Tipuri de avort și ce trebuie să știi - Doza de Sănătate
 

Tipuri de avort și ce trebuie să știi

Există diferite tipuri de avort pe care trebuie să le cunoaștem. În plus, există legi și termene fixe pentru fiecare. Citește mai departe pentru a afla mai multe informații utile!
Tipuri de avort și ce trebuie să știi
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Avortul pune capăt unei sarcini înainte de 180 de zile de gestație. Există trei tipuri de avort: spontane, naturale sau induse. Încheierea unei sarcini, fie ea naturală sau indusă, ar putea fi urmată de pierderea de sânge prin vagin.

Tipuri de avort în funcție de motiv

Tipuri de avort spontan

Avortul spontan

Acesta este unul dintre tipurile de avort care au loc involuntar. De fapt, cele mai multe avorturi spontane apar în primele 12 săptămâni de sarcină. În plus, nu necesită, în general, niciun tip de intervenție chirurgicală.

Unele dintre cauzele avorturilor spontane sunt anomaliile cromozomiale, precum și anomaliile arterei uterine. În plus, endometrioza și mioamele pot provoca, de asemenea, avorturi spontane.

De asemenea, fumatul, consumul de alcool și droguri și situațiile traumatice cresc riscul de avort spontan.

Avortul indus

Acesta este unul dintre tipurile de avort în care femeile se supun în mod deliberat unei proceduri pentru a pune capăt sarcinii.

Avortul terapeutic

În cazul acestui tip de avort, medicul va pune capăt sarcinii dacă sănătatea mamei sau a fătului este expusă riscului. Acest lucru se întâmplă atunci când există un pericol de deces sau riscuri imediate pentru sănătate. De exemplu, acestea includ sarcini cu risc ridicat, sănătatea psihologică și multe altele.

Situația juridică a acestor tipuri de avorturi

Femeie care ia în calcul mai multe tipuri de avort

Avorturi ilegale

Avorturile sunt ilegale atunci când sunt efectuate împotriva legilor statului în care acestea sunt efectuate. Dacă legea face ca această procedură să fie ilegală, femeile recurg adesea la avorturi periculoase și riscante. Prin urmare, în țările în care avortul este ilegal, rata mortalității materne este mai mare decât în ​​țările în care avortul este legal.

Avorturi legale

Chiar și cele mai progresiste legi pedepsesc femeile însărcinate și specialiștii care provoacă avorturi în afara termenelor limită. În plus, medicii pot fi amendați sau chiar trimiși la închisoare. În aproape toate țările din lume, avortul este legal în anumite circumstanțe, cu excepția următoarelor:

 • Vatican
 • El Salvador
 • Malta
 • Nicaragua
 • Honduras
 • Republica Dominicană

Sistemul de termen limită permite o fereastră specifică în care avortul este legal. De exemplu, în România, perioada este de 14 săptămâni. De asemenea, există o perioadă de 3 zile de reflecție. Există o mulțime de motive diferite pentru care este legal să faci un avort. În Statele Unite, fiecare stat își poate scrie propriile legi privind avortul.

Tipuri de avort în funcție de modul în care sunt efectuate

Femeie care își face un test de sarcină

1. Avortul farmacologic

Până în a șaptea săptămână de sarcină, femeile pot face avort cu ajutorul pastilelor. În primul rând, pacienta va lua unul sau mai multe comprimate de mifepristonă. După 24 sau 48 de ore, se administrează misoprostolul pentru a se elimina sacul gestațional.

Aceste medicamente pot fi obținute numai din spitale și centre de sănătate acreditate.

2. Avortul instrumental

În cazul acestui avort, există câteva tipuri în funcție de tehnică:

 • Avortul prin dilatare și aspirație (metoda Kaman). În primul rând, colul uterin se dilată progresiv. Apoi, este aspirat. Medicii nu fac tăieturi sau incizii și nu există intervenții chirurgicale. Cu toate acestea, este nevoie de profesioniști și echipamente medicale. Medicii pot face acest lucru până în săptămâna 17, iar intervenția durează, de obicei, între 5 și 10 minute.
 • Avortul chirurgical. Ginecologii sau chirurgii operează pacienta.
 • Avortul prin dilatare și evacuare. Acesta este unul dintre tipurile de avort care au loc în săptămânile 16-19. Există un risc mai mare, deoarece sarcina este mai avansată. Necesită întotdeauna anestezie generală sau sedare. De asemenea, necesită o intervenție chirurgicală. Uterul se dilată, apoi medicul folosește instrumente chirurgicale pentru a îndepărta fetusul. De obicei, acest procedeu durează între 10 și 30 de minute, iar recuperarea poate dura câteva ore.
 • Chiuretajul: Acest procedeu necesită răzuirea pereților uterului. De fapt, ginecologii folosesc această tehnică și pentru alte proceduri. În plus, tehnica este utilizată numai din motive speciale, atunci când OMS oferă recomandări în acest sens.
 • Avortul cu medicamente sau avortul indus: Combină metoda farmacologică pentru a dilata uterul cu metoda chirurgicală pentru a elimina conținutul. Există anumite riscuri după săptămânile 19-20. Prin urmare, medicul trebuie să evalueze cazul, deoarece necesită internare și anestezie generală. Uneori, poate fi necesară repetarea procedurii de inducție.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Durán, R. I. B. (2012). ABORTO ESPONTÁNEO. Liberabit. Revista de Psicología.

 • Alejandro Manzur, Y. (2010). Aborto recurrente. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/S0716-8640(10)70553-8

 • Martins, E. F., Almeida, P. F. B. de, Paixão, C. de O., Bicalho, P. G., & Errico, L. de S. P. de. (2017). Causas múltiplas de mortalidade materna relacionada ao aborto no Estado de Minas Gerais, Brasil, 2000-2011. Cadernos de Saúde Pública. https://doi.org/10.1590/0102-311×00133116</p>


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.