Ce sunt vitaminele prenatale și de ce sunt ele importante?
 

Ce sunt vitaminele prenatale și de ce sunt ele importante?

Vitaminele prenatale au rolul de a completa dieta naturală a unei femei însărcinate. Funcția lor este de a acoperi cerințele specifice sarcinii.
Ce sunt vitaminele prenatale și de ce sunt ele importante?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Vitaminele prenatale sunt o opțiune excelentă ce poate suplimenta dieta în timpul sarcinii. Multe mame au îndoieli în privința lor, pentru că peste tot circulă mituri și dezinformări.

Este clar că o alimentație sănătoasă este cea mai bună modalitate de a obține toți nutrienții necesari sarcinii. În timpul sarcinii, există câteva elemente nutritive cheie care sunt necesare în cantitate mare. Prin urmare, este foarte recomandat să luați vitamine prenatale înainte de a rămâne însărcinate. Care sunt cele mai bune? Prezintă ele vreun risc? Despre toate acestea vom vorbi mai jos!

Ce sunt vitaminele prenatale?

Vitaminele prenatale sunt suplimente alimentare care ajută la obținerea nutrienților necesari pentru ca bebelușul să aibă o dezvoltare normală. Ceea ce fac este să completeze o dietă adecvată. Ele oferă vitaminele și mineralele zilnice necesare în timpul sarcinii.

Este posibil ca dieta obișnuită să fie insuficientă pentru creșterea sănătoasă a bebelușului. Aceste suplimente sunt mai importante la femeile care au unele probleme de sănătate sau limitări alimentare, ca în următoarele cazuri:

  • Mame vegetariene sau vegane
  • Intoleranță la lactoză sau alte alimente
  • Consumul de tutun sau droguri
  • Tulburări de alimentație
  • Probleme la nivelul sistemului circulator
  • Bypass gastric anterior
  • Sarcină cu mai mult de un copil

Importanța vitaminelor prenatale

În timpul sarcinii, există un necesar mai mare de nutrienți precum acidul folic, calciul, fierul și acizii grași omega 3. Vitaminele prenatale vă ajută să vă asigurați că obțineți toate aceste elemente în proporție adecvată.

Cele două elemente principale sunt acidul folic și fierul. Totuși, un supliment de vitamine prenatal ar trebui să conțină și câteva suplimente suplimentare.

Alimente bogate în vitamina B9
Alimentele cu acid folic sau vitamina B9 trebuie să fie prezente în alimentația mamei, dar ideal este să le întăriți efectul cu un supliment.

Acid folic

Se estimează că administrarea unei cantități adecvate de acid folic în timpul lunii de concepție și la începutul gestației reduce riscul ca bebelușul să aibă un defect de tub neural, cum ar fi anencefalia sau spina bifida, cu până la 70%.

Această substanță reduce riscul apariției defectelor congenitale, cum ar fi buza și palatul despicat și unele probleme cardiace. Scade chiar și riscul de preeclampsie.

Organismul absoarbe versiunea sintetică a acidului folic mai bine decât vitamina din alimentele naturale. Majoritatea vitaminelor prenatale conțin acest element.

Fier

Sarcina necesită un aport foarte mare de fier. Este dificil să obțineți suficient fier în dieta normală. Vitaminele prenatale ajută la compensarea acestei deficiențe și la evitarea riscului de anemie. Această patologie crește riscul de naștere prematură și greutate mică la naștere.

Calciu

Vitaminele prenatale nu conțin întotdeauna calciu sau îl includ în cantități mici. De aceea, este foarte important să-l obțineți și din surse naturale. Acest element contribuie la dezvoltarea sănătoasă a oaselor, a dinților, a nervilor, a mușchilor și a inimii.

Acizi grași esențiali

Doar unele vitamine prenatale conțin acizi grași esențiali. Vorbim despre omega-3, adică DHA (acid decosahexaenoic) și EPA (acid eicosapentaenoic).

Acești acizi contribuie la dezvoltarea creierului, a sistemului nervos și a țesutului ocular al bebelușului. Ideal este să-i obțineți din alimentația naturala și din suplimente.

Vitamina D

Vitamina D este esențială pentru menținerea unui nivel echilibrat de calciu și fosfor, atât la mamă, cât și la copil. Deficitul acestui nutrient crește riscul ca bebelușul să sufere de rahitism, să aibă o dezvoltare osoasă anormală sau să aibă unele întârzieri în dezvoltarea fizică.

Există suspiciuni că această deficiență contribuie și la preeclampsie și diabet gestațional. Este important ca vitaminele prenatale să conțină acest element.

Când să luați vitamine prenatale?

În mod ideal, mama ar trebui să înceapă să ia acid folic înainte de a rămâne însărcinată. Tubul neural al bebelușului se dezvoltă în prima lună de sarcină. Acest tub devine creierul și măduva spinării copilului.

Cu toate acestea, multe femei nici măcar nu știu că sunt însărcinate în prima lună. Imediat ce află, trebuie să ia vitamine prenatale.

Ideal este ca femeia să înceapă să ia aceste vitamine ori de câte ori dorește să rămână însărcinată.

Au efecte secundare?

Majoritatea femeilor tolerează bine vitaminele prenatale și nu au dificultăți în a le lua. Cu toate acestea, unele raportează greață. Acest lucru se întâmplă atunci când se iau mai mult de 30 miligrame de fier. O cantitate mare de fier irită tractul digestiv.

Cel mai bine este să luați vitamine prenatale cu alimente sau înainte de culcare. Dacă problema persistă, consultați medicul pentru a vă recomanda un alt supliment.

Există și un procent de femei care se confruntă cu constipația. Este tot vina fierului. Luați un supliment cu mai puțin fier și adoptați o dietă cu multe fibre, apă și alimente proaspete.

Medic care explică ce sunt vitaminele prenatale

Sfaturi și recomandări atunci când luați vitamine prenatale

Medicul va alege cele mai potrivite vitamine prenatale pentru fiecare femeie. Unele vitamine prenatale conțin ingrediente din plante. Utilizarea acestor produse nu este recomandată, deoarece nu există cercetări care să susțină eficacitatea lor sau să certifice pe deplin riscurile acestor componente.

În general, aproape toate mamele ar trebui să consume următoarele componente:

  • Acid folic: 400 micrograme
  • Fier: 27 miligrame
  • Calciu: 1000 miligrame
  • Vitamina D: 200 până la 600 de unități internaționale

Nu este recomandat să luați alte suplimente nutritive ce nu sunt recomandate de medic în timp ce luați vitaminele prenatale.

Aceste amestecuri pot cauza probleme.

Este necesar să subliniem faptul că vitaminele prenatale sunt o completare a nutriției naturale și nu un înlocuitor. Mama trebuie sa urmeze sfaturile medicului și să mănânce foarte bine, într-un mod natural, pentru a duce sarcina la termen cu succes.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Lindemann, O. (2000). Medicación y suplementos en el embarazo: ¿Son necesarios como tratamiento rutinario? Natura Medicatrix: Revista médica para el estudio y difusión de las medicinas alternativas, (61), 28-30.
  • Quevedo C, L., Rojas, M., & Soto, M. (2011). Intolerancia a la lactosa. Rev. pediatr. electrón.
  • America, S. (2017). ¿Qué debe tener en cuenta a la hora de elegir sus vitaminas prenatales? Tori Schmitt, MS, RDN, LD. Compartir.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.