Ce este și care sunt simptomele sarcinii extrauterine?
Complicațiile în timpul sarcinii sunt mai frecvente decât ne imaginăm. De aceea, este esențial ca gravidele să se consulte periodic cu medicul specialist, pentru ca eventualele anomalii să poată fi depistate și tratate la timp. Astăzi vorbim despre una dintre cele mai frecvente complicații: ce este și care sunt simptomele sarcinii extrauterine?
Conform dovezilor, între 1% și 2% dintre toate sarcinile din lume sunt ectopice. Este o afecțiune foarte frecventă, care poate fi fatală dacă nu este diagnosticată și tratată la timp. În următoarele rânduri, vă vom învăța tot ce trebuie să știți despre sarcina extrauterină: ce este, simptome, cauze și opțiuni de tratament.
Ce este o sarcină extrauterină?
Sarcina ectopică este orice sarcină care se dezvoltă în afara uterului. În condiții normale, după ce ovulul este fecundat, acesta se desprinde de ovare, se deplasează prin trompele uterine și se implantează în peretele uterului. Acolo creste și se dezvoltă în următoarele noua luni.
Uterul este singurul loc care oferă condiții perfecte pentru dezvoltarea și creșterea fătului. Într-o sarcină ectopică, cunoscută și sub denumirea de sarcină extrauterină, ovulul fertilizat nu se implantează în zona uterină, ci se implantează în altă parte în cavitatea abdominopelvină. Potrivit Colegiului American de Obstetrică și Ginecologie, în 90% din cazuri, implantarea are loc în trompele uterine (sarcină tubară).
Deoarece trompele uterine nu oferă condiții ideale pentru dezvoltarea fătului, sarcina nu poate evolua. Specialistul va alege o metodă pentru a-i pune capăt. Dacă este lăsată netratată, o sarcină ectopică poate pune în pericol viața pacientei.
Simptomele sarcinii extrauterine
Majoritatea sarcinilor de acest tip nu produc simptome vizibile. În general, cele mai multe dintre acestea apar între săptămâna 4 și săptămâna 12 de sarcină și pot fi ușor confundate cu primele simptome ale sarcinii. Semnele care pot servi drept alertă sunt următoarele:
- Durere în abdomenul inferior și pelvis
- Sângerare vaginală (variază în intensitate)
- Crampe abdominale acute
- Amețeli și slăbiciune
În anumite contexte, se poate dezvolta o sarcină ectopică ruptă, ducând la complicații precum peritonita și șocul hipovolemic. Aceste semne de avertizare care nu trebuie să treacă neobservate, deoarece trebuie solicitată asistență medicală cât mai curând posibil.
Citiți mai mult: Cum se face numărarea săptămânilor de sarcină?
Cauzele sarcinii extrauterine
Cauzele sarcinii ectopice nu pot fi determinate. Există unii factori de risc care cresc șansele de dezvoltare a acestui eveniment. Potrivit cercetătorilor, leziunile sau malformațiile trompelor uterine, infecțiile pelvine, concepția prin reproducere asistată și fumatul pot duce la sarcini ectopice. Există și alți factori de risc:
- O sarcină ectopică anterioară
- Operație a trompelor uterine
- Operații anterioare pelvine sau abdominale
- Boli cu transmitere sexuală (BTS)
- Sarcină la femeile peste 35 de ani
- Utilizarea medicamentelor pentru fertilitate
- Utilizarea dispozitivului intrauterin (DIU)
- Endometrioză
Există dovezi ce arată că dușurile vaginale pot crește șansele de a dezvolta acest tip de sarcină. Obezitatea și avorturile elective pot crește, de asemenea, riscul. Totuși, aproape jumătate din cazuri nu sunt legate de niciunul dintre acești factori de risc.
Complicații ale sarcinii extrauterine și opțiuni de tratament
Sarcina ectopică nediagnosticată și tratată în timp util poate pune viața mamei în pericol. Deoarece trompele uterine nu sunt suficient de mari pentru a susține fătul în curs de dezvoltare, ele se pot rupe și pot provoca sângerare. Moartea din cauza rupturii tubare este principala complicație a unei sarcini extrauterine.
După cum subliniază experții, ultrasunetele reprezintă cel mai bun instrument disponibil pentru a diagnostica o sarcină ectopică. Acest lucru este completat de o măsurare a valorilor serice ale hormonului gonadotropinei corionice umane.
De asemenea, pot fi efectuate laparoscopia, culdocenteza, măsurarea nivelului de progesteron și uneori dilatarea și chiuretajul. Cercetătorii au determinat următoarele diagnostice diferențiale:
- Apendicită acută
- Pietre urinare
- Torsiune ovariană
- Boală inflamatorie pelvină
- Avorturi spontane
- Chisturi sau foliculi în uter
- Abcese în trompele ovariene
O sarcină ectopică nu este compatibilă cu supraviețuirea embrionului. Un specialist calificat trebuie sa încheie sarcina cu ajutorul a două alternative: medicație sau intervenție chirurgicală.
Citiți mai mult: 12 simptome timpurii ale sarcinii
Farmacoterapie
Medicamentul cel mai utilizat pentru a pune capăt unei sarcini extrauterine este metotrexatul. Acționează prin oprirea creșterii celulelor, ceea ce împiedică dezvoltarea fătului. Organismul ajunge să absoarbă țesutul într-o perioadă de o lună, cel puțin atunci când țesutul este suficient de mic.
Unele probleme de sănătate sau incapacitatea de a urma procesul pot împiedica utilizarea acestei alternative. Se administrează intravenos o singură dată, deși o a doua doză poate fi aleasă atunci când nu se observă progrese la testele ulterioare. Efectele secundare sunt greața, vărsăturile, amețelile și diareea.
Tratament chirurgical
Atunci când un tub s-a rupt sau când există riscul potențial ca acesta să o facă din cauza dimensiunii sale, profesionistul poate opta pentru intervenție chirurgicală. Se face sub anestezie generală și, de obicei, prin laparoscopie. Specialistul poate extrage doar țesutul ectopic sau, dimpotrivă, întregul tub în care s-a dezvoltat.
Desigur, pacienta are nevoie de sprijin psihologic, indiferent de alternativa de tratament. Se recomandă să căutați grupuri de sprijin sau să mergeți la terapie în cazul în care există un amalgam de emoții. Deoarece există riscul unei alte sarcini extrauterine în viitor, aceasta ar trebui planificată cu atenție cu medicul specialist.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Chow, W. H., Daling, J. R., Weiss, N. S., Moore, D. E., & Soderstrom, R. Vaginal douching as a potential risk factor for tubal ectopic pregnancy. American journal of obstetrics and gynecology. 1985; 153(7): 727-729.
- Lozeau, A. M., & Potter, B. Diagnosis and management of ectopic pregnancy. American family physician. 2005; 72(9): 1707-1714.
- Murray, H., Baakdah, H., Bardell, T., & Tulandi, T. Diagnosis and treatment of ectopic pregnancy. Cmaj. 2005; 173(8): 905-912.
- Seeber, B. E., & Barnhart, K. T. Suspected ectopic pregnancy. Obstetrics & Gynecology. 2006; 107(2): 399-413.
- Sivalingam, V. N., Duncan, W. C., Kirk, E., Shephard, L. A., & Horne, A. W. Diagnosis and management of ectopic pregnancy. Journal of Family Planning and Reproductive Health Care. 2011; 37(4): 231-240.