Tulburările de alimentație în sarcină: tot ce trebuie să știi
 

Tulburările de alimentație în sarcină: tot ce trebuie să știi

Femeile însărcinate sunt mai susceptibile la modificări psihologice din cauza schimbărilor apărute. Din păcate, tulburările de alimentație în acest stadiu sunt foarte frecvente și nu sunt diagnosticate la timp.
Tulburările de alimentație în sarcină: tot ce trebuie să știi
Leidy Mora Molina

Scris și verificat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 22 martie, 2022

Multe femei descriu sarcina ca fiind cea mai frumoasă etapă a vieții lor. Totuși, această perioadă poate să nu fie la fel de plăcută în toate cazurile. Tulburările de alimentație și psihologice în sarcină sunt foarte frecvente.

Din păcate, incidenta acestui tip de problemă la gravide a crescut în ultimii ani. De fapt, conform studiilor, afectează 1 din 20 de gravide, deși incidența poate fi mai mare în țările dezvoltate.

Tulburările de alimentație în sarcină pot afecta negativ atât sănătatea mamei, cât și a copilului. În acest sens, este convenabil să știi mai multe despre subiect și să știți să le identificați în timp util.

Ce sunt tulburările de alimentație în sarcină și cum afectează procesul?

Tulburările de alimentație nu sunt altceva decât modificări psihologice care includ anumite tulburări la alimentație. Aceste tipuri de modificări sunt legate de imaginea și greutatea corporală. Femeile tinere sunt cele mai susceptibile.

Toate aceste modificări provoacă diverse dezechilibre în organism, în special hormonale. Astfel, femeile cu tulburări de alimentație tind să aibă menstruații neregulate și probleme cu fertilitatea. Aceste probleme de alimentație pot persista o perioadă îndelungată, chiar și în timpul sarcinii.

Complicațiile și riscurile cresc din cauza faptului că cerințele nutriționale sunt mai mari, deoarece sunt necesare mai multe vitamine și minerale pentru dezvoltarea corectă a bebelușului.

Una dintre principalele cauze ale apariției acestor tulburări la femeile însărcinate este teama excesivă de a se îngrășa. Ele sunt legate și de anxietatea și depresia din această perioadă.

Din păcate, tulburările de alimentație în sarcină trec adesea neobservate. Multor femei le este rușine să recunoască că au o problemă și se simt vinovate pentru riscurile pe care acest lucru le presupune pentru copil. În acest sens, este esențială identificarea semnelor de avertizare, printre care se remarcă următoarele:

  • Creștere necorespunzătoare în greutate în timpul sarcinii
  • Frica excesivă de a lua în greutate
  • Anxietate la ora mesei sau evitarea alimentelor
  • Exerciții fizice intense
  • Aport alimentar neobișnuit de mare

Care sunt cele mai frecvente tulburări de alimentație?

Tulburările de alimentație în sarcină duc la stări de rău

Femeile însărcinate pot fi afectate de multiple modificări legate de alimentație. Durata acestor tulburări este variabilă și pot persista mulți ani după naștere. Printre cele mai frecvente tulburări de alimentație în timpul sarcinii, se remarcă următoarele:

1. Anorexia nervoasă

Se caracterizează prin auto-restricționare excesivă a aportului alimentar, care generează o scădere în greutate accelerată și severă. Femeile cu această tulburare tind să consume o cantitate foarte mică de alimente, insuficient pentru a-și acoperi cerințele nutriționale.

Anorexia nervoasă este una dintre cele mai frecvente tulburări de alimentație din întreaga lume. Potrivit unei publicații din revista JAMA Psychiatry , este asociată cu complicații în timpul sarcinii, cum ar fi vărsăturile intense, anemia sau nașterea prematură.

2. Bulimia nervoasă

Aceasta este cea mai frecventă tulburare de alimentație la femeile însărcinate. Se caracterizează prin episoade regulate de alimentație excesivă, urmate de măsuri de eliminare sau anumite comportamente compensatorii. Măsurile compensatorii pot varia de la utilizarea de laxative și vărsături induse, până la exerciții fizice intense.

Scopul principal al comportamentelor compensatorii este acela de a preveni creșterea în greutate din cauza alimentației excesive. Din fericire, simptomele bulimiei nervoase tind să se diminueze în timpul sarcinii. Totuși, este necesar un ajutor de specialitate.

3. Tulburarea de alimentație excesivă

Se caracterizează prin episoade de binge eating, cu o senzație de pierdere a controlului și disconfort după consumul de alimente. Diferă de bulimia nervoasă deoarece nu există un comportament compensator.

Riscul de tulburare de alimentație excesivă tinde să crească în timpul sarcinii, deoarece multe femei văd această perioadă ca pe o oportunitatea perfectă pentru a scăpa de dietele restrictive. Factorii care influențează apariția acestei tulburări sunt foarte variați, deși o investigație a stabilit că ponderea preconcepției și supraevaluarea sunt factori determinanți.

Posibile riscuri ale tulburărilor de alimentație în timpul sarcinii

După cum am menționat deja, tulburările de alimentație în timpul sarcinii prezintă riscuri multiple atât pentru mamă, cât și pentru copil. Fiecare modificare poate genera complicații:

  • Travaliu prematur
  • Greutate mică la naștere
  • Probabilitate crescută de operație cezariană
  • Restricția creșterii intrauterine
  • Avort spontan
  • Probleme respiratorii
  • Diabet gestațional
  • Malformații congenitale

În plus, tulburările de alimentație în sarcină cauzează și complicații postpartum. Femeile tind să aibă mai multe șanse să sufere de depresie postpartum, hemoragie sau probleme la alăptarea copilului.

De ce ar trebui să cereți ajutorul specialistului?

Femeie depresivă în sarcină

Ajutorul în tulburările de alimentație în sarcină este esențial pentru a trata simptomele și pentru a preveni complicațiile. Principalul lucru pe care trebuie să îl facă femeile este să recunoască că au o problemă, în ciuda stigmatelor sociale.

Din păcate, aceste patologii nu au un tratament specific și trebuie abordate de un grup de diverși specialiști. În primul rând, psihologul este responsabil de determinarea și tratarea originii problemei. Nutriționistul va stabili o dietă adecvată, care să răspundă cerințelor nutriționale și pe care femeia să o poată tolera.

Obstetricienii și pediatrii joacă, de asemenea, un rol esențial în abordarea tulburărilor de alimentație. Aceștia se vor ocupa de asigurarea stării fizice optime a mamei și a bebelușului.

O problemă comună și subestimată

Tulburările de alimentație în timpul sarcinii sunt modificări legate de aportul alimentar și imaginea corporală. Aceste modificări generează complicații multiple la femei și bebeluși, așa că îngrijirea imediată este esențială.

Din păcate, tulburările de alimentație în timpul sarcinii sunt adesea subestimate, mai ales pentru că mamele nu pot identifica problema. Este esențial să depistați din timp semnele menționate mai sus și să solicitați cât mai repede ajutor medical de specialitate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Martínez-Olcina M, Rubio-Arias JA, Reche-García C, Leyva-Vela B, Hernández-García M, Hernández-Morante JJ, Martínez-Rodríguez A. Eating Disorders in Pregnant and Breastfeeding Women: A Systematic Review. Medicina (Kaunas). 2020 Jul 15;56(7):352.
  • Mantel Ä, Hirschberg AL, Stephansson O. Association of Maternal Eating Disorders With Pregnancy and Neonatal Outcomes. JAMA Psychiatry. 2020 Mar 1;77(3):285-293.
  • Knoph Berg C, Torgersen L, Von Holle A, Hamer RM, Bulik CM, Reichborn-Kjennerud T. Factors associated with binge eating disorder in pregnancy. Int J Eat Disord. 2011 Mar;44(2):124-33.
  • Martínez-Olcina M, Rubio-Arias JA, Reche-García C, Leyva-Vela B, Hernández-García M, Hernández-Morante JJ, Martínez-Rodríguez A. Eating Disorders in Pregnant and Breastfeeding Women: A Systematic Review. Medicina (Kaunas). 2020 Jul 15;56(7):352.
  • Dörsam AF, Preißl H, Micali N, Lörcher SB, Zipfel S, Giel KE. The Impact of Maternal Eating Disorders on Dietary Intake and Eating Patterns during Pregnancy: A Systematic Review. Nutrients. 2019 Apr 13;11(4):840.
  • Arnold C, Johnson H, Mahon C, Agius M. The effects of eating disorders in pregnancy on mother and baby: a review. Psychiatr Danub. 2019 Sep;31(Suppl 3):615-618.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.