Cauze și remedii pentru ciclul neregulat - Doza de Sănătate
 

Cauze și remedii pentru ciclul neregulat

Știați că perioada de ciclu menstrual poate fi afectată de sănătatea intestinelor? Inflamarea acestora afectează direct ovarele și provoacă un ciclu neregulat.
Cauze și remedii pentru ciclul neregulat

Ultima actualizare: 16 iulie, 2020

Unele femei suferă de amenoree (absența menstrei) sau de un ciclu menstrual neregulat. Dacă medicul ginecolog decide că nu este vorba despre o sarcină, menopauză sau alte probleme patologice, trebuie să tratați această disfuncție cât mai curând posibil. O puteți face și cu ajutorul unor remedii pentru ciclul neregulat.

Cauze pentru care apare ciclul neregulat

Sindromul ovarelor polichistice (PCOS)

Principala cauză a amenoreei patologice, mai ales în cazul în care nu ați mai avut ciclu de câteva luni, este sindromul ovarelor polichistice sau PCOS. Această afecțiune este prezentă la multe femei, deși de multe ori rămâne nediagnosticată. Adesea există și alte simptome, fire de păr nedorite, acnee, dureri menstruale, probleme de fertilitate sau supraponderalitate.

Cel mai eficient remediu pentru sindromul ovarelor polichistice este mielăreaua sau vitex agnus castus, o plantă folosită în mod tradițional pentru a preveni dereglările menstruale și pentru a restabili ovulația în cazul femeilor care suferă de amenoree. Mielăreaua este eficientă mai ales dacă PCOS este însoțit de un nivel scăzut de progesteron și prolactină.

Dacă luați 200 mg de extract de mielărea pe zi, timp de cel puțin 3 sau 4 luni, veți obține rezultate satisfăcătoare.

Mielăreaua pe lista de remedii pentru ciclul neregulat

Schimbările hormonale

Există remedii naturale care ne ajută să tratăm orice fel de disfuncții hormonale.

În acest articol, vă vom prezenta una dintre cele mai eficiente plante, Maca. Această rădăcină originară în Peru este foarte bună pentru sănătatea femeilor. O puteți găsi sub formă de comprimate sau pudră. Dacă vreți vă aveți un control mai bun asupra dozei, este bine să folosiți pudră. Vă recomandăm să începeți cu o cantitate mică și să creșteți treptat doza, deoarece maca poate avea efect energizant sau poate provoca anxietate și agitație.

  • Pentru un tratament șoc, luați între 6 și 9 grame pe zi.
  • Doza de întreținere este de 3 grame pe zi (circa o linguriță rasă).

Ocluzia intestinală

În unele cazuri, atunci când amenoreea nu are nicio cauză aparentă, trebuie să verificați dacă nu aveți o problemă legată de intestine. Inflamația intestinelor afectează direct ovarele. Vă recomandăm să urmați un tratament naturist pentru problemele intestinale și să așteptați cel puțin o lună pentru instalarea ciclului menstrual regulat.

Trebuie să urmați o dietă bogată în fructe și legume, cereale integrale și nuci, plus anumite alimente cu efect laxativ, precum semințele de in sau prunele.

Borcan cu semințe de in

Stresul emoțional

Dacă ați investigat toate cauzele posibile și nu ați găsit nimic, atunci puteți lua în considerare și stresul emoțional. Dacă treceți prin momente tensionate în viață din cauza unor probleme în familie, la muncă sau din alte motive și dacă observați și alte simptome ale stresului, precum insomnia, indigestia, anxietatea sau irascibilitatea, vă recomandăm să luați un supliment natural cu proprietăți relaxante, cum ar fi:

  • Roinița sau melissa (cunoscută și ca frunza albinelor)
  • Extract de floarea pasiunii
  • Ceai de tei
  • Ceai din rădăcină de valeriană

Vă recomandăm și terapia florală Bach, care vă va ajuta să ameliorați problemele emoționale în mod natural.

Remedii pentru ciclul neregulat

Cană cu ceai

Ceai de mușețel

Infuziile de mușețel reprezintă un remediu vechi și economic care combate amenoreea și ciclul neregulat. Beți câte trei căni pe zi timp de cel puțin o lună. Această plantă vă ajută să scăpați, în mod natural, de durerile menstruale.

Pătrunjel

Pătrunjelul are multe beneficii pentru sănătate și este bogat în minerale precum fierul. În plus, acesta stimulează apariția unui ciclu regulat. Cea mai bună metodă de a beneficia de proprietățile lui este să îl consumați crud, folosindu-l zilnic în diferite feluri de mâncare. Există chiar și o rețetă de salată arăbească făcută din pătrunjel. Dacă îl tăiați fin, puteți orna salate de tot felul sau îl puteți pune în sosuri.

De asemenea, puteți folosi pătrunjel pentru a face celebrul smoothie verde. Aceste sucuri sunt foarte bune pentru ficat, un organ ce are o legătură strânsă cu menstruația, potrivit medicinei tradiționale chineze. Ficatul detoxifică sângele. Așadar, dacă aveți grijă de ficat, veți avea și un ciclu menstrual regulat.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.