Poți să beai ceai în sarcină? - Doza de Sănătate
 

Poți să beai ceai în sarcină?

Consumul de ceai este obișnuit, deși acest lucru poate reprezenta un risc în timpul sarcinii. Continuă să citești pentru a afla efectele anumitor infuzii din plante asupra femeilor însărcinate!
Poți să beai ceai în sarcină?
Florencia Villafañe

Scris și verificat de nutriționistul Florencia Villafañe.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Femeile beau adesea ceai în sarcină, deoarece încearcă să amelioreze disconfortul resimțit. Însă acestea trebuie să fie conștiente de efectele secundare negative pe care unele infuzii de plante le-ar putea avea asupra lor și asupra bebelușilor.

Oamenii consumă plante medicinale sub formă de infuzii de mii de ani. Din păcate, multe dintre femeile însărcinate care beau aceste preparate nu sunt conștiente de efectele pe care o anumită plantă l-ar putea avea asupra lor. Unele plante sunt sigure, dar altele au un potențial periculos.

Poți să beai ceai în sarcină?

A servi o ceașcă de ceai nu este chiar dăunător pentru o femeie însărcinată. O infuzie caldă nu face rău nimănui. Cu toate acestea, consumul excesiv de ceaiuri făcute din plante medicinale specifice prezintă riscuri în timpul sarcinii.

Potrivit estimărilor, până la 55% din femeile însărcinate beau infuzii din plante. Partea înfricoșătoare este faptul că majoritatea dintre ele nu sunt conștiente de efectele pe care aceste plante le-ar putea avea asupra bebelușilor.

Sarcina

Corpul femeii suferă modificări temporare în timpul sarcinii din cauza apariției unor noi structuri organice, cum ar fi placenta. Astfel, orice substanță, naturală sau sintetică, care ar putea modifica procesele fiziologice din această etapă, este strict contraindicată.

Este important să menționăm faptul că aportul de ceai în primul trimestru de sarcină este cel mai problematic, deoarece dezvoltarea fetală este foarte sensibilă la influența factorilor de mediu în această etapă.

În acest sens, orice medicamente, substanțe chimice, metaboliți ai plantelor medicinale sau boală pot afecta și deteriora dezvoltarea normală a fătului din a doua săptămână până la a treia lună de sarcină. Aceste lucruri, alături de proprietățile diferiților metaboliți activi, duc la apariția multor tulburări.

Teratogeneza, citotoxicitatea, genotoxicitatea și alți termeni similari se referă la modificările dăunătoare ale celulele embrionare în timpul formării acestora. Femeile gravide trebuie să fie familiarizate cu substanțele asociate cu aceste procese.

La fel cum alcoolul și tutunul sunt substanțe chimice care interferează cu embriogeneza, plantele medicinale pot avea, de asemenea, un impact negativ asupra fătului. Este important să iei măsuri de precauție atunci când consumi infuzii de plante.

Gravidă la ecografie
Primul trimestru de sarcină este deosebit de sensibil, deoarece embrionul este încă în dezvoltare.

Ce tipuri de ceaiuri pot bea femeile însărcinate?

Produsele din plante au efecte terapeutice benefice și mai puține efecte secundare decât cele sintetice. Din păcate, acest fapt a contribuit la percepția conform căreia tot ceea ce este natural nu este dăunător. Multe dintre aceste plante nu au un impact negativ asupra sănătății femeilor însărcinate. Iată câteva exemple sigure:

  • Mentă. Această plantă este utilizată pentru ameliorarea colicilor și este deosebit de utilă în timpul sarcinii, deoarece pregătește sânii pentru alăptare.
  • Kidron. Această plantă poate ameliora senzațiile de arsură din esofag, precum și greața, insomnia, colicile și alte neplăceri digestive.
  • Ghimbir. Acest rizom este excelent pentru ameliorarea greței și a vărsăturilor.
  • Rozmarin. Această plantă poate ameliora durerile de gât, insomnia și stresul.
  • Valeriană. Oamenii folosesc această plantă ca relaxant muscular.
  • Balsam de lămâie sau Melissa. Această plantă ajută în tratarea disconfortului digestiv și este un relaxant muscular.

Există multe alte plante care sunt sigure în timpul sarcinii, dar cele pe care tocmai le-am menționat sunt utilizate mai frecvent . Nu există contraindicații și femeile însărcinate le pot consuma cu încredere – cu excepția cazului în care medicul recomandă altceva.

Ce ceai NU este recomandat în sarcină?

Există plante pe care nu ar trebui să le consumi în această etapă. Acestea sunt cele mai relevante:

  • Mușețelul și smochinul induc travaliul și pot dilata colul uterin în doze mari.
  • Busuiocul cerbilor poate induce contracții.
  • Ruta induce travaliul și este asociată cu involuția uterină și inflamația. Poate duce la avort.
  • Aloe vera provoacă sângerări uterine și poate induce avortul.
  • Pelinul poate duce la avort spontan prin activarea fluxului sanguin uterin.
  • Boldo poate duce la avort spontan.
Ceai în sarcină cu aloe vera
Aloe vera conține metaboliți activi care pot induce avortul în doze mari.

Lucruri de reținut dacă bei ceai în timpul sarcinii

Majoritatea oamenilor cred că plantele medicinale sunt sigure, deoarece le folosim cu toții din cele mai vechi timpuri. Reține însă faptul că „natural” nu înseamnă neapărat sigur și sănătos.

Femeile care doresc să consume infuzii din plante ar trebui să se consulte înainte cu personalul medical. Acest lucru este valabil și în timpul alăptării. Multe dintre efectele plantelor asupra sarcinii sunt încă necunoscute, inclusiv cele pozitive.

Vă mulțumim pentru citirea acestui articol!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Macarro Ruiz D, Miguelez L, Martínez M, Martínez G, Manrique T. Fitoterapia en el embarazo y lactancia: ¿Beneficio o riesgo?.RECIEN. 2014. 1-7.
  • Pulido Acuña G, Vásquez Sepúlveda P, Gómez L. Uso de hierbas medicinales en mujeres gestantes y en lactancia en un hospital universitario de Bogotá (Colombia). 2012. 21(4);199-203.
  • Souza M, Tangerina M, Silva V, Vilegas W, Sannomiya M. Plantas medicinales abortivas utilizadas por mujeres UBS: análisis de etnofarmacología y cromatografía por CCD y CLAE. Rev. bras. plantas med. 2013;15 (4); 763-773.
  • Rev. peru. biol. 13(3): 223 – 225.
  • Macías-Peacok B, Pérez-Jackson L, Suárez-Crespo M, Fong-Domínguez C, Pupo-Perera E. Consumo de plantas medicinales por mujeres embarazadas. Rev Med Inst Mex Seguro Soc. 2009; 47 (3): 331-334.
  • Zinn, Tigua, and Ericka Beatriz. Consecuencias del consumo de infusiones de plantas medicinales en el primer trimestre de gestación. Diss. Universidad de Guayaquil. Facultad de Ciencias Médicas. Carrera de Obstetricia, 2019.
  • Carrasco, Ángeles María Márquez, Marina Rico Neto, and María de los Reyes Leo Rodríguez. “Seguridad de la toma de infusiones herbales en el embarazo: manzanilla, valeriana, tila, té y menta-poleo.”
  • Tisné, Luis, and Antropología Teosófica. “Infusiones, tisanas o té de hierbas permitidas y nocivas durante el embarazo y la lactancia.” Antropología 14.1 (2019).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.