Amenoreea hipotalamică: de ce apare? - Doza de Sănătate
 

Amenoreea hipotalamică: de ce apare?

Femeile care suferă scăderi bruște în greutate sau care fac exerciții fizice excesive pot dezvolta amenoree hipotalamică. Aceasta poate fi cauzată și de stresul cronic.
Amenoreea hipotalamică: de ce apare?

Ultima actualizare: 27 octombrie, 2020

Amenoreea hipotalamică este una dintre cele mai surprinzătoare anomalii de sănătate, deoarece apare adesea la femeile cu un stil de viață perfect sănătos. Desigur, poate afecta și orice altă femeie.

Potrivit unor estimări, până la 30% dintre femei pot avea amenoree hipotalamică la un moment dat în viață. Multe dintre ele nici nu își dau seama până nu decid să rămână însărcinate. În acel moment, încetează să mai ia pilule contraceptive, dar menstruația nu revine.

În general, amenoreea hipotalamică este o boală pe care medicii o pot trata cu succes, cel puțin în majoritatea cazurilor. Poți depăși această problemă destul de simplu. Cu toate acestea, nu trebuie să subestimezi niciodată o anomalie apărută în organism.

Ce este amenoreea hipotalamică?

Amenoreea hipotalamică duce la lipsa menstruației

Amenoreea hipotalamică este o afecțiune frecventă. Este o boală caracterizată prin absența menstruației la femeile aflate la vârsta fertilă. Este cauzată de o anomalie a hipotalamusului, care este o parte a creierului ce controlează funcționarea sistemului nervos și a glandei pituitare.

Specialiștii consideră că amenoreea apare atunci când o femeie nu are menstruație timp de trei sau mai multe luni la rând; de asemenea, amenoreea apare și atunci când o fată are 15 ani și nu are încă menstruație. În condiții normale, menstruația trebuie oprită numai în timpul sarcinii sau al menopauzei.

De ce apare?

Amenoreea hipotalamică apare atunci când hipotalamusul secretă foarte încet sau oprește secreția hormonului de eliberare a gonadotropinei (GnRH). Aceasta este substanța chimică responsabilă de începerea ciclului menstrual. Există trei motive principale pentru care se întâmplă acest lucru:

  • Stresul
  • Pierderea extremă în greutate
  • Antrenamentul în exces

Amenoreea hipotalamică este un răspuns fiziologic la aceste evenimente. Stresul, pierderea în greutate și exercițiile fizice extreme fac ca hipotalamusul să crească producția de hormoni care eliberează corticotropină (CRH). Acest lucru, la rândul său, duce la o creștere a hormonului adrenocorticotrop (ACTH), care este produs în glanda pituitară, și a cortizolului, care este produs în glandele suprarenale. Toate aceste modificări inhibă producția de GnRH în hipotalamus și opresc ciclul menstrual.

Amenoreea hipotalamică: efecte asupra organismului

Calendar menstrual

Primul efect al amenoreei hipotalamice asupra corpului este în mod evident imposibilitatea sau dificultatea de a concepe copii. Cu toate acestea, hormonul GnRH nu are doar rolul de a începe ciclul menstrual, ci participă și la îndeplinirea altor funcții.

Hormonul care eliberează gonadotropina sau GnRH stimulează eliberarea altor hormoni esențiali pentru ca ovulația să apară:

  • Hormonul luteinizant (LH)
  • Hormonul foliculostimulant (FSH)

Evident, dacă nu există ovulație, nu există nici fertilitate. Dacă o femeie cu această afecțiune rămâne gravidă, există un risc crescut de avort sau de naștere prematură.

Dacă amenoreea hipotalamică apare la o vârstă foarte fragedă, este posibil să nu existe o dezvoltare corectă a caracteristicilor sexuale secundare. Prin urmare, femeia poate avea păr pe piept sau pe față și poate avea un ton mai grav al vocii, de exemplu.

De asemenea, hipotalamusul și GnRH contribuie și la reglarea somnului, a foamei și a temperaturii corpului. Din acest motiv, amenoreea hipotalamică este adesea însoțită de epuizare, insomnie, dorință sexuală scăzută și depresie.

Lucruri de luat în considerare în legătură cu amenoreea hipotalamică

Amenoreea hipotalamică a fost asociată cu pierderea masei osoase. Acesta este motivul pentru care femeile sunt mai predispuse să dezvolte osteoporoză și alte probleme osoase. Există, de asemenea, un risc crescut de probleme cardiace și digestive.

Cunoscând factorii care declanșează această afecțiune, ar trebui să reții următoarele:

  • Antrenament excesiv: este dăunător atunci când combină o intensitate ridicată a activității cu un consum energetic foarte mare.
  • Pierderea în greutate: aceasta este o problemă atunci când pierzi mai mult de 12 kg într-un timp scurt și/sau ai un indice de masă corporală (IMC) de 20 sau mai puțin. Nu îți recomandăm o dietă foarte strictă.
  • Stresul: dacă suferi de stres cronic, acesta este un factor de risc. Uneori, organismul interpretează exercițiile fizice în exces ca factor de stres.

Femeile cu antecedente familiale de amenoree hipotalamică sunt, de asemenea, mai susceptibile la a dezvolta această afecțiune. Așadar, și genetica joacă un rol important în această problemă.

Totuși, dacă ții cont de acești factori de risc, poți preveni și trata problema în majoritatea cazurilor. Dacă ai suspiciuni, nu ezita să consulți un specialist și să urmezi instrucțiunile acestuia.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rodríguez-Fernández, J. M., García-Acero, M., & Franco, P. (2013). Neurobiología del estrés agudo y crónico: su efecto en el eje hipotálamo-hipófisis-adrenal y la memoria. Universitas médica, 54(4), 472-494.
  • Barros-Delgadillo, J. C., Trejo-Castañeda, H., Christopher, E., & Gaviño-Gaviño, F. (2010). Diferencia de respuesta a los antagonistas de GnRH en ciclos de hiperestimulación ovárica más inseminación intrauterina. Ginecología y Obstetricia de México, 78(01), 15-28.
  • Fiszlejder, L. (2008). Etiopatogenia de la amenorrea hipotalámica funcional: Interacción de las respuestas hormonales del sistema nervioso central y neuropéptidos periféricos. Revista argentina de endocrinología y metabolismo, 45(2), 75-88.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.