Gastroschizis la nou-născuți: un defect congenital - Doza de Sănătate
 

Gastroschizis la nou-născuți: un defect congenital

Gastroschizisul este o afecțiune care poate pune în pericol viața. Copilul are nevoie de tratament cât mai curând după naștere, pentru ca organele sale să se dezvolte. Află ce este gastroschizisul la nou-născuți în articolul de mai jos!
Gastroschizis la nou-născuți: un defect congenital
Marcela Caffulli

Verificat și aprobat de medicul pediatru Marcela Caffulli.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Maladia gastroschizis la nou-născuți este una dintre cele mai frecvente malformații congenitale, dar majoritatea populației nu știe nimic despre aceasta. Această malformație sau defect de naștere apare atunci când mușchii abdominali ai bebelușului nu se formează corect în timpul sarcinii.

Drept urmare, gastroschizisul la nou-născuți înseamnă că există o gaură în peretele abdominal prin care ies intestinele și alte organe ale copiilor. Această deschidere este, de obicei, localizată în partea dreaptă a buricului. Deoarece intestinele sunt expuse la lichidul amniotic, ele pot fi iritate. Din acest motiv, acestea pot fi scurte, umflate sau răsucite.

Imediat după naștere, bebelușul va avea nevoie de o intervenție chirurgicală pentru plasarea organelor în interiorul cavității abdominale, precum și pentru repararea peretelui abdominal. În ciuda intervenției chirurgicale, bebelușii care au gastroschizis pot avea probleme cu aportul alimentar, digestia și absorbția de nutrienți.

Cauze și factori de risc pentru gastroschizis la nou-născuți

Unele cazuri de gastroschizis la nou-născuți apar care urmare a mutațiilor genetice. În plus, această afecțiune se poate dezvolta și din cauza combinației de factori genetici și aspecte ale sarcinii mamei. Următorii factori pot crește riscul de a avea un copil care suferă de gastroschizis:

  • Vârsta fragedă a mamei: mamele adolescente au mai multe șanse să aibă un copil cu gastroschizis decât mamele cu vârstă mai înaintată.
  • Consumul de tutun și alcool: femeile care fumează și consumă alcool au un risc mai mare de a avea copii cu gastroschizis, printre alte boli și afecțiuni foarte grave.

Diagnostic și tratament

Nou-născut în incubator
Diagnosticul de gastroschizis la nou-născuți poate fi stabilit înainte de naștere. Pentru a stabili un diagnostic, femeia însărcinată trebuie verificată pentru malformații.

Diagnosticul poate fi stabilit înainte de naștere sau imediat după nașterea copilului. Medicii specialiști pot face teste de detecție a malformațiilor în timpul sarcinii. Drept urmare, datorită tipurilor speciale de analize, gastroschizisul la nou-născuți poate fi detectat în timp ce femeia este încă gravidă. În plus, această afecțiune este vizibilă și la ecografie.

Când vine vorba de tratament, gastroschizisul este o afecțiune care pune în pericol viața copilului. Bebelușul va avea nevoie de tratament cât mai curând posibil după naștere, pentru ca organele sale să se dezvolte și să fie protejate în interiorul abdomenului.

În cazul în care defectul este minor, chirurgii pot să trateze afecțiunea printr-o singură intervenție chirurgicală. Cu toate acestea, dacă este un defect de naștere grav, adică mai multe organe sunt localizate în afara abdomenului, pot fi necesare mai multe intervenții chirurgicale. După operație, copilul va merge la unitatea de terapie intensivă neonatală.

Riscurile intervenției chirurgicale

Riscurile anesteziei și ale chirurgiei generale includ următoarele:

  • Reacții alergice la medicamente
  • Probleme respiratorii
  • Infecție și sângerare

În plus, acestea sunt riscurile legate de repararea gastroschizisului:

  • Probleme respiratorii: acestea pot apărea dacă spațiul abdominal al copilului este mai mic decât normal. Nou-născutul poate avea nevoie de un tub respirator și de un ventilator mecanic pentru câteva zile sau săptămâni după operație.
  • Inflamarea țesutului care aliniază peretele abdominal
  • Leziuni ale organelor
  • Paralizie temporară a intestinului subțire
  • Hernie a peretelui abdominal

Tratamente suplimentare pentru gastroschizis la nou-născuți

Gastrochizis la nou-născuți prematuri
Pe lângă chirurgia de reparare a gastroschizisului, nou-născutul va avea nevoie de nutriție prin tub nazogastric, precum și de lichide și nutrienți intravenoși.

Pe lângă intervenția chirurgicală, bebelușii cu gastroschizis au nevoie adesea și de alte tratamente:

  • Nutriție printr-un tub nazogastric plasat în nas pentru a goli stomacul și a-l menține liber
  • Fluide și substanțe nutritive intravenoase
  • Oxigen
  • Antibiotice pentru prevenirea infecțiilor
  • Analgezice

Hrănirea începe printr-un tub nazogastric imediat ce funcția intestinală a bebelușului este restabilită după operație. Cu toate acestea, trecerea la hrănirea orală va fi foarte lentă. Externarea din spital are loc, de obicei, în termen de 15 până la 25 de zile de la internare.

Prevenirea gastroschizisului

Pentru a preveni gastroschizisul la nou-născuți, este foarte importantă îngrijirea prenatală adecvată, precum și obiceiurile sănătoase. În plus, este important să te adresezi medicului specialist pentru toate consultațiile necesare pentru a preveni complicațiile. Odată ce medicul a stabilit diagnosticul, vei avea nevoie de atenție specializată și de monitorizare adecvată.

În aceste cazuri, ecografia joacă un rol important. Vei avea nevoie de verificări săptămânale cu ultrasunete începând cu a treizecea săptămână de gestație.

În general, nou-născuții cu gastroschizis au o greutate scăzută la naștere și între 10 și 20% au malformații intestinale. Cu toate acestea, prognosticul copilului depinde în mare măsură de gradul de detresă intestinală.

Supraviețuirea bebelușilor care suferă de această afecțiune s-a îmbunătățit semnificativ în ultimii ani. Această evoluție se datorează, în mare parte, protocoalelor de detectare precoce și monitorizare prenatală, precum și terapiei intensive specializate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.