este de 40 de săptămâni de gestație. Prin urmare, prematuritatea implică anumite riscuri, deoarece organele și sistemele bebelușului sunt imature. De asemenea, crește incidența patologiilor care complică dezvoltarea. În acest articol, îți vom prezenta cauzele nașterii premature, precum și tipurile acesteia.

Tipurile de prematuritate

Atunci când se naște un bebeluș, acesta poate fi prematur (mai puțin de 37 de săptămâni de gestație), la termen (37 până la 42 de săptămâni de gestație) sau post-termen (născut după 42 de săptămâni de gestație). Iată tipurile de prematuritate:

  • Extrem de prematur. Un bebeluș născut înainte de 28 de săptămâni de gestație.
  • Foarte prematur. Născut între 29 și 32 de săptămâni de gestație.
  • Moderat până la prematur târziu. Născut între 32 și 35 de săptămâni de gestație.
  • Prematur târziu. Născut între 35 și 37 de săptămâni de gestație.

Majoritatea copiilor se nasc cu câteva săptămâni mai devreme și nu au probleme legate de prematuritate. Cu toate acestea, cu cât se nasc mai devreme, cu atât este mai mare riscul de complicații grave și chiar periculoase pentru viață. Prematuritatea extremă poate provoca moartea la nou-născuți.

În plus, bebelușii prematuri prezintă un risc crescut de a suferi de probleme pe termen lung: de exemplu, problemele legate de întârzierea dezvoltării și tulburările de învățare. Cu toate acestea, majoritatea copiilor care se nasc prematur cresc fără dificultăți pe termen lung.

Cauzele nașterii premature

Fumatul este una dintre cauzele nașterii premature
Femeile gravide ar trebui să evite dependențele pentru a minimiza riscurile nașterii premature.

În majoritatea situațiilor, cauzele prematurității sunt necunoscute. Cu toate acestea, experții au identificat câțiva factori de risc, cum ar fi:

  • Perioada adolescenței sau vârsta peste 40 de ani.
  • Apartenența la un nivel socio-economic scăzut. Acest lucru face ca îngrijirea prenatală să fie inadecvată.
  • Sarcină cu gemeni, tripleți sau mai mulți fetuși.
  • O dietă deficitară. Femeile foarte slabe prezintă un risc mai mare de naștere prematură. Este posibil ca acest lucru să se întâmple din cauza scăderii lichidului uterin în urma nutriției deficitare.
  • Obezitatea este considerată și ea un factor de risc. Țesutul gras produce proteine ​​inflamatorii care declanșează travaliul spontan.
  • Infecții care apar în timpul sarcinii. Acestea includ infecții ale tractului urinar și BTS.
  • Sarcină prematură anterioară. Acesta este cel mai important factor de risc. Numărul nașterilor premature și vârsta gestațională la care s-au născut acești copii prematuri determină riscul în noua gestație.
  • Boli de inimă sau de rinichi, hipertensiune arterială sau diabet.
  • Col uterin cu probleme. Colul uterin începe să se dilate devreme.

În plus, există și alți factori care cresc riscul de naștere prematură:

  • Utilizarea substanțelor toxice. De exemplu, tutun, cocaină sau amfetamine.
  • Factorii uterini. Chirurgia uterină, malformațiile sau fibroamele influențează prematuritatea.
  • Complicațiile sarcinii actuale. Sângerări în al doilea și al treilea trimestru, modificări ale volumului lichidului amniotic, ruperea prematură a membranelor, etc.

Simptome

Dacă ești gravidă, anumite simptome ar trebui să te alerteze. Mergi imediat la medic dacă ai orice problemă problemă. În primul rând, sângerarea în al doilea sau al treilea trimestru este un simptom care iese în evidență. Poate provoca o ruptură prematură a membranelor. Prin urmare, poate provoca naștere prematură.

În al doilea rând, apar contracții dureroase mai devreme decât era cazul. Acestea pot fi un semn al travaliului prematur. În mod similar, dacă observi scurgeri de lichid și nu știi ce este, acesta ar putea fi lichid amniotic. Acesta este un simptom al ruperii premature a membranelor.

Sfaturi pentru a evita nașterea prematură

Gravidă care consumă fructe
În timpul sarcinii, un stil de viață sănătos te va ajuta să eviți factorii de risc asociați cu prematuritatea.

Cu toate acestea, așa cum am menționat în acest articol, deși cauzele nu sunt cunoscute, anumite recomandări pot ajuta la evitarea prematurității. În primul rând, dacă ai avut deja un copil prematur, ar trebui să aștepți 12 luni pentru a rămâne din nou însărcinată.

De asemenea, trebuie să eviți tutunul și orice substanță toxică în timpul sarcinii. În mod similar, trebuie să urmezi o dietă echilibrată. Cel mai bine este să tratezi malnutriția și anemia înainte de sarcină. Experții recomandă, de asemenea, adoptarea unei diete sărace în grăsimi trans și bogate în acizi grași omega-3.

Atunci când travaliul începe prematur, medicii administrează medicamente femeii însărcinate. Aceste medicamente întârzie sau opresc contracțiile. În plus, aceștia încearcă să accelereze dezvoltarea pulmonară a bebelușului pentru a evita complicațiile.

Concluzie: care sunt cauzele nașterii premature?

Ratele de prematuritate au crescut în ultimii ani. Printre altele, acest lucru apare din cauza creșterii vârstei mamei, precum și hipertensiunii și diabetului. De asemenea, utilizarea tratamentelor de fertilitate a crescut. Acestea, la rândul lor, duc la mai multe sarcini multiple.

Prin urmare, este necesar să detectezi simptomele devreme și să mergi la medic dacă ai întrebări. În mod similar, sunt necesare progrese științifice suplimentare pentru creșterea speranței de viață a copiilor prematuri.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.