Suplimente nutritive pentru sarcină și alăptare - Doza de Sănătate
 

Suplimente nutritive pentru sarcină și alăptare

Suplimentele nutriționale sunt necesare în toate etapele sarcinii - preconcepție, gestație și alăptare.
Suplimente nutritive pentru sarcină și alăptare
Mariel Mendoza

Verificat și aprobat de medicul Mariel Mendoza.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Suplimentele nutritive luate în timpul sarcinii și al alăptării contribuie la menținerea unei stări de sănătate adecvate atât a mamei, cât și a copilului, deoarece dieta optimă a mamei este crucială pentru dezvoltarea corectă a fătului. Află care sunt principalele suplimente nutritive pentru sarcină și alăptare!

Multe probleme legate de alimentația adecvată în timpul perioadei preconcepționale, sarcinii și alăptării pot fi prevenite. În zilele noastre, specialiștii recomandă suplimente nutritive. Acestea sunt concepute special pentru fiecare perioadă: preconcepție, sarcină și alăptare.

Suplimentele nutritive sunt importante încă din faza de preconcepție

Alimentația mamei în perioada preconcepțională este un factor determinant în realizarea unui proces de dezvoltare sănătos. Acest lucru se datorează faptului că alimentația influențează semnificativ atât fertilitatea, cât și faza inițială a sarcinii. În plus, creșterea fătului este strâns legată de starea nutrițională a mamei.

Consultă un medic care îți poate evalua starea de sănătate și recomanda un supliment nutrițional adecvat dacă te gândești să rămâi gravidă. În acest fel, vei putea lua măsurile necesare.

Consumul de acizi grași omega-3 cu lanț lung, în principal acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA), contribuie la o sănătate generală mai bună. Acizii grași susțin buna funcționare a inimii, a plămânilor, a sistemului imunitar și a sistemului endocrin, așa cum menționează un articol din Revista anuală a științei și tehnologiei alimentelor.

Test de sarcină pozitiv
Starea nutrițională a mamei joacă un rol important în timpul gestației.

Suplimente nutritive pentru sarcină și alăptare

Unele studii relevă importanța suplimentelor nutritive în timpul sarcinii. Acestea includ substanțe nutritive precum acidul folic, vitamina B12, fierul, iodul și alți micronutrienți.

Acid folic (vitamina B9) și vitamina B12

Acestea sunt esențiale pentru dezvoltarea corectă a celulelor. Acidul folic începe să acționeze imediat, deci trebuie să-l iei dacă intenționezi să ai un copil. Cercetările arată că aportul acestui micronutrient reduce riscul apariției unor probleme în dezvoltarea sistemului cognitiv al bebelușului, cum ar fi defectele tubului neural.

Iod

Cerințele pentru acest element chimic cresc pe parcursul celor nouă luni de sarcină. Iodul este legat de creșterea și dezvoltarea intelectuală corespunzătoare a fătului. Femeile trebuie să mențină niveluri adecvate ale acestui mineral, deoarece un deficit ar putea duce la hipotiroidism congenital.

Fier

Nevoia de fier crește semnificativ în timpul sarcinii, așa că ia suplimente în mod regulat. Acestea vor acoperi atât nevoile mamei, cât și ale copilului. Fierul este un mineral important deoarece intervine în transportul oxigenului către celule.

Acizi grași omega-3

Acești nutrienți sunt esențiali pentru organism. DHA contribuie la dezvoltarea creierului și a ochilor fătului. Există, de asemenea, dovezi ce arată că aceste lipide îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară a mamei și a copilului ei.

Vitamina D

Această vitamină este importantă, deoarece contribuie la creșterea corectă a oaselor și la dezvoltarea generală a copiilor. Femeile trebuie să aibă niveluri adecvate de vitamina D în timpul sarcinii pentru a putea absorbi calciu și pentru a promova dezvoltarea corectă a oaselor.

Componentele suplimentelor nutritive în timpul alăptării

Nevoile nutriționale sunt diferite în această etapă și, de fapt, mai solicitante decât în timpul sarcinii. Bebelușul primește majoritatea nutrienților esențiali prin laptele mamei. Din acest motiv, trebuie să consumi suplimente care pot satisface aceste nevoi. Cele mai utile în acest scop sunt:

Acid folic (vitamina B9)

Nivelul de vitamina B9 al mamei poate scădea în timpul alăptării, deoarece o parte din aceasta intră în laptele matern. Acidul folic ajută la reducerea oboselii și epuizării.

Vitamina A și D

Laptele matern este cea mai bună sursă de vitamina A și D. A doua contribuie la absorbția și utilizarea calciului. Calitatea laptelui matern depinde de nivelul de vitamina D al mamei.

Femeie care ia suplimente nutritive în timpul sarcinii și alăptării

Iod

Femeile care alăptează au nevoie de aproape dublul cantității de iod pentru a asigura aprovizionarea bebelușului cu această substanță vitală.

Calciu și fier

Nevoia de calciu și fier a mamei în timpul alăptării crește considerabil. Fierul este crucial în formarea eritrocitelor și a hemoglobinei.

Acizi grași omega-3

Aceștia sunt nutrienți necesari pentru organism. De fapt, acidul docosahexaenoic (DHA) contribuie foarte mult la dezvoltarea normală a creierului și a ochilor sugarului. De asemenea, previne afecțiunile inflamatorii.

Aceste suplimente nutritive pentru sarcină și alăptare pot fi aliații tăi

Suplimentele pentru sarcină și alăptare sunt formulate special pentru a satisface nevoile fiecărei etape a procesului. Pregătirea nutrițională pentru sarcină începe în avans, din faza de preconcepție. Fiecare situație este diferită și uneori este necesar să evaluezi contextul cu un specialist pentru a acționa corect.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Shahidi F., Ambigaipalan P., Omega 3 polyunsaturated fatty acids and their health benefits. Annu Rev Food Sci Technol, 2018. 9: 345-381.ç
  • Valentin M., Mazeau PC., Zerah M., Ceccaldi PF., et al., Acid folic and pregnancy: a mandatory supplementaion. Ann Endocrinol, 2018. 79 (2): 91-94.
  • Back M., Hansson GK., Omega 3 fatty acids, cardiovascular risk and the resolution of intlammation. FASEB J, 2019. 33 (2): 1536-1539.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.