12 simptome timpurii ale sarcinii
 

12 simptome timpurii ale sarcinii

Pe lângă menstruația întârziată, există și alte simptome timpurii care pot sugera sarcina în primele câteva săptămâni de la concepție.
12 simptome timpurii ale sarcinii

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Primele simptome ale sarcinii pot apărea precoce, în prima săptămână, ceea ce coincide cu a treia săptămână de la data ultimei menstruații. Care sunt cele 12 simptome timpurii ale sarcinii?

Sarcina are loc în timpul ovulației, care într-un ciclu menstrual obișnuit are loc în ziua 14 după începerea menstruației. De aceea, din cauza întârzierii sau absenței menstruației, se consideră că femeia este deja însărcinată în aproximativ două săptămâni.

Fertilizarea ovulului are loc în trompele uterine. Apoi, ovulul fertilizat călătorește spre uter. Din acest moment are loc o creștere a nivelului diverșilor hormoni.

Creșterea nivelurilor hormonilor este ceea ce produce simptomele sarcinii. Aceste semne variază de la mărirea și sensibilitatea sânilor, până la greață. Este important de reținut că manifestările sunt foarte asemănătoare cu tabloul premenstrual, deci pot crea confuzie.

12 simptome timpurii ale sarcinii

1. Umflare și sensibilitate la sâni

Aceste simptome ale sarcinii sunt adesea cele pe care femeile le observă prima dată. Sânii sunt mai mari și umflați. Sunt tensionați și există o sensibilitate mai mare. Cea mai mică frecare a areolelor poate provoca durere.

Acest lucru se întâmplă din cauza creșterii progesteronului, estrogenului și prolactinei. Până în a șasea săptămână de sarcină, dimensiunea sutienului poate crește cu o mărime.

Pe de altă parte, pielea mamelonului și a areolei se închide la culoare. Glandele de pe pielea mamelonului în dimensiune cresc pentru a menține hidratarea.

2. Oboseală și somnolență

În sarcină, oboseala și somnolența sunt primele simptome evidente, deoarece apar de la început. Ele apar deoarece există un debit cardiac mai mare.

Pe de altă parte, organismul intră în regim de repaus pentru a promova recuperarea după marile modificări metabolice și hormonale. Aceste simptome sunt asociate cu o creștere a progesteronului.

Tânără cu simptome timpurii ale sarcinii

3. Schimbări de dispoziție

Schimbările de dispoziție în timpul sarcinii apar mai ales în primul și al treilea trimestru. Ele pot fi foarte asemănătoare cu sindromul premenstrual. Există modificări de caracter, cu sensibilitate crescută și iritabilitate.

4. Greață și vărsături

Greața, care apare predominant dimineața, este asociată cu o creștere a hormonului gonadotropină corionică umană. Poate fi accentuată de anumite alimente și mirosuri.

Deoarece creșterea acestui hormon, numit și hormonul sarcinii, are loc la o săptămână după concepție, când ovulul ajunge în uter, simptomele apar în a doua săptămână de sarcină. De obicei, senzația dispare la sfârșitul primului trimestru.

5. Modificări în percepția mirosurilor și aromelor

Apare ascuțirea simțului mirosului. Unele mirosuri care înainte erau plăcute, devin neplăcute. Se produc și modificări în percepția aromelor, apărând un gust metalic în gură.

Poftele depind de fiecare femeie și sunt asociate cu schimbări în percepția gustului și a mirosului. Există chiar și un interes pentru mâncare netolerată înainte de sarcină.

6. Amețeli bruște, vertij și leșin

Aceste simptome ale sarcinii sunt frecvente, deoarece există un flux sanguin crescut către uter și placentă. Astfel, se generează o scădere a fluxului sanguin către alte zone ale corpului, cu scăderea bruscă a tensiunii arteriale. Din aceasta cauză apar amețeli, vertij și chiar sincopă.

7. Nevoia mai frecventă de a urina

Printre primele simptome ale sarcinii se numără nevoie de a urina des. Pe de o parte, uterul crește comprimând vezica urinară . Pe de altă parte, fluxul sanguin crescut crește filtrarea în rinichi, producând un volum mai mare de urină. Toate acestea se traduc printr-o frecvență crescuta a urinării și un risc mai mare de infecții de tract urinar.

8. Constipație, gaze și alte simptome digestive

Constipația este unul dintre cele mai cunoscute simptome ale sarcinii. Este produsă de încetinirea activității intestinului din cauza progesteronului. Duce la flatulență, durere în epigastru și reflux gastroesofagian.

9. Umflare abdominală și durere în regiunea lombară inferioară

Ca prim simptom al sarcinii, există și umflarea abdominală din cauza creșterii progresive a uterului și retenției de lichide. Există o senzație de presiune și pot exista dureri în abdomenul inferior, asemănătoare cu durerile menstruale.

Deși durerea de spate este asociată mai des cu ultimele săptămâni de sarcină, poate fi un și simptom precoce din cauza mișcării și distensiei organelor care se pregătesc să acomodeze bebelușul. Se manifestă prin junghiuri sau spasme.

10. Sângerare slabă, scurtă și superficială

Aceasta este cunoscută sub numele de sângerare de implantare și nu apare în toate sarcinile. Se întâmplă atunci când ovulul fertilizat se implantează în endometru și o cantitate mică de sânge este expulzată.

Este o sângerare înainte de data preconizată a menstruației și este diferită de menstruație. Sângele este mai puțin gros, de culoare roz, cu tonuri maro și scurgeri ușoare. Poate fi asociată cu crampe în abdomenul inferior.

11. Secreții vaginale în exces

În momentul fertilizării, poate exista o ușoară scurgere roz. Acest lucru se întâmplă deoarece există un exces de mucus vaginal care este amestecat cu urme de sânge prin intrarea spermatozoizilor în ovul și mișcarea acestuia către uter.

Acest flux poate apărea la câteva minute după actul sexual și până la 3 zile mai târziu.

Excesul de mucus este cauzat de creșterea estrogenului. Fluxul este mai gros pentru a genera dopul mucos care împiedică intrarea microorganismelor în cavitatea uterină.

12. Menstruație întârziată

Menstruația întârziată este cel mai clar simptom. Unele femei nu prezintă alte semne. Cu toate acestea, în anumite ocazii pot continua să apară sângerări asemănătoare menstruației.

Întârzierea menstruației apare deoarece fertilizarea ovulului duce la generarea de hormoni care împiedică ovulația. Prin urmare, ciclul menstrual se oprește. Menstruația mai apare doar după naștere.

Cu toate acestea, sarcina nu este singura cauză a unei menstruații întârziate. Poate fi asociată cu stresul, exercițiile fizice excesive, dieta, modificările hormonale sau alți factori.

Femeie care află că este gravidă

Ce ar trebui să fac dacă am simptome timpurii ale sarcinii?

Primele simptome ale sarcinii pot varia de la o femeie la alta. Cu toate acestea, niciuna dintre ele nu confirmă sarcina 100%.

Pe lângă absența menstruației, sarcina este confirmată de teste pozitive. În fața oricărei bănuieli, ideal este ca femeia să facă un test la domiciliu, analize de sânge, analize de urină și ecografii.

Testele de sânge și urină măsoară nivelurile hormonului gonadotropină corionică umană. Testul de sânge se poate face de la 10 zile de la concepție; testul de urină în a doua sau a treia zi de întârziere. Pentru a evita rezultatele fals negative, se recomandă așteptarea până în ziua 6-10.

Din a cincea săptămână de gestație, folosind o ecografie transvaginală, medicul poate confirma sarcina.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.