Simptome ale travaliului prematur - Doza de Sănătate
 

Simptome ale travaliului prematur

Travaliul prematur este o situație tensionată, deoarece viața copilului poate fi în pericol. În acest articol, vei descoperi simptomele care avertizează asupra iminenței travaliului prematur. Dacă le experimentezi, solicită asistență medicală cât mai curând posibil.
Simptome ale travaliului prematur
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

A ști cum să identifici primele simptome ale travaliului prematur este foarte important, deoarece greutatea scăzută la naștere poate fi foarte periculoasă pentru sănătatea copilului. În acest articol, vei descoperi semnele și simptomele pe care ar trebui să le ai în vedere, care pot indica apariția travaliului prematur.

Așa cum afirmă specialiștii Clinicii Mayo, travaliul prematur are loc înainte de 37 de săptămâni de sarcină. Bebelușii născuți înainte de 34 de săptămâni au un risc crescut de probleme fizice, iar 75% dintre aceste nașteri se termină cu un deces.

Factori de risc asociați travaliului prematur

Femeie care experimentează simptomele travaliului prematur

Nu toate femeile sunt expuse riscului de travaliu prematur. Mai jos, vom prezenta câteva dintre circumstanțele în care este necesar să se acorde atenție oricăror semne sau simptome care pot indica un travaliu prematur.

  • Istoric de naștere prematură. Dacă cineva din familia ta a experimentat deja un travaliu prematur, trebuie să acorzi mai multă atenție subiectului, deoarece ai mai multe șanse de a te confrunta și tu cu această problemă.
  • Sarcini multiple. Gemenii pot crește riscul de naștere prematură. În aceste cazuri, femeia însărcinată trebuie monitorizată îndeaproape.
  • Mamă sub greutatea normală. O greutate sub valoarea normală pentru vârsta sarcinii poate duce la naștere prematură. Acesta este motivul pentru care respectarea instrucțiunilor medicului este esențială.
  • Infecții ale tractului urinar. În timpul sarcinii, este posibil să ai infecții care necesită o monitorizare atentă, deoarece acestea pot provoca naștere prematură.

Mulți alți factori au fost asociați cu un risc crescut de naștere prematură: de exemplu, dacă femeia însărcinată fumează, dacă are un volum modificat de lichid amniotic sau dacă are un istoric de hipertensiune arterială.

Simptome ale travaliului prematur

În general, există câteva semne inconfundabile care anunță debutul travaliului. Prin urmare, trebuie să mergi la camera de gardă cât mai curând posibil.

  • Scurgeri de lichid amniotic. Dacă mama observă acest lucru, ar trebui să meargă imediat la medic. Aceasta înseamnă că sacul amniotic s-a rupt, ceea ce duce la pierderea lichidului amniotic.
  • Contracții uterine. Contracțiile regulate și frecvente, una la fiecare zece minute, anunță debutul travaliului.
  • Crampe la nivelul uterului. Dacă contracțiile sunt încă ușoare, poți simți o durere la nivelul uterului, care poate fi confundată cu o durere de burtă, mai ales dacă este însoțită de diaree.
  • Modificări ale secreției vaginale. O altă cantitate sau vâscozitate, inclusiv modificările culorii secreției vaginale reprezintă un simptom important care trebuie să te trimită la medic.

Dacă femeia are un risc crescut de naștere prematură, aceste simptome nu trebuie să fie trecute cu vederea. Chiar și durerea de spate ușoară sau presiunea asupra organelor genitale (ca și cum copilul ar apăsa în jos) poate indica o naștere iminentă.

Riscurile travaliului și nașterii premature

Femeie care a experimentat simptome ale travaliului prematur
Vizitele periodice la medic ale femeilor însărcinate ajută la detectarea factorilor de risc asociați travaliului prematur.

Este extrem de important să acordăm atenție acestor simptome din cauza ratei ridicate de mortalitate asociate travaliului prematur. Așadar, vizita la medic la primele semnale de alarmă este esențială pentru a evita acest deznodământ nefericit.

De asemenea, anumite probleme de sănătate pot fi prevenite, deoarece copilul nu s-a dezvoltat încă în totalitate. Din acest motiv, mamele care sunt expuse riscului de travaliu prematur trebuie să evite fumatul, să se odihnească suficient și să aibă o greutate sănătoasă. Trebuie luate toate măsurile de precauție.

Sperăm că acest articol ți-a oferit mai multe informații despre posibilele consecințe ale travaliului prematur. De asemenea, dacă ai un risc crescut de naștere prematură, nu trece cu vederea niciunul dintre simptomele pe care le-am menționat mai sus.

Un copil născut prematur poate suferi de numeroase afecțiuni dacă nu primește asistență medicală imediată. Așadar, dacă simți dureri de spate ușoare, presiune în uter sau observi modificări ale secrețiilor vaginale, mergi imediat la medic.

Întotdeauna este mai bine să fii în siguranță decât să-ți pară rău ulterior.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Laterra, C., Andina, E., & Di Marco, I. (2003). Guía de prácticas clínicas. Amenaza de parto prematuro. Revista del Hospital Materno Infantil Ramón Sardá22(1).
  • Ovalle, Alfredo, Kakarieka, Elena, Rencoret, Gustavo, Fuentes, Ariel, del Río, María José, Morong, Carla, & Benítez, Pablo. (2012). Factores asociados con el parto prematuro entre 22 y 34 semanas en un hospital público de Santiago. Revista médica de Chile140(1), 19-29.
  • Pohlmann, Flávia Conceição, Kerber, Nalú Pereira da Costa, Viana, Jackeline da Silva, Carvalho, Vanessa Franco de, Costa, Carolina Coutinho, & Souza, Catharine Silva de. (2016). Parto prematuro: enfoques presentes en la producción científica nacional e internacional. Enfermería Global15(42), 386-397. Recuperado en 31 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1695-61412016000200014&lng=es&tlng=es.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.