Ce este inducerea travaliului și cum se realizează? - Doza de Sănătate
 

Ce este inducerea travaliului și cum se realizează?

În cazuri foarte specifice, specialiștii pot recomanda inducerea travaiului, ceea ce înseamnă că vor fi provocate artificial contracții care declanșează nașterea.
Ce este inducerea travaliului și cum se realizează?
María Belén del Río

Verificat și aprobat de medicul biolog María Belén del Río.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Ești curioasă ce este inducerea travaliului și cum se realizează? Inducerea travaliului înseamnă contracții uterine declanșate artificial pentru a porni nașterea. Este o acțiune programată pe care medici ginecologi o folosesc din cauza prezenței anumitor afecțiuni.

În acest articol, îți vom spune tot ceea ce trebuie să știi despre inducerea travaliului și metoda de realizare a acestuia.

Ce este inducerea travaliului?

Spre deosebire de nașterea normală, în care contracțiile încep de la sine, în cazul inducerii travaliului acestea sunt declanșate artificial cu ajutorul anumitor medicamente.

Deși este recomandat să aștepți mereu ca travaliul să înceapă de la sine, este mai bine să fie indus în unele cazuri. Inducerea travaliului este recomandată din diverse motive. În aceste cazuri, un medic va efectua procedurile necesare.

Când recomandă medicii inducerea travaliului?

Femeie care află ce este inducerea travaliului

Inducerea travaliului este recomandată în situații speciale care pot compromite sănătatea mamei sau a bebelușului. Acestea includ:

  • Ruperea membranelor înainte de declanșarea travaliului natural. Atunci când apa unei femei se rupe, este normal să înceapă contracțiile. În unele cazuri însă, acest lucru se produce mai devreme, ceea ce înseamnă că nu se declanșează contracțiile. Dacă acestea nu apar după 12 până la 24 de ore, medicul poate induce travaliul pentru a preveni complicațiile.
  • Sarcină prelungită. După a 42-a săptămână de gestație, specialiștii pot lua în considerare inducerea travaliului dacă acest lucru nu s-a întâmplat în mod natural.
  • Boală a mamei. În unele cazuri, mama poate suferi de un anumit tip de boală, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială, etc. În aceste cazuri, pentru a preveni complicațiile, este mai bine ca travaliul să fie indus.
  • Existența meconiului. Meconiul poate fi potențial periculos sau chiar fatal pentru făt. Prin urmare, este necesar ca travaliul să fie indus.
  • Macrosomia fetală. Acestea sunt cazurile în care fătul cântărește mai mult de 4.5 kilograme. Deoarece acest lucru implică anumite riscuri atât pentru mamă cât și pentru făt, medicul poate recomanda inducerea travaliului.
  • Moartea fetală în uter. Din păcate, în aceste cazuri, travaliul trebuie să fie indus.

Cum se realizează inducerea travaliului?

Acum că am aflat ce este travaliul, să vedem care sunt metodele aplicate pentru realizarea acestei proceduri. Odată ce specialistul a decis că cea mai bună opțiune este inducerea travaliului, procesul începe. Se desfășoară în două faze:

Prima fază: Dilatație cervicală

Pentru a induce travaliul, colul uterin trebuie dilatat cel puțin un inch (doi sau trei centimetri). Medicul va administra prostaglandine (hormoni care stimulează uterul), astfel încât procesul de dilatare să înceapă.

Cu toate acestea, poate dura 12 până la 24 de ore din momentul administrării prostaglandinelor până la dilatare. Din acest motiv, medicamentul se administrează de obicei noaptea, astfel încât mama să se poată odihni și să fie pregătită pentru inducerea travaliului și naștere.

A doua fază: Amniotomie sau oxitocină

Odată ce femeia este dilatată, ginecologul rupe sacul amniotic pentru a stimula contracțiile. Cu toate acestea, dacă după ruperea sacului amniotic contracțiile nu încep natural, medicul poate administra oxitocină.

Oxitocina este un hormon care provoacă contracții ale mușchilor uterini și este administrată intravenos. În același timp, se monitorizează ritmul cardiac al fătului și al mamei, precum și contracțiile.

În mod normal, prima doză de oxitocină este mică și va crește după cum indică medicul ginecolog. După administrarea oxitocinei, contracțiile pot începe brusc și dureros, ceea ce poate fi dur atât pentru mamă, cât și pentru făt. Din acest motiv, ginecologul va monitoriza îndeaproape întregul proces.

De aici, travaliul va avea loc în mod natural dacă nu există complicații care să necesite o operație de cezariană.

Riscuri asociate cu inducerea travaliului

Femeie care tocmai a născut

Deși procesul este lung și foarte dureros, travaliul indus nu prezintă complicații grave. Cele mai semnificative riscuri pentru mamă decurg din procesul îndelungat, deoarece inducerea travaliului poate provoca oboseală sau febră (din cauza medicamentelor).

În această privință, trebuie să ții cont de faptul că pot trece până la patru ore din momentul în care se administrează prostaglandina până ca uterul să se dilate trei centimetri. Mai mult, dacă adăugi orele necesare pentru administrarea de oxitocină și travaliul în sine până la naștere, vorbim despre un proces foarte lung.


În plus, fătul poate să nu se simtă confortabil în uter în timpul acestui proces. Din acest motiv, ginecologul poate decide să efectueze o cezariană, chiar dacă intervenția prezintă propriile sale complicații. Totuși, nu se întâmplă mereu așa. De fapt, majoritatea travaliilor induse duc la nașteri vaginale fără complicații.

Așadar, dacă acesta este cazul tău, nu-ți face griji. În ciuda duratei lungi a procesului, personalul medical te va ghida la fiecare pas. În mai puțin de o zi, îl vei avea pe cel mic în brațe!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Tenore J (2003). «Methods for cervical ripening and induction of labor». Am Fam Physician 67 (10): 2123-8
  • Järvelin, M. R., Hartikainen‐Sorri, A. and Rantakallio, P. (1993), Labour induction policy in hospitals of different levels of specialisation. BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology, 100: 310-315. doi:10.1111/j.1471-0528.1993.tb12971.x
  • A Metin Gülmezoglu et al. “Induction of labour for improving birth outcomes for women at or beyond term”, Cochrane Database Syst Rev. 2012; 6: CD004945.
  • Ekaterina Mishanina et al. “Use of labour induction and risk of cesarean delivery: a systematic review and meta-analysis”, CMAJ. 2014 Jun 10; 186(9): 665–673.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.