Avortul indus: ce implică această procedură? - Doza de Sănătate
 

Avortul indus: ce implică această procedură?

Avortul indus este o problemă care, în multe țări, este acum discutată în termeni legali. Astăzi, îți vom spune totul despre ceea ce implică avortul indus.
Avortul indus: ce implică această procedură?

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Discuția despre avortul indus poate fi șocantă pentru mulți oameni. Fie din cauza ideologiei, fie din cauza credinței religioase, avortul indus este un subiect care tinde să provoace dezbateri aprinse în întreaga lume. Chiar și în aceeași țară, pot exista regiuni cu legislație diferită pe același subiect.

Motivele pentru practicarea acestui tip de avort variază foarte mult. De exemplu, acestea variază de la decizii personale la situații clinice care pun în pericol sănătatea mamei. Există, de asemenea, prevederi legale care spun că avortul indus trebuie efectuat în centre medicale specializate cu securitate adecvată.

Ce este avortul indus?

Avortul indus reprezintă întreruperea intenționată a sarcinii. Acesta implică decizia de a opri o sarcină înainte de a 14-a săptămână (conform legislației din România).

Limita de 14 săptămâni este doar tehnică. Aproape toate definițiile acceptate ale avortului stipulează bariera dintre un făt viabil și unul neviabil. Aceasta înseamnă că, în cazul nașterii premature, șansele de supraviețuire ale fătului sunt mai mari dacă sarcina a trecut de jumătate.

Legislația în materie de avort indus diferă de la stat la stat. Unele state permit avortul indus până la săptămâna 20, altele până la săptămâna 12 sau săptămâna 8. Indiferent de caz, această variabilitate nu afectează conceptul procedurii.

Dacă întreruperea sarcinii are loc după jumătatea acesteia, nu există avort. De obicei, aceste circumstanțe se produc la mamele care suferă de boli ce împiedică continuarea procesului de gestație (de exemplu, cazurile de hipertensiune pulmonară maternă).

Pe baza duratei sarcinii, avortul indus poate implica diferite tehnici. Scopul este de a asigura femeii complicații minime și de a reduce riscurile de infecție sau sângerare ulterioară.

Fetus nedezvoltat
Avortul indus este întreruperea sarcinii la alegere sau din cauza unei urgențe clinice.

Proceduri

Tehnicile aprobate în țările în care avortul indus este legal sunt împărțite în funcție de săptămânile în care acestea sunt aplicabile. Astfel, avem opțiuni pentru primul trimestru și al doilea trimestru.

Tehnici pentru primul trimestru

În primul trimestru de sarcină – până la a 14-a săptămână – opțiunile sunt administrarea de misoprostol și aspirația în vid. Medicii recomandă o anumită metodă în funcție de fiecare caz în parte.

Misoprostolul este un medicament cu proprietăți avortive cunoscute de multă vreme. Vânzarea sa este reglementată în aproape toate țările, utilizarea fiind limitată la probleme juridice. Efectul pe care îl produce este o intensificare a contracțiilor uterine.

O modalitate de a efectua avortul indus medicamentos este combinarea misoprostolului cu metotrexatul. Acest din urmă medicament are proprietatea de a inhiba replicarea celulelor. Împreună, aceste medicamente opresc creșterea fetală și elimină conținutul uterului spre exterior.

În clinici, în loc de metotrexat, profesioniștii combină misoprostolul cu mifepristonă pentru a accelera procesul. Însă acest cocktail de medicamente poate fi prescris până la 10 săptămâni de gestație. În general, la 6 ore de la ingestia acestor medicamente, are loc avortul. La unele femei durează mai mult, până la 48 de ore.

Cealaltă opțiune este aspirația, pe care experții nu o recomandă după săptămâna a 16-a de sarcină. Aceasta constă în aspirația fătului și a placentei prin vagin cu un dispozitiv special.

Din cauza particularităților procedurii, există o anumită durere posterioară și disconfort pentru femeie. De asemenea, apare sângerare din cauza microtraumatismului produs prin aspirație. Acest tip de avort indus este efectuat pe loc și, după o scurtă perioadă de observație, femeia se poate întoarce acasă.

Tehnici pentru al doilea trimestru

Pe măsură ce sarcina ajunge în al doilea trimestru, situația este mai complexă din punct de vedere medical. Există două opțiuni: dilatare și inducție.

Dilatarea implică o combinație de tehnici pentru efectuarea avortului indus. Profesioniștii folosesc instrumente pentru a dilata uterul, apoi creează vid prin aspirație și, în cele din urmă, răzuiesc zona internă a organului.

Recuperarea este imediată și femeia este externată în aceeași zi pentru a se întoarce acasă. Cu toate acestea, din cauza tipului de abordare, femeile trebuie să ia anumite măsuri de precauție în luna următoare dilatării.

În ceea ce privește inducția, tehnica implică stimularea unui travaliu. Din acest motiv, profesioniștii folosesc această tehnică numai în cazurile foarte avansate, între săptămâna 15 și 20 de gestație.

Specialiștii administrează medicamente pentru a provoca contracții, iar durerile sunt similare cu cele ale nașterii. Dacă este necesar, în cazul în care expulzarea nu are loc, echipa medicală recurge la aspirație sau dilatare. Procedând astfel, nu vor exista rămășițe în interiorul uterului care ar putea duce la complicații ulterioare.

Medic care vorbește despre avortul indus
Avortul indus nu este legal în toate țările. Acesta este o problemă controversată în întreaga lume.

Este demn de remarcat faptul că aceste proceduri de realizare a avortului indus sunt legale doar în unele țări. Există multe diferențe între statele lumii în ceea ce privește legalitatea avortului.

Orice tehnică de acest tip trebuie să respecte standardele medicale pentru a nu compromite viața pacientei. Prin urmare, clinicile autorizate trebuie să aibă specialiștii și instrumentele adecvate în acest scop.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Espinoza, Henry, and Lizbeth López Carrillo. “Aborto inseguro en América Latina y el Caribe: definición del problema y su prevención.” Gaceta Médica de México 139.s1 (2003): 9-16.
  • Pacora-Portella, Percy. “Aborto terapéutico:¿ realmente existe?.” Acta médica peruana 31.4 (2014): 234-239.
  • Raymond, Elizabeth G., Margo S. Harrison, and Mark A. Weaver. “Efficacy of misoprostol alone for first-trimester medical abortion: a systematic review.” Obstetrics and gynecology 133.1 (2019): 137.
  • Shi, Beibei, et al. “Comparison of Outcomes Between Repeated and a Single Dose of Mifepristone in Combination with Misoprostol for Abortion: a Retrospective Cohort Study.” LATIN AMERICAN JOURNAL OF PHARMACY 37.7 (2018): 1383-1387.
  • White, Katharine O., et al. “First-trimester aspiration abortion practices: a survey of United States abortion providers.” Contraception 99.1 (2019): 10-15..
  • Allen, Rebecca H., and Alisa B. Goldberg. “Cervical dilation before first-trimester surgical abortion (< 14 weeks’ gestation).” Contraception 93.4 (2016): 277-291.
  • Costescu, Dustin, et al. “Medical abortion.” Journal of Obstetrics and Gynaecology Canada 38.4 (2016): 366-389.
  • World Health Organization. Medical management of abortion. World Health Organization, 2019.
  • Kapp, Nathalie, et al. “Medical abortion in the late first trimester: a systematic review.” Contraception 99.2 (2019): 77-86.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.